Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Lübeck: Den historiska marsipanmyten
24-04-2019
Dette indlæg er læst 604 gange

Det går en seglivad historia om att marsipanen för länge sedan räddade Lübecks borgare från hungersnöd och svältdöd. En romantisk tanke, men stämmer det – och vem var det egentligen som uppfann den sägenomspunna marsipanen?

Korståg och kärlek
Lübeck var hansans mäktiga centrum under medeltiden. En av världens viktigaste hamn- och handelsstäder, också kallad Hansans Drottning. Det var en orolig tid i Europa, och korståg och krig härjade kontinenten. Lübeck var helt naturligt en port till omvärlden, och därmed en av de viktigaste utskeppningshamnarna för korstågsfararna och deras packning. Och det var förbindelsen mellan fjärran länder som skapade en magisk match mellan Lübeck och marsipanen, då korstågsfararna återvände med den ljuvliga sötsaken i bagaget.

Myten då? Jo, den berättar om att staden blev räddad från hungersnöd på 1400-talet och att det då bara fanns mandlar och socker kvar i stadens lager som man bakade bröd av, så kallade Markusbröd. Faktum är dock att historien är uppfunnen i efterhand, och att den mest har använts för att marknadsföra Lübeck som marsipanens huvudsäte. För marsipanen var redan uppfunnen i mellanöstern, närmare bestämt i Persien, och då redan på 900-talet!  

Under medeltiden var sockret en dyr råvara som gemene man inte hade möjlighet att köpa. Men dåtidens kunder var de rika, såsom kungligheter, adel och köpmän. Både drottning Elisabeth I av England och Solkungen Ludvig XIV av Frankrike älskade marsipanen, och med så stora och rika reklampelare var den söta mandelmassan här för att stanna.

Marsipanen består av socker och mandlar, och sockret kommer först till Europa på 1100-talet. Men det är flera länder som hävdar att ha patent på marsipanen. I Italien hävdar man att det var i Veneto som den förälskade bagardottern förstörde sin fars bakverk genom att tillsätta alldeles för många mandlar och dessutom förfinade den berömda konfekten genom att tillsätta lite rosenvatten – den historian är lika seglivad som myten från Lübeck. Men en sak är säker: Världens mest berömda marsipanbutik ligger i Lübeck!

Marispanbutiken på Breite Straβe
När man semestrar i Lübeck kan man inte undgå att komma förbi den legendariska Café Niederegger på Breite Straβe, där den fantasieggande skyltningen lockar folk till sig från när och fjärran. Familjen Niederegger grundlade deras marsipanbutik på Breite Straβe redan 1806 – och i dag besök butiken av mängder av turister som köper med sig marsipan som souvenirer.

På 1800-talet var priset på socker så lågt att det gick att köpa för var och envar. Importen av socker från Karibien och tidens moderna teknik gjorde att sockret blev ofantligt populärt. Denna sockervåg red familjen Niederegger på, och framförallt förstod de vikten av att skapa upplevelsen av bortskämning och lyx för en bredare skara: Den lilla fabriken och butiken blev snabbt en publikmagnet för det övre borgarskapet och man byggde också en salong med café. Ryktet om Lübeckmarsipanen spred sig snabbt över hela världen och snart skickade man bland annat marsipan till den ryske tsaren. Nu hade marsipanen blivit synonymt med Lübeck och inte minst med Café Niederegger.

Du kan än idag besöka den historiska Marsipansalongen, och här är det som om tiden har stått stilla. Slå dig ner i de röda plyschmöblerna och drick en kopp marsipanchoklad under ljuskronorna. Det är nostalgi på ett högt plan och mycket autentiskt. När du därefter kliver nerför trappan till butiken hamnar du i nutiden mellan alla japanska och amerikanska turister. Lübeck är fortfarande en port till resten av världen – precis som den gången då de första korsriddarna kom tillbaka till staden medförandes marsipan från mellanöstern.  

Upplev själv hansastadens stora världsarv och slink in på Café Niederegger på din nästa minisemester i Lübeck.

Se våra hotell i Lübeck

Trevlig semester!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Lübeck