Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 159 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Guide till vinprovning för nybörjare
29-04-2014
Dette indlæg er læst 312 gange

Hos Happydays vill vi gärna ge dig det lilla extra, när du beställer en vistelse. Vi har bland annat många vistelser, som inkluderar en vinprovning. Men hur är det nu man gör, när man är med på en vinprovning? Happydays ger dig nu en guide, så att du kan få ut det mesta möjliga av vinprovningen och genomföra den med stil.

Det visuella

De flesta vinprovningar pågår i rum, där ljuset är klart, så att du kan studera vinets färg utan ljuspåverkan. Därutöver är vinglaset troligen bredare i botten än i toppen, så kallad tulpanform, vilket gör att det finns gott om plats att snurra runt vinet. Det är lättast och kanske också mest elegant om du håller glaset i stjälken, när du provar viner.

Det sensuella

När du har fått vin i glaset, är det första du ska göra att undersöka vinets färg. För rödvin gäller det att viner med en lila eller blåaktig kant indikerar att det är ett ungt vin. Är rödvinet däremot mer brunt i kanten, tyder det på ett vin av äldre datum. För både röd- och vitviner gäller det, att viner från varmare områden är mörkare än viner från kyligare områden. Är vinet mycket klart, tyder det också på att vinet är av riktigt god kvalitet.

Nästa steg är att undersöka vinet med näsans hjälp. Håll glaset så tätt på näsan som möjligt och dofta dig fram till så många olika nyanser i vinet som möjligt. Det kan vara svårt de första gångerna, men du ska lita på dig själv och tro på det första som faller dig in, när du använder ditt doftsinne. Tänk på om vinet doftar friskt av frukt eller bär, nötter, speciella kryddor, vanilj eller kanske något helt annat.

Det är bäst att vara med på vinprovning när du är lite hungrig, för vid den tidspunkten är ditt smaksinne som skarpast. Du har kanske märkt att många slurpar samtidigt med att de smakar på ett vin och det är inget konstigt med det. Konsten är att suga in luft samtidigt med att du har vinet i munnen. Fördela därefter vinet i munnen och smaka på det i 5-10 sekunder. Svälj vinet, eller spotta ut det och notera vinets eftersmak. Är den kort eller lång?

Skall vinet spottas ut?

Om det skall vara helt rätt, så skall du spotta ut vinet, när du är klar med att smaka på det. Många väljer att svälja, men om du ska få full behållning av de sista smakningarna i en längre vinprovning, bör du spotta ut under tiden. Mellan varje vin skall din mun neutraliseras. Det kan du göra med en slurk vatten, lite bröd eller nötter. Kom också ihåg att skölja glaset innan du smakar på ett nytt vin. Det mest optimala är att skölja glaset i det nya vinet. Om du sköljer glaset i vatten, blir nästa vin en aning förtunnat och det vill man gärna undvika.

Njut

Nu ska du bara njuta. Värden vid vinprovningen kommer garanterat att berätta en hel del om de olika vinerna under tiden och ju fler gånger du är med på vinprovning, desto bättre blir du på att särskilja de olika nyanserna i vinet, och desto mer glädje får du i utbyte för varje gång.

Riktigt god vinprovning.

Har du lust att åka på vinsemester med Happydays så kan du se alla möjligheterna här

Med vänliga vinhälsningar

Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
30-04-2014 11:56skrev Christer Persson
Tack för en bra guide, den ska min fru få läsa när hon kommer hem från jobbet senare idag.
Vi ska på semester till Italien i sommar och guiden gav bra inspiration till de kommande vinprovningarna av italienska viner!

Tags på indlægget

#Alsace #Gardasøen #Mosel #Rhinen #Toscana