Att Jesus återuppstod, var ett äkta mirakel (och anledningen till att vi firar påsken). Att man kan göra läckra påskägg och kalla dem nyttiga, det kan vi tacka LCHF-vågen för. Här får du ett hemgjort recept på ett slags fullkornsmarsipan, som kan dekoreras på otaliga sätt till små läckra påskägg. En perfekt gå-bort-present, en trevlig sysselsättning och ett bra sätt att skämma bort sig själv – det smakar så att änglarna sjunger!
Recept
200 gram mandlar
100 gram dadlar
2-3 matskedar körsbärsrom eller svartvinbärslikör (eller annan dryck)
1 matsked sukrin gold eller annat sötningsmedel
5 droppar mandelessens
150 gram choklad 70-80 % (hacka den i mindre bitar)
Frystorkade hallon – till pynt
Bra redskap i köket
1 mixer
Så här gör du
Rosta mandlarna ett par minuter på en mycket varm torr stekpanna. Håll stenkoll och rör om i mandlarna hela tiden, då det är lätt att bränna mandlarna.
Kärna ur dadlarna.
Lägg mandlar, dadlar, valfri dryck och sukrin i en mixer och mixa tills du tycker att det ser gott ut.
Smaka av med mandelessensen och eventuellt mer sukrin – här gäller det smak och behag och hur söt du tycker marsipanen skall vara.
Gör små påskägg av massan och ställ den på kyl i minimum en timme.
Den perfekta, blanka ytan på chokladen får du genom att smälta halvdelen av chokladen över vattenbad och just när chokladen har smält, tar du upp skålen ur vattenbadet och lägger i den andra halvdelen av chokladen. Den smälter snabbt och du får en perfekt blankt yta på chokladen.
Ta marsipanäggen ur kylskåpet, doppa i den smälta chokladen och pynta med torkade hallon, lägg på bakplåtspapper för att torka och njut av synen av de små läckra påskäggen!
Glad påsk!
Hälsningar Karin