Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 1 Antal følgere: 0 Følg denne blog

Schloss Schwerin – det är ett must-see...

Sidst opdateret: 16-11-2021
Dette indlæg er læst 1286 gange
Oprettet: 22-09-2014

Text och bilder: Trine H. - Happydays reseambassadör

Slottet är helt klart ett varumärke för staden, stort och pompöst ligger det här, med massor av imponerande torn och en mycket förnäm guldkupol. Belägen på en liten ö, helt för sig själv. Slottet har varit hemvist för hertigarna av Mecklenburg ända fram till 1756, varefter hovet flyttade till Ludwigslust, för att vända åter år 1837, till en plats, som i mycket dåligt skick. Man renoverade slottet, inspirerat av fransk stil. Så stod platsen ända fram till 1913, då en stor brand härjade, och cirka 1/3 av slottet brann ner. Man totalrenoverade slottet och 1918 överläts det till staten.

Under DDR-tiden, använde man bl.a. slottet som lärarseminarium, då den typen av byggnader, som hade tillhört överklassen inte gick i linje med kommuniststyrets ideologi. Vad som kanske kan intressera oss skandinaver är, att Chr. Den X. drottning Augusta Alexandrine, faktiskt blev född på Schloss Schwerin år 1879. Fadern var storhertig av Mecklenburg, mamman var Anastasia Romanov, storfurstinna av Ryssland. Här växte Alexandrine upp, samtidigt med att familjen också hade hus i Cannes, där de uppehöll sig en del. Det var här hon mötte Chr. Den X.

Slottet innehåller många praktfulla salar, som är smyckade med målningar av den kungliga familjen. Slottsträdgården är otroligt vacker, designat efter engelsk parkstil, samtidigt med en stark prägel av romersk terrasstradition. I trädgården ligger också ett skönt orangeri, med ett tillhörande litet café. Då temperaturen var helt uppe på 30 grader också idag, koncentrerade vi oss mest om anläggningarna utomhus. Läs på historien i förväg, och man känner historiens vingslag.

Vid slottet, ligger också stadsteatern, där det varje sommar spelas Schweringer Festspiele. Ett mycket vackert område, och något som imponerar om man gillar det kungliga och lite prinsesseaktiga. Vi lämnade platsen sist på dagen, och cyklade hem (13 km) till vårt hotell. Vi cyklade också dit från staden Leezen, som ligger 4 kilometer från platsen där vi bor. Det finns cykelstigar hela vägen, en perfekt tur över sjödämning, genom skog, och ja, så står man i Schwerin. 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Mecklenburg-Vorpommern
;