Detta välförtjänta namn täcker över något så osexigt som "fullkornsmarsipan av den nyttiga hemlagade typen". För det är ett litet underverk, när man kan göra sitt eget godis, som smakar så gott och som samtidigt är nyttigt för din kropp och dessutom lätt att göra.
Normalt vill man skålla mandlarna och ta bort skalet och få en fin, ljus marsipan - och det kan man också göra! Men prova denna variant, där skalet på mandeln bevaras och därmed också en del vitaminer och mineraler som man annars tar bort. Du kan experimentera med alla typer av smaker, använd t.ex. sprit och hallonmarmelad - i detta receptet används en mandarin. Kom bara ihåg att tillsätta lite vatten till mandelmassan om du inte använder någon våt smaksättare. Du kan använda mörk choklad med olika smakvariationer, och du kan låta bli att använda dadlarna - men de ger en naturlig sötma och karaktär, så du inte behöver använda så mycket socker.
Recept
200 gram mandlar
100 gram dadlar
1 mandarin (gärna ekologisk)
1 matsked sukrin gold / eller annat sötningsmedel
5 droppar mandelessans
150 gram choklad 70-80 % (hacka den i mindre bitar)
Bra redskap i köket
1 mixer
1 juliennejärn
Så här gör du
Innan du skalar mandarinen, ska du tvätta den noga och göra fina strimlor av skalet till pynt med ett juliennejärn.
Rosta mandlarna ett par minuter på en mycket varm torr stekpanna. Håll stenkoll och rör om i mandlarna hela tiden, då det är lätt att bränna mandlarna.
Kärna ur dadlarna.
Lägg mandlar, dadlar, den skalade mandarinen och sukrin i en mixer och och mixa tills du tycker att det ser gott ut.
Smaka av med mandelessans och eventuellt mer sukrin - här gäller det smak och behag och hur söt du tycker marsipanen skall vara.
Gör små marsipanbröd, kulor eller stänger av massan och ställ den på kyl i minimum 1 timme.
Den perfekta, blanka ytan på chokladen får du genom att smälta halvdelen av chokladen över vattenbad och just när chokladen har smält, tar du upp skålen ur vattenbadet och lägger i den andra halvdelen av chokladen. Den smälter snabbt och du får en perfekt blankt yta på chokladen.
Ta marsipanen ur kylskåpet, pensla med smält choklad och pynta den – voila!