Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 254 Antal kommentarer: 69 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Naturfenomenet Svart sol

Sidst opdateret: 20-02-2023
Dette indlæg er læst 4935 gange
Oprettet: 17-08-2018

Svart sol är ett naturfenomen som kan upplevas över det särpräglade marsklandskapet på den danska och den tyska Vadehavskusten längs Nordsjön. Vår och höst samlas fåglarna för den stora flyguppvisningen. Vårsäsongen för Svart sol sträcker sig från slutet av mars till mitten av april och höstsäsongen varar det mesta av september och oktober.

Flyguppvisning över marsken
Det finns knappast någon mer fascinerande syn än stararna som samlas i en stor flock på upp till flera hundratusentals fåglar, denna stora enhet fungerar som ett perfekt skydd mot rovfåglar. Flocken formar en levande, viktlös jätteskulptur som böljar hit och dit på himlen, detta unika naturfenomen har därför fått det passande namnet, Svart sol.

Fenomenet kan med fördel upplevas vid Vadehavet och marsklandet från sydvästra Jylland i Danmark och längre ner längs den nordtyska västkusten, där fåglarna under våren från slutet av mars till mitten av april samt under hösten från september till och med oktober samlas för att proviantera för deras långa resa i förbindelse med årstidens skiftningar.

Stararna kommer från alla länder omkring Östersjön, Ryssland och Norge, och strax innan de går ner på jorden före natten, tecknar de dessa spektakulära mönster på himlen som närmast kan liknas vid en luftbalett. På morgonen vid soluppgången vaknar stararna igen och bildar åter stora flockar medan de letar mat i form av larver i marsken, som är områden med lågvatten där sand och organiskt material bildat land.

Stenkoll på radarn
Hur de kan flyga så tätt utan att krocka med varandra är ett mysterium. Det finns en ny teori om att varje fågel har 6-7 fåglar som de har stenkoll på inom en radie av 2 meter. Oavsett vilket lär du fascineras av det vackra skådespelet, framfört av hundratusentals starar, ackompanjerat av det mäktiga ljudet av bruset från fåglarnas vingar när flocken konstant ändrar form – utan att små grupper i utkanten faller bort. För fåglarna är det nämligen av största vikt att hålla ihop för att förhindra rovfågelsattacker. Rovfåglarna förvirras nämligen av de många fåglarna och har svårt att koncentrera sig på en enda fågel att attackera.

Detta naturfenomen har lockat till sig åskådare genom tiderna och blivit adopterat av vår kultur som något gåtfullt och poetiskt. För det finns inget mer fascinerande än synen av stararna som bildar en levande, viktlös och föränderlig jätteskulptur på himmeln. En svart skapelse av hundratusentals tätt flygande starar som samlas till en övernaturlig enhet vid solnedgång framför dina ögon. Imponerande, intressant och kanske en liten smula skrämmande på samma gång. Men när man har vant sig vid alla fåglarna kan man njuta av flyguppvisningen i fulla drag – innan den försvinner igen för säsongen och kommer tillbaka om ett halvår.

Högsäsong under vår och höst
Naturfenomenet kan upplevas vid Vadehavet, både på den danska och tyska sidan, från slutet av mars till mitten av april och under det mesta av september och oktober månad.

Se Svart sol med egna ögon: Om du själv vill uppleva flygupplevelsen från första parkett, så kan vi rekommendera hotell som ligger nära de spännande naturfenomenen. Ring till oss på 020-79 33 84 eller skriv på mail@happydays.nu

Källa: Videnskab.dk, da.wikipedia.org

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
03-09-2020 09:09skrevLiselotte
Så intressant att få veta om detta fenomen.
Vi kan se detta där jag bor, i närheten av Huseby-maden utanför Växjö.
Har alltid undrat och fascinerats av detta.
Tack!

Tags på indlægget

#Syd og Sønderjylland #skærbækcentret #Naturens glæder #Schleswig-Holstein #Miniferie #Schleswig-Holstein #Hesse Hotel Celle #BE BIO Hotel Be Active #BE BIO Hotel Be Active #Nordsee-Hotel Hinrichsen
;