Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 214 Antal kommentarer: 61 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Italien för nybörjare

Sidst opdateret: 04-01-2023
Dette indlæg er læst 349 gange
Oprettet: 07-04-2017

Här får du en samling med mina bästa tips från Italien och en liten guide som hjälp på vägen när du ska resa söderut och njuta av det söta livet, som italienarna har förfinat genom århundraden.

Basmaten
Det italienska köket består av basrätter som pasta och ris, som man äter i stora mängder dagligen och man lägger därmed en god grund till huvudrätten. Det italienska frukostbuffén är oftast mycket enklare än den svenska och italienarna njuter själva oftast bara av en kopp starkt kaffe, eventuellt med en kaka till. Bli därför inte förvånad om det finns många sötsaker på hotellets frukostbuffé.

Cykla i Italien
Tar du med cykel till Italien, så var försiktig. Italienarna kör helst bil och tar bara hänsyn till sig själv. Cykelturismens popularitet ökar dock i Italien, så det har blivit bättre på senare år, och det finns många markerade cykelleder.

Vin
Besök en vinproducent, de finns både som klassiska vinbönder och de mer högteknologiska vinproducenterna. Klassiska vinområden är Valpolicella (Verona-området) och Chianti (området sydväst om Florens).

Hälsningsfraser
I Italien använder man hälsningsfrasen Buongiorno” (godmorgon och god dag) hela dagen fram till ca. kl. 16, därefter säger man ”Buonasera” (god kväll).

Utflyktsmål och sevärdheter
Montecatini Terme i Toscana har genom årens gång varit en av våra storsäljare – och det med rätta! Toscana är en av de mest kända regionerna bland oss skandinaver i Italien och här har medeltiden efterlämnat mäktiga spår efter sig – överallt! Här finns det borgar, kyrkor och palats som stammar från den period, där kultur och handel blomstrade i Toscana och gjorde området till ett av Europas ledande på många områden.

Jag rekommenderar dagsutflykter till Florens, Lucca, Pisa, San Gimignano och Siena. Och åk gärna med tåget om det finns möjlighet för det. Är man i Montecatini Terme rekommenderas också en utflykt med den historiska bergbanan upp till Montecatini Alto – den gamla stadsdelen på kurorten.

Många av er känner redan till Gardasjön och kanske har man besökt den många gånger tidigare – det är ett klassiskt och älskat resmål. Här finns plats för besökare i alla åldrar, och för barnfamiljer finns det många möjligheter för spännande aktiviteter. Här ligger t.ex. nöjesparkerna Gardaland, Movieland och Caneva Aquapark.

Till den vuxna publiken kan det rekommenderas att besöka Grotta Cascata del Varone (Riva del Garda i den norra delen av Gardasjön) och Parco Sigurtà (nära Peschiera i den södra delen av Gardasjön).

Gemensamt för alla skulle kunna vara en tur med bergbanan från Malcesine upp till toppen av Monte Baldo – ”det skalliga berget”. Det finns också fina möjligheter för att göra utflykter på sjön med någon av färjorna eller sightseeingbåtarna och få fin utsikt över landskapet från vattensidan.

Biltrafik
Var uppmärksam på att man ska betala för att köra på de italienska motorvägarna. Man drar en biljett vid infarten och betalar vid avfarten. Man kan betala kontant med euro eller med internationellt kreditkort. Välj den rätta banan, för personbil, vid betalning. Motorvägarna är effektiva och kan rekommenderas. Bivägarna är till gengäld mycket trafikerade och restiden blir ofta längre än vi är vana vid från skandinaviska vägar.

Buon viaggio!
Saluto från Jørgen, italienspecialist och inköpare på Happydays


Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Italien