Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blog oprettet: 07-10-2015 Blogindlæg i alt: 52 Antal kommentarer: 6 Antal følgere: 1 Følg denne blog
Kurorten Montecatini Terme i Toscana
01-11-2019
Dette indlæg er læst 422 gange

En av höjdpunkterna på vår studieresa Toscana 2019 var besöket på kurorten Montecatini Terme, där vi hade flera spännande Happydays-hotell att besikta. Vi var många som hade glatt oss till att få se både hotellen och de historiska kurbaden i verkligheten; vår inköpare och stora italienkännare Jørgen har genom åren målande beskrivit de eleganta omgivningarna för oss, men det ger bara något extra att få uppleva platserna på egen hand.

 

Den italienska höstsolen gjorde också sitt till för att förhöja vårt redan goda humör och strålande klart från en klarblå hög himmel. Och jag kan lika gärna säga det redan nu, det är ingen nackdel att besöka Montecatini Terme under lågsäsong, bland annat hade vi hela det historiska kurbadet nästan för oss själva.

 

Att dricka brunn och bada i källvatten

Redan de gamla grekerna förstod sig på välgörande wellness och man ansåg att bad var välsignade av de grekiska gudarna. Denna uppfattning spred sig till det romerska riket och man byggde flera stora romerska badanläggningar, så kallade termer, vid källor där det mineralrika vattnet porlade fram: vatten som man trodde kunde bota diverse hälsoproblem, både med olika badritualer och genom att man drack vattnet.  

 

De första vetenskapliga berättelserna om Montecatini-källornas hälsosamma effekt stammar från 1417, men den bygger troligen på en kunskap som är mycket äldre än så. På slutet av 1700-talet fick kurorten ett enormt uppsving under den florentinska storhertigen Leopolds styre. Han uppförde bland annat kurbadet Leopoldine, där källvattnet kommer från en 22 diameter stor krater och är det varmaste vattnet som du kan finna på kurorten.

 

Il Parco delle Terme är namnet på Montecatini Termes berömda kurbadspark, som breder ut sig på en yta av 460.000 kvm och är ett konstverk i sig själv. Här samsas italienare och turister mellan dricksbrunnarna och promenadstigarna under skuggiga gröna träd, ofta till tonerna av levande musik. Man kan fortfarande dricka brunn vid källorna och numera finns det mer moderna SPA-upplevelser att utforska: beställ massage, lerinpackningar och hydroterapi på hotellens SPA-avdelningar eller på de historiska kurbaden. I parken eller tätt på parken finns det nio historiska kurbad: Excelsior, Redi, Grocco, La Salute, Leopoldine, Regina, Tamerici, Toretta och det mest imponerande av dem alla, Terme Tettuccio.

 

Kronan på verket – Terme Tettuccio

Wow! Det är det första ord som jag kommer att tänka på när jag kliver in i denna historia miljö, detta är så praktfullt och pampigt att bilder har svårt att göra denna plats rättvisa. Vi flanerade runt i denna historiska miljö där stilen är en sann uppvisning i art nouveau, eller liberty-stilen som det kallas på italienska. Allt har enorma proportioner med mäktiga marmorkolonner, mjuknötta marmorgolv, unika takmålningar, färgade glasfönster och vackra kupolbyggnader. Trädgårdarna mellan brunnarna och baden är som en dröm och bjuder på mängder av skulpturer, exotiska växter och porlande fontäner. Här finns också exklusiva butiker och möjlighet för att boka SPA-behandlingar.

 

Terme Tettuccio var det sista kurbadet som beställdes av storhertigen Leopold. 1779 stod kurbadet klart och sedan dess har platsen varit både beundrad och flitigt använd av kurortsbesökare från Italien och resten av världen. De få gästerna, utöver oss, som strosade runt på kurbadet under vårt besök, hade ett glas i handen och drack brunn från de gyllene kranarna, kranar som är utsmyckade med fantastiska fresker som symboliserar källvattnets olika effekter: La Forza (styrka), La Fonte (källan), La Bellezza (skönhet), La Vecchiaia (hög ålder), L’adolescenza (ungdom), La Matvrita (mognad) och L’infanzia (barndom).  

 

En mysig italiensk stad

Rent allmänt upplevde jag att Montecatini Terme var en mycket trevlig bekantskap, som jag gärna vill lära känna lite närmare på en längre semester. Kurorten ligger bra till som utgångspunkt för utflykter i Toscana, det är till exempel bara ca 5 mil till både Pisa och Florens. Montecatini Terme har bara 20.000 fasta invånare men besöks årligen av nästan 2 miljoner turister som först och främst kommer hit för att uppleva de historiska kurbaden.

 

Men här finns också allt som behövs för att kombinera sport och semester: golfbana, ridcenter, tennisbanor, fotbollsanläggningar, fina möjligheter för att vandra och cykla i bergen runt staden. Och på hotellen finns det ofta både swimmingpool och SPA med fina möjligheter för extra bortskämning. Montecatini Termes äldsta stadsdel heter Montecatini Alto och hit kan du åka med den röda bergbanan Funicolare från 1898, en av världens äldsta bergbanor som fortfarande är i drift, vi hann tyvärr inte med att prova på den upplevelsen – så ytterligare en anledning till att återkomma! Uppe på höjden låg det ursprungligen en försvarsborg och slott, och vi fick berättat för oss att det råder en härlig atmosfär längs de gamla gränderna mellan mysiga restauranger och uteserveringar där man kan frossa i toskanska specialiteter och gott vin med utsikt över Montecatini Termes terrakottafärgade tegeltak.   

 

Får du lust att resa hit?

Det går reguljära flyg till Florens och Pisa, som ligger ca en timmes bilfärd från Montecatini Terme, här kan du hyra bil eller ta dig vidare med offentlig transport.

Här kan du se alla Happydays hotell i Montecatini Terme

 

Text och bilder: Åsa Christina Nilsson

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Toscana #Wellness