Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 45 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Lights in Alingsås firar 20-årsjubileum 2019
02-05-2019
Dette indlæg er læst 572 gange

I Alingsås har man sedan 1999 varit värd för den numera internationellt erkända ljusfestivalen. Idag kommer folk från hela världen, både för att delta som konstnärer och som gäster för att få uppleva den experimentella ljussättningen på utvalda platser runt om i staden. Ett upplyftande äventyr under hösten, då allt normalt är mörkt, grått och lite trist på norra halvklotet.

 

Årets tema är "Be The Light" 

Bakom upplägget står reklambyrån Femti5. ”Konceptet bygger på Eleanor Roosevelts citat om att det är bättre att tända ett enda ljus än att förbanna mörkret,” förklarar Christer Andersson som är Creative Director. ”Ett ljusevenemang som samtidigt blir en levande och inspirerande ljusmanifestation menar vi är jätteviktigt. Om så bara några procent av de 70.000 besökarna verkligen tar till sig av budskapet och för ljuset vidare, kan det göra en riktig skillnad för människor världen över.”

 

När äger ljusfestivalen rum

Notera den 27 september till 3 november 2019 i kalendern och planera för ett besök på i Alingsås så att du inte missar chansen att uppleva den unika ljusfestivalen. Unna dig en minisemester och bo komfortabelt på hotell, medan du upplever stadens alla nyanser i lugn och ro under ett par dagar. 

Se Happydays hotell i Alingsås

 

Hur startade allting egentligen?

Projektet startade så smått redan 1998 då studenter från Ljuscentrum på Göteborgs universitet kom till Alingsås för att experimentera med arkitektonisk belysning i offentliga utrymmen. Under ledning av Torbjörn Eliasson och Kai Piippo gjorde de de allra första installationerna som blev källa till Lights in Alingsås. 1999 invigdes den första officiella Lights in Alingsås och sedan dess har det bara växt!

 

Så här byggs det upp

Sista veckan i september samlas en utvald grupp internationellt verksamma ljusdesigners från olika delar av världen i Alingsås med det exklusiva uppdraget att tillsammans med ett 50-tal internationella design- och arkitektstudenter samt studenter från Alströmergymnasiets El- och energiprogram, ljussätta varsitt objekt i det offentliga rummet.

 

2019 års ljusdesigners - från Sverige till Australien

Årets tio designers är Cecilia Cronelid, Johanna Enger och Jim Farula från Sverige, Vladan Paunovic från Danmark, Juha Hälikää från Finland, Kapil Surlakar från Indien, Erin Slaviero från Förenade Arabemiraten, Natalie Redford och Claire Tomara från Skottland och Jackson Stigwood från Australien.

 

Boka en privat guidning

Passa på att boka en privat guidad tur till årets Lights in Alingsås. Samla vänner, familj eller kollegor och få en guidning längs hela slingan, bokar du senast den 23 juni 2019 får du boka tidigt-rabatt. På vägen får du veta mer om årets designer, årets tema och det spännande arbetet bakom varje installation. Turen varar cirka 90 minuter.

Läs mer här

 

Vad kan man uppleva mer i Alingsås?

Alingsås är också känd som Sveriges caféstad nummer 1. Här ligger små mysiga caféer tätt längs kullerstensbelagda gator och gränder. Slink in på ett café och njut av stämningen över en god kopp kaffe och unna dig ett läckert bakverk som ligger och ropar på din uppmärksamhet bakom glasdisken.

 

Den charmiga trästaden har massor av naturidyll runt hörnet; promenera från centrum till Nolhaga djurpark, här finns också en fin lekplats för barn. Under sommaren kan du åka ånglok på sträckan Anten-Gräfsnäs, en mycket uppskattad och omtyckt tradition där du tuffar fram längs en 12 kilometer lång sträcka med vacker utsikt över sjön Anten.

 

Därutöver arrangeras Potatisfestival i mitten av juni månad, Gothia Cup, matmarknader och olika motionslopp. Alingsås har mycket att bjuda på och är en trevlig semesterdestination, och att den dessutom ligger endast 40 kilometers bilkörning från Göteborg gör att det öppnar upp för fler utflyktsmål: Kombinera en minisemester i Alingsås med ett besök på Marstrand, Hönö, Styrsö och Vrångö och se det eleganta Gunnebo slott.

 

Källa:

västsverige.com

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Grand Hotel Alingsås #Alingsås