Om man gillar den speciella smaken av libbsticka, är det nu, som den är som bäst till pesto. Och tycker man att den karakteristiska smaken är för stark, kan man bara använda annat grönt: färska skott av brännässlor (bränns ej efter mixning) eller basilika som ger den klassiska italienska smaken.
Succén beror på råvarornas kvalitet: God kallpressat olja, parmesanost, ekologiska citroner och färska handplockade skott – så kan det inte gå fel.
Har du inte egna libbstickor, så fråga dina grannar. Annars rekommenderar jag att du planterar en libbsticka i trädgården, den växer frodigt och kräver inte mycket omsorg, och du kan börja plocka färska blad tidigt på våren. Passar också bra till grytor och soppor.
Stor portion (går bra att frysa ner i mindre portioner)
Rosta mandlarna lätt på en het, torr stekpanna.
Riv parmesanosten.
Ta bort stjälkarna på libbstickan och använd endast de finaste bladen.
Lägg alla ingredienserna i en mixer och mixa, smaka av med citron, salt och peppar och kör igen tills du har den önskade konsistens och smak.
Voila! Perfekt till dipp, smörgåsar, knäckebröd, sallader och pasta med mera :-)
Smaklig måltid - önskar Karin