Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 209 Antal kommentarer: 60 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Matinspiration och La dolce vita

Sidst opdateret: 24-11-2021
Dette indlæg er læst 824 gange
Oprettet: 30-03-2016

Av Søren Idun

Semester och matupplevelser hör ihop. Det är alltid härligt med en semester på ett hotell, där massor av mat alltid står och väntar på dig. Eller när man i blindo väljer från ett meny-kort, till sist lyckas beställa på knaggligt språk och därefter spänt väntar på maten. Kommer den att motsvara bara en liten smula av det man tror man har beställt?

Om man bara är öppen för utmaningar, kan man enkelt göra en kulinarisk resa i nya smakuniversum, och många av mina egna bästa smakupplevelser beror på, att jag gick på upptäcktsfärd i den delen av meny-kortet, där jag inte förstod ett enda ord.

Självklart händer det att man råkar beställa något – om jag ska beskriva det snällt – som man absolut inte vill ha igen, men efter min mening uppväger alla de fantastiska, nya matupplevelserna helt klart de få misslyckandena som kan smyga sig in emellan. Och när man kommer hem från en sinnesmättad semester med massor av inspiration, är det också alltid så spännande att se, om man kan lyckas att skapa några av de spännande rätterna i sitt eget kök.

För det mesta lyckas man inte helt sätta smaken på semestern enastående matupplevelser, men man får tillfälle att prata om semestern andra upplevelser – och kanske tar man fram semesterbilderna och återupplever alla avkopplande semesterögonblick. När vi inte är på utpräglad hotellsemester, så inlogerar vi oss oftast på en semesteranläggning med lägenheter, med samma restaurangmöjligheter och samma service som på hotellet, men som extra plus har man också sitt eget lilla kök.

När jag är på semester, har jag inte lust att stå i köket och laga mat i timmar – ofta är ett sådant litet semesterkök heller inte anpassat till något annat än att koka ett par ägg och dylikt. Däremot njuter jag av, att göra min egen lilla lunch med spännande specialiteter från lokalområdet. Man kommer så långt med gott bröd och slaktarens goda lokala paté och lite smakprover av områdets korvar och skinkor. Lägger du till ett litet urval av ostar, stora solmogna tomater, gurkor (ej EU-standardiserad storlek) och massor av frukt och en stor skål av de finaste oliverna, ja, så behöver du egentligen bara sätter pricken över i:et, med ett glas av det lokala rödvinet – som alltid smakar himmelsk på semester – men som man skall komma ihåg om man köper med vin, fullständigt ändrar smak-karaktär, när man kommer hem.

För mig är matupplevelserna en stor del av semestern, och jag ser redan fram emot att få komma till Gardasjön igen. Här kommer jag ihåg vinhandlaren i Malcesine, som säljer den bästa premierade balsamicon och en koncentrerad tryffelolja, som är perfekt att lyfta en rödvinssås med. Honom ska jag besöka igen – det är det inga tvivel om.

Riktigt GOD sommar!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Gardasøen