Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 1 Antal følgere: 0 Følg denne blog
Historiens största trädgårdsutställning i Berlin 2017
13-02-2017
Dette indlæg er læst 143 gange

I april slår IGA 2017 upp portarna till det stora botanik- och blomsteråret i Gärten der Welt i gamla Östberlin
Det är inte bara ett reklamtrick, när Berlin säger sig vara grön: 35 % av Berlins yta är täckt av grönområden. Många förlägger en vårsemester till Berlin när stadens 9.000 japanska körsbärsträd breder ut som ljusrosa moln. Och många har också upptäckt den något förbisedda trädgårdspärlan, Gärten der Welt i stadsdelen Marzahn i det forna Östberlin.

Och när den internationella trädgårdsmässan IGA 2017 för första gången äger rum i Berlin är det i Gärten der Welt som man slår upp portarna och hälsar välkommen. Här förväntar man att cirka 2,4 miljoner människor kommer att titta in under 2017 och blir bekanta med denna Berlinoas, som av mässans anledning är uppdaterad och utbyggd med en uppsjö av nya faciliteter för alla blomsterälskare, trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekter – oavsett om du är professionell eller har det som hobby.

Historiens största trädgårdsutställning
Det sägs att 2017-utgåvan av den stora IGA-mässan (International Garten Austellung) blir större än någonsin förut, så det finns verkligen något att se fram emot. 2017-utställningen hålls i skrivande stund på att byggas upp från grunden – totalt 100 hektar kommer man att kunna utforska och det är ett prestigeprojekt man har framför sig med allt från designträdgårdar och tropiska växthus till landsbyoaser från Thailand och en hel vattenträdgård kalla Promenade Aquatica – och inte minst en nyanlagd svävbana, där publiken kan betrakta hela härligheten ovanifrån från gondoler som svävar tvärs över det enorma park- och utställningsområdet.

Folkparken i Östberling - ett botaniskt mästerverk
Men även om den ursprungliga världsträdgården, Gärten der Welt, inte är någon nyhet, kan man fortfarande också gå på upptäcktsfärd här. Parken anlades av staden medborgare år 1987, då Berlin fortfarande var delat av muren och här bakom järnridån blev det rekreativa området snabbt populärt med sina trädgårdar inspirerade från alla hörn av jorden: Japan, Korea, Kina, Persien, Italien m.m. Muren föll men trädgårdarna bestod och blev också utbyggd med bland annat Rosenträdgården, Den engelska trädgården och Renässansträdgården. Gärten der Welt har sakta vuxit och vunnit ett rykte om att vara en botanisk bedrift med en unik kvalitet. T.ex. är väggarna i atriumgården i Den persiska trädgården klädd med mosaik skapade av experter från Marocko som med hantverket i ryggraden sirligt har satt upp de många tusen så mosaikbitarna till ett fantastiskt konstverk.

Gärten der Welt kan fira 30-års jubileum år 2017. Men ända fram tills nu har man inte gjort så mycket reklam för parken och den framstår nästan som ett litet refugium för invigda med ett särskilt trädgårdsintresse. Positionen som en liten översedd pärla försvinner definitivt den 13 april, då portarna till IGA 2017 slår upp för trädgårdsintresserade från hela världen, som med garanti kommer att strömma hit under Berlins stora botanik- och blomsterår.

Fakta IGA 2017
Vad: Internationell trädgårdsutställning i Berlin.
När: Öppet dagligen 13/4-15/10 2017 kl. 9-20.
Var: Gärten der Welt, Blumberger Damm 44, 12685 Berlin
Pris: Endagsbiljett EUR 20 (Barn 7-17 år EUR 5). Kvällsbiljett EUR 10.

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.