Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Nu är det jul igen…
03-12-2015
Dette indlæg er læst 77 gange

När man öppnar den första luckan i sin julkalender, är det startskottet på decembers alla jultraditioner. Några tar in julgranen den första söndagen i advent, andra pyntar deras hus med julgransljus och andra älskar att göra julkonfekt och inte minst att äta det! Och jag måste erkänna, att jag tycker att allt är väldigt trevligt – men julgodiset tar nog störst plats i mitt hjärta. Eller mage… i verkligheten.

I Happydays tackar vi inte nej till sötsaker, så den 2 december efter klockan fyra, fyllde vi kontorsmatsalen med glada kollegor och marsipan i långa banor. Matlådan var utbytt med nougat, brödrosten fick byta plats med en chokladsmältare, och skjortan doldes bakom ett förkläde med julnissar på.

Det blev rullat, smält och inte minst provsmakat för fulla muggar. Vi utmanade oss med allt från att göra jordnötsknaster till att rulla marsipankulor med cognac – det var visst någon som gjorde cognackulor med marsipan… Då det inte fanns mer marsipan kvar att forma eller mer choklad att doppa i – släckte vi ljuset på resefabriken och vände glada – och kanske lite för mätta – hem!

Om du vill testa själv, så kommer här några recept:

Nötchoklad:

Ingredienser:

  • 150 gram nougat
  • 50 gram mjölkchoklad
  • ¼ dl kallt vatten
  • 100 gram socker
  • 50 gram saltade jordnötter (eller andra nötter)

Kom vatten och socker i en kastrull och låt sockret smälta. Låt det bryna en liten smula. Ta av kastrullen av värmen och vänd ner (jord)nötterna. Häll ut massan på ett bakplåtspapper i en långpanna – det blir varmt i botten. Låt socker- och nötmassan stelna och svalna och krossa sedan i en mixer eller i en mortel. Smält nougat och choklad över vattenbad (eller i mikron). Låt nougatmassan stelna en smula. Fyll upp en tyllpåse och spruta nougatmassan i små folieformar och toppa med nötknastret. 

Ställ din färdiga nötchoklad i kylskåpet – och ät den när den har stelnat helt.

Lakritskulor med apelsin:

Ingredienser:

  • 150 gram lakritsmarsipan (eller blanda själv valfri mängd lakritspulver med marsipan)
  • Rivet skal från 1 ekologisk apelsin
  • 200 gram vit choklad
  • Lakritspulver/Lakritsgranulat

Riv apelsinskalet över en skål. Blanda med lakritsmarsipanen. Rulla till kulor. Smält chokladen i vattenbad. Doppa nu kulorna i den smälta chokladen. Strö lakritspulvret/lakritsgranulatet över kulorna innan chokladen stelnar.  

Trevligt nöje:)! 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.