Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 212 Antal kommentarer: 61 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Ronneby Brunns historia

Sidst opdateret: 15-11-2021
Dette indlæg er læst 1350 gange
Oprettet: 02-06-2015

Ronneby Brunnspark är en av de stora turistattraktionerna i Ronneby. Under 200 år tog den välbeställda delen av befolkningen till kurorten Ronneby Brunn för att låta sig kureras mot allehanda sjukdomar, då det var en utbredd tro på att platsens järnhaltiga vatten hade en helbrädagörande verkan. År 1897 stod det ursprungliga kurhotellet klart i all sin imponerande prakt, och vid denna tid var Ronneby Brunn Sveriges största kurort med sitt kurhotell bestående av 400 rum och 3000 besökande gäster om året. År 1959 brann det historiska badhotellet upp, men idag är den platsen längs Ronnebyån fortfarande en historisk pärla med sina vackra trädgårdar, dammar, lövskogar och fredade byggnader anlagda under storhetstiden.

Dricka brunn - gamla tiders SPA

År 1705 hittade man en källa med järnhaltigt vatten vid Ronnebyåns västra strand och detta var startskottet på Ronnebys kurortshistoria. Det blev på modet att dricka brunn. I reklam från början av 1900-talet lockade man med "Europas starkaste järnkälla", som levererade vatten till de berömda "stålbaden". Folk vallfärdade hit för att låta sig kureras på Ronneby Brunn, som en del av behandlingen badade man i brunnsvattnet i badkar och man drack brunnsvattnet från källan, gärna flera liter om dagen. Däremellan skulle man promenera i parken och ägna sig åt lättsam konversation. Kvällarna kunde dock ägnas åt andra nöjen och utflykter. Ronneby Brunns brunnsvatten tappades också på flaska och såldes på stadens apotek. Det kan man inte köpa idag, men man kan fortfarande smaka på vattnet ur handpumpen bredvid den Gamla Källan.

Kurortens vackra omgivningar

Under slutet av 1800-talet fick den danske landskapsarkitekten Henry August Flindt i uppdrag att bygga ut landskapsparken vid Ronneby Brunn. Till hans andra verk hör bland annat Botanisk Have i Köpenhamn. Till sin hjälp hade Flindt trädgårdsmästaren Henrik Madelung. Ronneby Brunn blev snabbt vida berömd sin fina promenadpark och den naturlika skogen med utsiktsplatser och musikpaviljonger. Brunnsskogen hade också platser dit man kunde dra sig tillbaka i enskildhet. I dagens Brunnspark är japanska trädgården ett exempel på en sådan plats. I Brunnsparken finns idag också en doftträdgård, ett rhododendronberg och en rosenträdgård. Trädgårdarna är skapade på 80-talet av den svenske landskapsarkitekten och professorn vid konstakademien i Köpenhamn; Sven-Ingvar Andersson, som till den japanska trädgården hade hjälp av den japanske landskapsarkitekten Akira Mochizuki.

Kurhotellet då och nu

Det första brunnshotellet vid Ronneby Brunn var norra Europas största trähotell och det uppfördes år 1897. Kurhotellet brann ner till grunden på 35 minuter, natten till den 21 november 1959.  Tursamt nog klarade sig de andra vackra trävillorna i Brunnsparken, som fortfarande står kvar som minnen om fornstora dagar. Två år efter branden, i maj 1961, invigdes den nya moderna brunnshotellet. Hotellet utvidgades tio år senare med Silverhill, en byggnad med rum på sluttningen till Silverberget. Sommaren 2010 invigdes det stora Brunnsbadet, som är ett stort utomhusbadland med tempererade bassänger, och Ronneby Brunn Hotell har också sedan tidigare en mycket välrenommerad SPA-anläggning dit människor som i fordom dagar vallfärdar för avkoppling och rekreation.

Dagens park

Idag finns inga musikpaviljonger kvar i Ronneby Brunnspark och brunnsgästerna myllrar inte vid källan. Men parken finns kvar med sina promenader och vackra blomsterplanteringar. Även Brunnsskogen finns där med sina tallar, idegranar, gamla ekar och bokar och den lilla sjön Trollsjön, i skogens mitt. Gångstigarna påminner om kurortens storhetstid, liksom alla trävillor, Brunnshallarna och badhuset som alla var delar av brunnsgästens vardag. Idag är parken full av liv – här finns ett äventyrsbad, minigolfbana, tennisbanor och stora ytor för lek och avkoppling. Under sommaren avlöser evenemangen varandra och hos Naturum Blekinge, beläget i Villa Gymnastiken intill Brunnshallarna, kan man lära mer om kulturlandskapet och faunan.   

Tips: på söndagar, från mitten av april till slutet av oktober, pågår den populära loppmarknaden i Brunnshallarna kl. 9.00-15.00.

Källhänvisning: www.visitronneby.se

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.