Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 1 Antal følgere: 0 Følg denne blog

Nu flockas snart häxorna i Harz

Sidst opdateret: 23-11-2021
Dette indlæg er læst 1700 gange
Oprettet: 21-04-2016

Om du frågar en äkta häxa, så är Halloween inte allt den största festen på året. Den infaller på Valborgsmässoafton den 30 april och den äger rum i Harz!

Valborg välkomnar våren!
I Sverige har man sedan medeltiden firat Valborg, vilket man också gör på flera andra platser i Europa. Ursprungligen var Valborg en fest till det tyska helgonets Walpurgis ära, men idag finns det flera olika anledningar till att man firar högtiden – bland annat häxor, våren, kosläpp, kungens födelsedag och studenternas mösspåsättning. Helt säkert är i alla fall att det är tradition att tända ett stort bål på Valborgsmässoafton – den så kallade majbrasan – där en manskör sjunger traditionella vårsånger och någon håller ett tal till våren.

Sprakande bål, hedniska ritualer och utklädningar, som tagna ur sagorna, är en del av valborgsfestligheterna, som i Harz går under namnet Walpurgisnacht. Här är fenomenet en folkfest, där gammal som ung möts för att fira våren med marknadsstämning, god mat och dryck, där historierna om forna tiders Valborgsmässofirande håller liv i myterna om häxorna i Harz.

Trollkarlar och turister
Tysklands nationalpoet Goethe har en stor del av äran för ryktena. Han skrev sin berömda historia om trollkarlen Faust, efter att han bestiget Blåkulla 1777, och här berättar han levande om Valborgsmässoafton, där häxorna flög till Blåkulla och utförde hemliga, svarta ritualer, mässade och dansade – och det, som var värre – med djävulen hela natten.
 
Men Blåkulla – eller Brocken – som berget heter på tyska – har inte bara haft en magnetisk dragningskraft på häxorna genom tiderna. Det 1.142 meter höga berget har bestigets av H.C. Andersen 1831, av sovjetiska trupper under kalla kriget, och nutidens turister tuffar upp med det gamla ångloket, som slingrar sig fram genom ånga och rök med sina passagerarvagnar från stationen i Schierke. I klart väder belönas man med en praktfull utsikt över de disiga bergen, majestätiska borgar och romantisk korsvirkesidyll, som varje år lockar till sig tusentals av turister till den tyska medeltidsidyllen. Och kommer man hit på Valborg, kan man också möta tvättäkta Harzhäxor.

Häxdansplatsen vid Thale
I år äger Valborgsmässoafton rum på en helg, och det ger extra fokus på traditionen. Nästan varje by i Harz har sin årliga ritual – och en av platserna, är på den officiella häxdansplatsen: Hexentanzplatz, som är legendarisk i häx- och historiemyterna, och som dessutom ligger fantastiskt vackert på en platå i höjden över staden Thale. Här kan alla vara med, också bara som åskådare – mot en mindre entré.

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Harzen