Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Lüneburger Heides historiska landskap
22-01-2020
Dette indlæg er læst 560 gange

Det historiska hedlandskapet i Europa är hotat, för få hundra år sedan var hedlandskapet ingen ovanlig syn – men i takt med att den vilda naturen blir tämjd till fördel för landbruk och bebyggelse är naturområden som Lüneburger Heide nu nästan något unikt, och heden innehåller också numera två naturreservat.

 

Nordtysklands ikoniska hedlandskap har dock några ärr på själen, i augusti 1975 härjade landets hittills största skogsbrand som förstörde större delen av områdets södra naturpark, Südheide. En brand som gick till historien under namnet ”Skogsbrandskatastrofen i Lüneburger Heide”.

 

Men också den delen av heden har återhämtat sig, och det historiska kulturlandskapet är något som vi allesamman kan ha glädje av där naturen gömmer på mängder av upplevelser som borde stå på din ”bucketlist”.

 

Sköna naturupplevelser

Prova på en avkopplande vandringstur genom den praktfulla naturen, där du från Wilseder Berg (169 m.ö.h.) kan du på en klar dag se hela vägen till Hamburg. Ta bilen till Niederhaverbeck, varifrån du kan följa den markerade vandringsleden till backtoppen (ca. 4,5 km). I kontrast till hedens högsta punkt kan du efteråt bege dig till Totengrund, hedens vackraste dal, som under sommaren står i fullt flor. Följ skyltarna härifrån, och längs vägen har du en fin möjlighet att hälsa på hedens eget skyddsdjur, nämligen Heidschnucken som är en nordtysk fårras som huvudsakligen finns på Lüneburger Heide, och vars föremål är att vårda heden genom att beta och trampa ner sly. Inte långt från Wilseder Berg och Totengrund ligger den bilfria landsorten Wilsede, som bara kan nås till fots, på cykel eller med häst och vagn.

 

Vill du komma snabbare fram genom det praktfulla hedlandskapet med de många tusen färgnyanserna så kan du ta cykeln, men notera att bredare däck är att föredra på det något mjuka underlaget. Det finns mängder av markerade cykelstigar på Lünbeburger Heide. En av de skönaste cykelutflykterna sägs vara den 27 km långa Bispingen-Behringen-Wilsede-Döhle-Bispingen, som går förbi både Wilseder Berg och Totengrund.

 

Det regionala köket

Den friska luften på heden gör att man får extra bra aptit och då finns det fina möjligheter att smaka på den regionala specialiteten Buchweizentorte (bovetetårta). Du hittar tårtan på de flesta caféer och värdshus i området, men Bauerncafé Ole-Müllern-Schün i Müden (stängt i januari) kan framhävas för deras hembakta specialiteter och färskbryggda kaffe.

 

I restaurangen på Hotel Zur Grünen Eiche i Behringen kan du välja mellan flera regionala rätter – med gott samvete. Köket serverar nämligen uteslutande kött från området. Prova t.ex. Lüneburger Heide-specialiteten Heidschnucke eller den hamburgska fiskspecialiteten matjessill. Och kommer du hit i perioden från mitten av april till mitten av juni finns det alltid sparris med potatis och hollandaisesås på menyn.

 

Kulturella sevärdheter

Hedens huvudort Lüneburg var en viktig hansastad under medeltiden. Rikedomen kom i huvudsak från stadens saltmonopol och saltvägen till Lübeck. Att Lüneburg var en av de rikaste städerna i hansaförbundet kan man också se på stadens praktfulla arkitektur som inte bara var förbehållet några enkla statsbyggnader. Historien om saltet är fortfarande levande och man firar varje år Lüneburger Salztage under våren (15-17/5 2020), där det vita guldets betydelse för staden hyllas och till Lüneburger Sülfmeistertage på hösten (2-4/10 2020), där årets saltsjudmästare ska koras.

 

Celle erbjuder både sightseeing och shopping i roliga butiker, men viktigast av allt är nog staden slott: Residensslottet för hertigen av Braunschweig-Lüneburg och den danska drottning Caroline Mathildes exil. Därutöver har den lilla staden också en populär stadsfest varje år (18-19/11 2020): I 2 dagar blir Celle förvandlad till en musikscen för alla genrer: från blues och akustiskt över rockmusik till rapp och dance. Utöver konserterna är det självklart många andra roliga arrangemang och aktiviteter – här finns det något för alla, både stora och små!

 

När du nu är i området …

… kan du också besöka barfotsparken i Egestorf, som är en upplevelse för sinnena med fötterna i centrum, Weltvogelpark Walsrode, där du kan uppleva 650 fågelarter, djurparken Wildpark Lüneburger Heide med trädtoppsvandringsstigen Baumwipfelpfad Heide Himmel, Serengeti Park, som är Europas största safaripark, Das Verrückte Haus i Bispingen, huset som står upp och ner, och naturligtvis den populära nöjesparken Heide Park.

 

Blev du inspirerad till din nästa semester?

Se våra hotell nära Lüneburger Heide

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Niedersachsen Nord #Hotel Zur Grünen Eiche #Aktivitet & action #Naturens glæder #Efterårsferie #Miniferie