Vår nya aspirant till Happydays torsdagsmatklubb, blev medlem i klubben direkt efter att han serverat denna risotto med gorgonzola, päron och valnötter.
Till cirka 4 personer
Ingredienser
3 schalottenlök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 ½ liter hönsbuljong
1 ½ glas vitt vin
400 gram risottoris
150 gram gorgonzolaost
200 gram parmesanost
5 päron
Saften av 1 citron
Valnötter/cashewnötter
100 gram smör
Lite salt och peppar
Så här gör du:
Finhacka lök, morot och vitlök.
Skär päronen i små tärningar och blanda med citronsaft.
Riv parmesanosten grovt.
Skär gorgonzolaosten i tärningar.
Hacka valnötter/cashewnötter fint (till pynt).
Fräs lök, morot och vitlök i 25 gram smör i cirka 2-3 minuter i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt ris och fräs dem tills de blir glasklara, tillsätt därefter vin och låt koka tills det ångat bort.
Salta och peppra litegrann och tillsätt därefter buljongen lite i taget, medans du rör runt i riset.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljongen, det tar cirka 17 minuter innan riset har sugit åt sig all buljong.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt parmesanost (spara lite till pynt), gorgonzolaost, päron och 75 gram smör.
Anrätta den krämiga risotton och pynta med nötter och parmesan.
Smaklig måltid!
Har du förslag på lunchrätter i torsdagsmatklubben, skriv det här på bloggen – så testar vi.