Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
På återseende med Tyrolen
08-05-2014
Dette indlæg er læst 103 gange

Med god fart rör sig bussen upp längs den slingrande vägen från Immst in i Pitzdalen, där vi ska få lov till att semestra en vecka. På båda sidor av dalen räcker bergstopparna högt upp mot himlen, gräset är ljusgrönt och granarna växer på de mest fantastiska platser. Här är otroligt vackert. Vi är på väg till en veckas semester i Tyrolen. Vi har res mycket – faktiskt i över 50 länder – men det här är vår första semester i Tyrolen, Österrike.

Vandra, vandra och vandra …

Vi kunde absolut spenderat tiden på hotellet med gratis aktiviteter eller i poolen på Hotel Seppl, men vårt primära mål med semestern var att vandra. Pitztalerkortet som var inkluderat i priset, gav gratis deltagande i dagliga vandringar, men på några av turerna skall man vara mer erfaren och ha den rätta utrustningen: Vandringsstövlar, ryggsäck med nät som ger luft mellan ryggsäck och rygg, vandringsstavar och vara i god form. Det var vi inte, så vi frågade på hotellet efter lättare turer och fick det goda rådet att ta gondolliften upp till en sjö för att vandra runt den. Det gick fint! Vägen fick in över ett stycke täckt med snö och våra lungor vande sig en smula till den tunna luften. En annan dag gick vi i flera timmar längs med floden ner genom dalen på en väg som också kunde användas till mountainbikes.

Här fanns det tid att njuta av den praktfulla naturen, kyrkor och landsbyar på vägen, allt medans vi måste stanna och öppna och stänga grindarna för djurens inhängningar, som åtskiljer de olika betesmarkerna. Senare fick vi mer mod att gå upp till Almen (området över tärdgränsen – där korna går). Bönderna har ofta inrett deras stora stugor på Almen med förfriskningar och nödvändiga toaletter. Först skulle man kunna tro att det är lättast att gå nerför ett berg, men när vägen går in mellan granarna och man hela tiden ska finna fotfäste, är det faktiskt lättast att gå uppför. Då där möjligheten finns för transport bör man välja nerfarten.

Glaciären

Eftermiddagskaffe på Österrikes högst belägna restaurang är det något? I 3.380 meters höjd över havets yta  med den mest fantastiska utsikt över Pitztalglaciären och omliggande bergstoppar ligger den omtalade restaurangen. En tunnbelbana och därefter en gondollift för dig upp till restaurangen. Det är ett måste om du är i trakterna. Det är helt enkelt obeskrivligt vackert. Priset på turen upp och ned är också ganska fint. Då det finns andra platser i dalen där du kan åka bergbana under sommaren, bör man räkna ut – innan du tar den första turen – då det finns ett veckokort att köpa, som ger tillgång till dem allihop. Vi hade sparat en del om vi hade köpt kortet direkt när vi kom.

Innsbruck

Saknar du helt plötsligt lite kultur mitt i naturprakten, ligger Tyrolens huvudort Innsbruk på endast 90 km avstånd. Med bil eller buss/tåg kan du nå staden på cirka 1 ½ timma. Innsbruck har ett trevligt centrum med allt du kan önska dig ifråga om gågator, museum, kyrkor och restauranger. Här finns massor att se och göra.

Om semester betyder att komma till en helt annan värld, få fina upplevelser och möta vänliga människor, så har vi haft en suverän semester i Tyrolen. 

Text och bilder: Hans Verner och Inge-Lise Lollike (text här översatt av Åsa Nilsson)

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Tyrol