Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Smaklökarna – Happydays receptblogg

Smaklökarna - Happydays receptblogg
Blog oprettet: 19-09-2014 Blogindlæg i alt: 58 Antal kommentarer: 10 Antal følgere: 4 Følg denne blog

Karins marsipan- och mandarinmirakler

Sidst opdateret: 10-12-2024
Dette indlæg er læst 1023 gange
Oprettet: 27-01-2016

Det här fina namnet är lite missvisande, för det handlar egentligen om nyttig och hemgjord marcipan gjord på hela mandlar. Det är fantastiskt att man kan göra så god konfekt själv, som dessutom är bra för hälsan och enkel att göra.

Vanligtvis tar man bort skalet på mandlarna för att få ljus marcipan, så det kan du också göra. Du kan också prova den här varianten där skalet får sitta kvar, för då får du med fler vitaminer och mineraler. Du kan smaksätta på många olika sätt, till exempel med sprit eller hallonmarmelad. Tänk bara på att tillsätta lite vatten om du inte använder någon vätska, som till exempel mandarinjuice. Du kan doppa konfekten i choklad med olika smaker, och du kan också hoppa över dadlarna, men de gör den sötare och godare så att du inte behöver använda så mycket annat sötningsmedel.

Recept
200 gram mandlar
100 gram dadlar
2-3 matskedar körsbärsrom eller svartvinbärslikör (eller annan dryck)
1 matsked sukrin gold eller annat sötningsmedel
5 droppar mandelessens
150 gram choklad 70-80 % (hacka den i mindre bitar)
Frystorkade hallon – till pynt

Bra redskap i köket
1 mixer
1 zest-järn

Så här gör du
Rosta mandlarna ett par minuter på en mycket varm torr stekpanna. Håll stenkoll och rör om i mandlarna hela tiden, då det är lätt att bränna mandlarna.
Kärna ur dadlarna.
Lägg mandlar, dadlar, valfri dryck och sukrin i en mixer och mixa tills du tycker att det ser gott ut.
Smaka av med mandelessensen och eventuellt mer sukrin – här gäller det smak och behag och hur söt du tycker marsipanen skall vara.
Gör små chokladägg av massan och ställ den på kyl i minimum en timme.

Den perfekta, blanka ytan på chokladen får du genom att smälta halvdelen av chokladen över vattenbad och just när chokladen har smält, tar du upp skålen ur vattenbadet och lägger i den andra halvdelen av chokladen. Den smälter snabbt och du får en perfekt blankt yta på chokladen.

Ta marsipanäggen ur kylskåpet, doppa i den smälta chokladen och pynta med torkade hallon, lägg på bakplåtspapper för att torka och njut av synen av de små läckra chokladäggen!

Och så kan du bara njuta!  

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
;