Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blog oprettet: 07-10-2015 Blogindlæg i alt: 52 Antal kommentarer: 6 Antal følgere: 1 Følg denne blog
Renässanspärlan Lucca
29-10-2019
Dette indlæg er læst 375 gange

Cyklisternas, musikens och kyrkornas stad

På vår studieresa 2019 kom Happydays till den karaktärsfulla staden Lucca i Toscana och det var verkligen en trevlig bekantskap som gav mersmak. Vår busschaufför släppte av oss strax utanför den vackra stadsmuren, en av Europas bäst bevarade medeltida stadsmurar, som inramar Luccas stadskärna full med historisk praktarkitektur. Stadsmuren är ett mycket populärt rekreationsområde och fungerar som stadens gröna lunga för både lokala och turister, här promenerar, joggar eller cyklar man längs den 12 m breda och drygt 4 km långa muren som är beplantad med stora skuggande träd, blommor och buskar.

 

Vår pålästa guide utrustade oss med hörlurar, så att vi kunde få stadens rika historia berättad för oss samtidigt med att vi i sakta mak gick runt i den bilfria stadskärnan innanför muren. Inne i Luccas tidsficka finns det inga moderna byggnader och i de historiska egendomarna bor Lucca-borna själva, vilket skapar en härligt autentisk atmosfär; cyklister, barnvagnar och turister samsas lätt på de kullerstensbelagda gatorna. Lucca har inte Florens konstskatter, men till gengäld är det mycket behagligt att turisttrycket inte är så högt – här kan man uppleva Luccas arkitektur och stämning i sitt eget tempo.

 

Operans mästare – Giacomo Puccini

Vi kom förbi många historiska minnesmärken, på Piazza Cittadella stod statyn av den italienska komponisten Puccini som levde större delen av sitt liv i Lucca. Puccinis operor tillhör de mest spelade över världen, däribland La Bohème, Tosca och Turandot, och det är en årlig tradition att man i juli och augusti arrangerar en av operasäsongens höjdpunkter – den romantiska utomhus Puccini-festivalen i Torre del Lago, 25 km från Lucca. Besök också operamästarens barndomshem i Lucca på adressen Corte San Lorenzo 9, som idag är ombyggt till Puccini-museum.

 

Torget som är en romersk amfiteater

Även om Lucca i egentlig mening inte är en storstad, så är den full av shoppingmöjligheter. Vi strosade längs gågatan Via Fillungo med massor av mondäna butiker mellan läckra restauranger och historiska palats, och kom fram till Piazza Anfiteatro, där stenarna från den romerska amfiteatern, Anfiteatro Romano, bl.a. användes till att bygga kyrkor med under 1200-talet, det enda som återstår är det ovala, måleriska torget men vissa delar av teaterns murar kan ännu skymtas i omkringliggande hus. Över en kopp kaffe på en uteservering insöp vi den tidlösa stämningen till tonerna av klassisk musik på cello framförd av en välklädd gatumusikant. Under vårt besök var man också i full gång med att förbereda på torget inför Lucca Comics & Games, en av världens största serie- och spelarrangemang som äger rum årligen i oktober månad.

 

Luccas ”100” kyrkor

Vi hade verkligen tur med vädret, och Luccas alla kyrkor och katedraler med klocktorn och marmorkolonner strålade verkligen i solskenet där de sköt upp i höjden över de andra pampiga byggnaderna. Man säger att Lucca har 100 kyrkor, men i verkligheten är det bara runt 40 kyrkor, vilket är rikligt i sig. De härstammar alla från olika tidsepoker, och de tidigaste har anor från 600-talet. Här kan man tala om stora konstskatter, för kyrkorna är nämligen fulla av dem – det är bara att markera på turistkartan vad man har lust att uppleva.

 

Nära Piazza Napoleone ligger den tusen år gamla domkyrkan San Martino där du finner Luccas stolthet, Il Volto Santo; ett träkrucifix från Libanon som sägs vara ett ögonvittneporträtt av Jesus på korset. Varje år den 13 september blir krucifixet buret genom Lucca i en procession där alla deltagare bär på ljus. Se också den praktfulla kyrkan San Michele in Foro på stadens centrala torg, som med sina vridna marmorkolonner, vackra marmormosaiker och stadens högsta klocktorn är en av landets mest praktfulla i den Pisa-romanska stilen.

 

Turister, tobak och olivolja

Lucca var under medeltiden den viktigaste staden i Toscana, men efter ett långt krig mot Pisa försvagades stadens position och utarmades hårt. Men invånarna reste sig igen och idag är Lucca en rik stad, dels på grund av områdets stora produktion av olivolja och tobak av hög kvalitet samt turismen. Man blir så betagen av Lucca att det är svårt att ge sig av efter bara en dag, så här kan man lätt tillbringa flera dagar. I området kan du passa på att se Pinocchio-parken i Collodi (17 km) och Il Ponte de Diavolo (djävulsbron) vid Borgo a Mozzano (23 km. Missa heller inte den praktfulla barockmiljön på Palazzo Pfanner i Lucca som bland annat är berömd för sina enastående fresker, och det ikoniska 45 m höga tornet Torre Guinigi där det på takterrassen finns en trädgård med sten-ekar. Ett annat musikaliskt restips är Luccas Summer Festival som pågår under nästan hela juli månad, med mängder av kända popartister som uppträder innanför den historiska stadsmuren.    

 

Lucca ligger vid foten av de Apuanska alperna, så det finns även fina möjligheter för vandring. Dessutom är det endast en halvtimmes biltur till Det lutande tornet i Pisa och en timme till de mondäna badorterna Viareggio och Forte dei Marmi med de långa stränderna längs Toscanas Riviera. Det finns ytterligare fina anledningar för att semestra i Lucca, för här finns kanske den mest raffinerade gastronomin och det bästa köket i hela Toscana, bland annat är man känd för Lamm i oliver, Tortelli Lucchese (ljus pasta med köttragu) och kakan Bucellato med smak av anis.

 

Får du lust att själv uppleva Toscana?

Det går reguljära flyg till bl.a. Florens, här kan du hyra bil eller ta dig vidare med offentlig transport.

Här kan du se alla Happydays hotell i Toscana

 

Text och bilder: Åsa Christina Nilsson

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Toscana #Kulturperler