Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Smaklökarna – Happydays receptblogg

Smaklökarna - Happydays receptblogg
Blog oprettet: 19-09-2014 Blogindlæg i alt: 58 Antal kommentarer: 10 Antal følgere: 4 Følg denne blog

Recept på äkta glühwein

Sidst opdateret: 23-11-2021
Dette indlæg er læst 536 gange
Oprettet: 09-10-2013

På de tyska julmarknaderna är traditionell glühwein (glögg) ett absolut måste. Pröva att göra den själv från grunden - perfekt om du behöver lite julstämning och värme inombords under den kalla årstiden.

Röd glühwein (2 glas)

  • 3,5 dl (gärna torrt) rött vin
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång
  • 1 nejlika
  • 1 knivudd riven muskotnöt
  • 2 knivuddar malen kardemumma
  • 1 knivudd malen ingefära
  • 1 knivudd malen peppar
  • 1 stjärnanis
  • 1 ekologisk apelsin
  • 1 ekologisk citron
  • 50 gram socker

Pressa saften av apelsinen och citronen i varsin skål. Knäck eventuellt kanelstången mitt itu och skär vaniljstången i mindre stycken. Häll rödvinet i en kastrull och tillsätt kryddorna, apelsin- och citronskalet, all apelsinsaft, en matsked citronsaft och socker.

Låt allt få ett hastigt uppkok och stäng därefter av värmen på spisen. Låt kastrullen stå på den varma plattan. Täck med lock och låt dra i 10-15 minuter. Värm upp före servering och häll upp i två glas genom en sil. Pynta eventuellt med sockrad glaskant, en skiva apelsin och kanelstång.

Vit glühwein (2 glas)

  • 3,5 dl (gärna torrt) vitt vin
  • 1,5 dl vit druvjuice
  • 2 tesked akaciahonung
  • 2 kanelstänger
  • 2 strimlor apelsinskal (cirka 8 cm, använd ekologiska apelsiner)

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt blandingen sjuda på svag värme i ca 10 minuter och häll upp den i två glas genom en sil.

Prost!

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
03-12-2014 16:06skrevGunilla Möller
Här kommer mitt recept på Glühwein, som är lätt att göra.
Blanda i en kastrull:
3½ dl vatten
1½ dl strösocker
1 bit kanel
2 kryddnejlikor
Koka upp. Låt dra, ju längre ju mer kryddsmak, prova er fram. Sila bort kryddorna.
Lösningen kan göras i förväg och stå klar.
När det är dags för servering häller man i en flaska rödvin samt saften av 1-2 citroner. Prova er fram hur mycket citron ni vill ha.
Sjud blandningen. KOKA EJ.
Servera och njut!
Prost!

03-12-2014 08:32skrev Dag Krafft
HEJ
Läser receptet med intresse.
Tror dock inte att vätskan ska koka, då försvinner all den goda alkoholen ;-)). Sjuda till max 78 grader räcker gott. Lycka till.