Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Upplev Tyskland!

Restips till bilsemestern
Blog oprettet: 13-10-2020 Blogindlæg i alt: 7 Antal kommentarer: 71 Antal følgere: 0 Følg denne blog
Hansastaden Lübeck i Schleswig-Holstein
13-10-2020
Dette indlæg er læst 423 gange

Söt marsipan och salt sjöfartshistoria

Året runt är Lübeck ett fantastiskt semestermål som man aldrig tröttnar på att besöka. Rikedomarna som samlades i Lübeck under Hansan var ofattbara och hela Gamla stan med mångfalden av välbevarad medeltida praktarkitektur blev 1987 upptagen på UNESCO:s lista över världsarv. Lübeck bjuder på en helt unik atmosfär mellan alla stora sevärdheter och dessutom ligger allt på bekvämt gångavstånd: Starta med att se saltmagasinen från medeltiden som ligger vid stadsporten Holstentor och avsluta med något sött på Café Niedereggers marsipansalong som ligger på den historiska handelsgatan Hüxstrasse. 

 

Syndigt goda smakupplevelser

Under våren och sommaren lockar närheten till vattnet och de många mysiga uteserveringarna i Lübeck. Här finns en stark restaurangkultur som både är traditionsrik, men också nyskapande och du kan se fram emot massor av läckra kulinariska upplevelser oavsett årstid. Ett populärt uteställe är Miera som ligger på Hüxstrasse 57 som i verkligheten mer än en restaurang: här kan man köpa delikatesser och vin, ta ett glas i vinbaren eller äta något gott i matsalen som också har uteservering.       

 

En annan välbesökt restaurang är Schiffergesellschaft på Breite Strasse 2 och här serveras traditionell mat på modernt vis där fiskrätterna är särskilt uppskattade. Restaurangen ligger i en byggnad från 1500-talet och är väl värd ett besök bara den. Vill du hellre ha vegetarisk eller vegansk mat? Då kan du besöka det familjevänliga Café Marae på Engelsgrube 59 som har fingret i luften efter nya mattrender. Och vill du ta en god drink på en skön bar efter dagens sightseeing så kan vi rekommendera Dietrich's Lübeck som ligger på adressen An der Untertrave 108. Baren är känd för sitt stora urval av goda gindrinkar och signaturcocktails.

 

Utforska Lübecks pampiga kyrkor

Redan på långt avstånd kan man se Lübecks sju kyrktorn, och de fem pampiga kyrkorna är en ren uppvisning i över 750 år gammal tegelstensgotik, där var och en av kyrkorna har sin egen fascinerande historia att berätta. Det är lätt att få svindel när man kikar 38 meter rakt upp i Mariakyrkan som är Tysklands tredje största tegelkyrka, den färdigställdes 1350 och är en förbild för flera gotiska kyrkor i hela Östersjöområdet.

 

Mer spektakulära utsikter kan du få från St. Petrikyrkans 50 meter höga utsiktsplattform varifrån du har en fantastisk panoramautsikt över staden och dess omgivningar, vid klart väder kan du se ända till Östersjön. Kika också in i den treskeppiga romanska Domkyrkan som är Lübecks äldsta och Aegidienkyrkan som är den minsta. Och sist men inte minst – Jakobikyrkan som är skepparnas och sjöfararnas kyrka.  

 

Shopping, shopping, shopping

Lübeck var hansastädernas drottning och det var också här som Hansan 1356 utvecklades till ett kommersiellt och politiskt förbund av olika handelsstäder runt Östersjön. De flesta hansastäder låg i Nordtyskland men här fanns också svenska städer som Visby och under en tid även Stockholm och Kalmar. Hansan dominerade norra Europas handel under medeltiden och från början handlade det främst om lyxkonsumtion för de rika men sedan kom massvaror som salt och sill in i bilden.

 

Handeln har alltså präglar Lübeck genom många århundraden och det kan märkas än idag. Besök shoppingstråken längs  Hüxstrasse och Fleischhauerstrasse där du kan strosa bland K-märkta hus i vilka du kan hitta mysiga butiker. Inte sällan kan butikens ägare, som oftast jobbar i butiken, berätta exakt om hur och till vad de små butikerna användes tidigare. De flesta butikerna har kvar sin historiska atmosfär, vilket är en extra krydda när man är ute på en shoppingrunda i Lübeck.

 

Upplev Lübecks anrika julmarknad

Under adventstiden kulminerar stämningen i hjärtat av Lübeck när portarna slås upp till årets julmarknad: Det är nästan svårt att beskriva magin som uppstår när julgransljusen lyser upp de bågnande julbodarna som står inne på det historiska Rådhustorget. Julmarknadstraditionen stammar från 1648 och hela evenemanget känns som en äkta tidsficka, där det även i vår moderna tid doftar juligt gott av glühwein, våfflor och gran. 

 

Det är inte bara på Rådhustorget som julstämningen breder ut sig, besök också Breite Strasses anrika julmarknad och julmarknaden på Koberg där det snurrar ett pariserhjul som ger dig den bästa panoramautsikten över ett julpyntat Lübeck. Kika också in i det medeltida Heiligen-Geist-hospitalet samt i St. Peterskyrkan och patriciervillan Hoghehus där man på alla tre julmarknader kan köpa konsthantverk av hög kvalitet i trä, ull, siden och keramik.

