Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blog oprettet: 07-10-2015 Blogindlæg i alt: 55 Antal kommentarer: 7 Antal følgere: 1 Følg denne blog

Slottssemester i Polen - historisk lyx och polska priser

Sidst opdateret: 23-02-2022
Dette indlæg er læst 1455 gange
Oprettet: 22-02-2022

Riddarslottet Schloss Zamek Kliczkow 
Bara några få kilometers bilkörning på den andra sidan av den tysk-polska gränsen ligger Schloss Zamek Kliczkow, skönt inbäddad i ett stort skogsområde där slottet dominerar den lilla landsbyn vid floden Kwisa. Vi fick genast känslan av att ha landat i en värld av igår, när vi promenerade över den gamla vindbron och in genom porten till slottet. Mottagningen var vänlig och imöteskommande och inkvartering i tornrummet precis som man kunde förvänta sig med högt till taket, läckert nytt badrum och utsikt över borggården.

Vi serverades buffé både frukost och middag med vällagade och internationella rätter och rikligt av allt, även om vi alltid åt sent mellan klockan 20 och 21. Men vi fick alltid göra personalen uppmärksam på att vi ville ha dryck till maten. Kulturen om att sälja mer till kunden är tydligtvis en annan här, så vi fick vänja oss vid att tjata om att få se vinkortet.

Men å andra sidan var det ingen som var påträngande heller, vilket i sig var ganska skönt. Till sist gjorde vi så att vi startade med att gå in i baren, där de också pratade bättre engelska, och gjorde dem uppmärksamma på att vi gärna ville lägga lite pengar på något annat än vatten att dricka till kvällens middag. Och det var inte för att det var speciellt dyrt, här fanns både god öl och ett helt ok vinkort med priser som var mycket rimliga!

Det samma gäller för övrigt slottets wellnessbehandlingar, så passa på att unna dig lite bortskämning i de vackra omgivningarna. Slottets wellnessavdelning har något så ovanligt som en åttakantig simhall som ligger i det som i gamla dagar var slottets riddarsal. Här strömmar ljuset in genom stora fönsterpartier och det stora rummet med gamla bjälkar och takspärrar, skapar en helt unik atmosfär när man vill koppla av i swimmingpoolen och bastun.

Historisk skattkammare
Området är en skattkammare med imponerande, historiska sevärdheter, katedraler i varje gatuhörn och pastellfärgade köpmanshus från medeltiden i varenda genomrestaurerad stadskärna. Vi besökte bland annat staden Swidnica utan att ha en aning om vad som väntade oss. Men det kunde turisterna visa vägen till, om du själv inte vet om en plats har sevärdheter - följ japanerna! Vi följde bokstavligen talat nyfiket efter dem till Fredskyrkan som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Världens största kyrka i trä och korsvirke. Vacker som en Shakespearekulisse utanpå och precis så svultstig inuti som dess tidsepok - barocken.

Fynda polsk keramik
Vi passade på att shoppa loss; här kan du handla till mycket låga priser - också på toppmoderna varuhus! Polen är överraskande europeiskt och med på alla de senaste trenderna. Å andra sidan har de också bevarat mycket av sina rika traditioner och design, som ett exempel handlade vi massor av den berömda, blå Bunzlauer-keramiken i grannstaden Boleslawiec. Tur att vi hade egen bil, för vi packade ner åtskilliga kilo med koppar, fat och skålar i bagageutrymmet.

Text och bilder: Karin Wenzel, administrerande direktör hos Happydays.

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Polen #God hoteloplevelse #Kvalitetstid #Luksus #Slotsophold
;