Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 44 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Inge har besökt herrgården Nørre Vosborg
10-04-2014
Dette indlæg er læst 103 gange

Inge Ekelund har en egen resblogg på Happydays

Se hennes resblogg här

Här har vi översatt hennes besök på Nørre Vosborg herrgård till svenska – trevlig läsning!

Minisemester på Nørre Vosborg herrgård

Vi beslöt oss för att göra resan från Falster till herrgården Nørre Vosborg i Vemb till en upplevelsesfärd och körde därför förbi både Koldinghus, Egtved Pigens Grav och Jellingestenene. Då vi kom fram till entrén till Nørre Vosborg bröt solen fram och vi blev mottagna av danska flaggor och en praktfull syn av den vackra, vita herrgården där vi kom körande upp igenom allén … Mycket vackert!

Imponerande kakbuffé
I receptionen avtalade vi, att vi gärna ville boka bord till dagens kakbuffé och vilken buffé! Mmm, vilka läckra kakor och ångande varmt kaffe.

Kvällskonsert 
Vi hade beställt middag till första kvällen, men det ändrade vi på, när vi upptäckte att det skulle arrangeras en helt speciell konsert (inkl. buffé) samma kväll. Det var uppförandet av en gåva till HKH Prins Henrik i anledning av hans 80-års födelsedag senare på året. Gåvan var från prinsens Musikkorps med pianist Ulrich Stærk vid flygeln. Det var en stor upplevelse på första dagen av vår semester.

Utflykt i området
Vädret visade sig från sin bästa sida med härligt solsken, så dagens utflyktsmål startade i Thyborøn med ett första stopp vid strandningsmuseet St. George i Marinarkæologisk Center i Thorsminde, mitt på tången vid Nissum Fjord. Museet visar upp en mycket stor samling av strandningsgods från de många sjöslag som har utspelat sig på Västerhavet. Därefter fortsatte turen med den lilla färjan mellan Thyborøn och Agger. Eftermiddagskaffet drack vi i Nørre Vorupøre med utsikt över fiskebåtarna, som ligger uppdragna på stranden. Det var mycket aktivitet kring hamnen och stranden, förbättringar skulle göras inför sommarsäsongen. Det var ett mysigt, litet fiskeläge.

Torkad fisk
Nu var det tid att torka fisk och det gör man överallt, också på gaveln av helt nybyggda hus. Den torkade fisken smakar så att änglarna sjunger …

Idag missade vi tyvärr vårt eftermiddagskaffe på Nørre Vosborg, den är annars värd att anpassa tiden efter.  En annan sak som var helt bedårande var alla de sköna sippor som just nu blommar på herrgårdens alla marker. Livet är allt bra skönt här.

Upptäcksfärd på herrgården
Det mesta av dagen har vi utforskat herrgården och trädgårdarna runt omkring. Blomsterflickorna var i full färd med att arrangera blomsterdekorationen av trädgårdens blommor, medans vi gick på upptäcksfärd på herrgården och vi fick höra många spännande detaljer och historier av personalen. En del av herrgården framstår som ett museum med vackra, gamla möbler med träsniderier, roliga detaljer kring fönsterna, en himmelsäng med målad bakgrund, en trappa som inte leder någonstans, vackra målerier och en uppsjö av pynt, som var och en har sin historia. Utomhusarealerna är som tagna ur en äventyrsberättelse: Gamla, krokiga träd med mossa på fötterna, porlande bäckar som vindlar sig fram mellan de vackra vårblommorna. Det finns tre vandringsturer av olika längder, som man kan följa i området, och om du hellre vill cykla så passar det perfekt, och här kan du också hyra en cykel.  

H. C. Andersen på Vosborg
H. C. Andersen gjorde en längre visit på Nørre Vosborg, då han 1859 var på en längre resa i Jylland, där han enligt sina egna skriverier kämpade med all världens sjukdomar på grund av det hårda vädret vid västkusten. Man kan fortfarande se hans soltält, som mitt under dagen blev uppställt i trädgården, så han inte blev för varm.

Spöken
Ingen herrgård utan spöken, och dem har det genom året varit många av! De flesta historierna berättar om grymma spöken, som härjade och terroriserade folket på herrgården, men tursamt nog fanns det fruktlösa präster, som lyckades fördriva de oroliga andarna. Men sägnen säger att det fortfarande är ett spöke kvar, som går igen i Riddarsalen och att man då och då kan höra en hästdroska som kör över vallgravsbron under natten. Så kanske, vem vet ...

Restaurangen
Avslutningsvis kan vi varmt rekommendera herrgårdens restaurang, som tillagar mycket god mat. Den är mycket välsmakande, riklig och vacker att se på. Det är helt säkert inte sista gången som vi kommer till herrgården Nørre Vosborg.

av Inge Ekelund  (här översatt till svenska av Åsa Nilsson)

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.