 

Läs mer om julmarknaden i Lübeck här

 

Passa också på att besöka European Hansemuseum som bjuder in till ett magisk Winter Wonderland under advent. Här hittar du allt du önskar av en magisk vintervärld och de yngre besökarna kan bland annat utforska den magiska äventyrsskogen Wichtelwald och åka skridskor på den 200 m² stora skridskobanan.

 

Och vill du köpa med dig något sött hem till julen får du inte missa ett besök hos Niederegger som är den äldsta producenten av marsipankonfekt i hela Lübeck och vars marsipanbutik på Hüxstrasse är en upplevelse i sig själv. Speciellt under adventstiden där all marsipan är särskilt färgglad och kreativt utformad efter allt som hör julen till.

 

Skaka loss i festivalstaden Lübeck

Lübeck är en äkta kulturstad med många olika evenemang året runt! Under sommaren möts vinkännare och vinodlare  från framför allt Rhenland-Pfalz på festivalen WeinSommer på det stora torget framför rådhuset i Lübeck och här finns det fina möjligheter för att smaka på gott vin och lyssna till bra musik.

 

Under sommaren arrangeras också den folkliga HanseKulturFestival där man kan se på gatukonst, lyssna på musik och smaka på regionala godsaker. Här arrangeras många evenemang av Lübeckborna själva och många öppnar även upp sina trädgårdar för allmänheten att beskåda. 

 

Och under sensommaren äger den berömda 10 dagar långa Ducksteinfestivalen rum längs floden Trave, också här med livemusik, gatuteater samt bodar med mat och dryck. Och under höstens Museumsnatt håller många av stadens museer och konstgallerier öppet för besökare ända fram till midnatt.

 

Se alla aktuella evenemang i Lübeck här

 

Ta det lugnt i Travemünde

Att resa till Lübeck passar perfekt för en upplevelserik stadsweekend eller minisemester men du kan också hitta lugnet i naturen i stadsdelen Travemünde som ligger vid Östersjökusten, bara 20 km norr om Lübecks centrum.

 

Här är det enkelt att koppla bort vardagen året runt och lyssna till ljudet av vågorna, andas in den friska havsbrisen och promenera längst stränderna som under sommaren är fulla av badsugna gäster. Kolla in tegelfyren Alter Leuchtturm från 1539 där det idag finns ett maritimt museum, besök fisk- och skaldjursrestaurangerna som kantar stränderna vid floden Trave samt flanera längs strandpromenaden med utsikt över Travemündes strand och Lübeckbukten.  

 

Besöker du Travemünde under advent kan du dessutom njuta av en kopp värmande glühwein på något mysigt café eller på en promenad längst med hamnen eller till halvön Priwall där du finner det nybyggda området Beach Bay.

 

Komma hit och ta sig runt

Reser du till Lübeck på en bilsemester så är det enklast att ta sig hit via Danmark och färjan från Rödby där Scandlines seglar över till Puttgarden. Från Puttgarden är det raka spåret söderut via motorvägen A1 till Lübeck och resan tar drygt en timme (93 km). Scandlines samarbetar med Happydays och du får 20 % rabatt på färjan mellan Rödby-Puttgarden hos Happydays, klicka här för erbjudandet.

 

Framme i Lübeck finns det ofta bra parkeringsplatser vid hotellen, och i närheten av Holstentor finns det en stor P-plats där man enkelt kan parkera sin bil. Och om du hellre vill ta tåget är det bara drygt 6 timmars tågresa från Malmö med byte i Köpenhamn innan du är framme i centrum av Lübeck. Det går också tåg tur och retur från Lübeck till Travemünde (ca 15 minuters tågresa).  

 

I Lübeck är det gångavstånd till det mesta, du kan också hyra cykel eller el-sparkcykel. Något som kan rekommenderas är att boka en guidad båtsightseeing och få hela Lübecks historia berättad för dig under en seglats på Trave, Stadtgraben och Elbe-Lübeckkanalen som går hela vägen runt ön där Lübecks Gamla stan ligger.

 

Du kan också boka en guidad tur i Gamla stan där man kan välja mellan olika tematurer om man är intresserad av något särskilt, till exempel Dockhus-turen där man kommer förbi gränderna med de mest autentiska medeltidshusen med små pittoreska bakgårdar. Det finns också möjlighet att få en svensktalande guide, detta kan förbokas genom att man mailar till Lübecks turistkontor på info@luebeck-tourismus.de    

 

Trevlig nöjestripp till Lübeck!

 

Information angående corona
Klicka här för att ta del av aktuell information om Lübeck och pågående pandemi, bland annat hur stadens verksamheter och evenemang håller öppet.                      

 

Upplev Lübeck och Schleswig-Holstein på din nästa bilsemester

Se våra hotell här

 

Du är alltid välkommen att ringa eller skriva till oss, så syr vi ihop ett bra semesterförslag till dig

Kontakta Happydays här


 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Schleswig-Holstein #Lübeck #Lübeck/Travemünde #Kulturperler