Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 44 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Facebookföljarnas bästa vandringstips
23-01-2020
Dette indlæg er læst 950 gange

Under hösten frågade vi våra facebookföljare efter deras bästa vandringstips. Dem har vi så samlat här nedanför, så att du kan få inspiration till din kommande vandringssemester. Trevlig läsning!

 

Vandringssemester söderut

Lätt tillgänglig och en perfekt destination för barnens första vandringsupplevelser är Harz! Evigt älskad, också bland alla våra facebookföljare. Harz har så mycket att bjuda på, mycket mer än bara den klassiska utflykten som går till toppen av Brocken: Ingrid Ingrid Døssing hade en skön vandringsupplevelse på häxstigen (Harzer-Hexen-Stieg) som går från Osterode i väster till Thale i öster, med en totalt längd på 165 km. Leden är tydligt skyltad hela vägen och i området arrangeras ofta guidade utflykter.

 

Anna Firlit Olesens bästa vandringstips är Bieszczady-bergen i Polen. Bergsområdet ligger på gränsen till Ukraina och Slovakien, så när du kommer upp till toppen har du faktiskt utsikt över totalt tre länder! De mest populära vandringslederna startar i Wetlina, Ustrzyki Górne och Cisna.

 

Vill man uppleva en av Europas allra största naturskatter och har barnen med, så rekommenderar Rikke Mathilde Isen att man vandrar på berget Wagrain i Österrike. Här har hon själv haft stora vandringsupplevelser tillsammans med sina barn på 2, 4 och 6 år. Ta linbanan Grafenbergbahn upp till 1.700 meters höjd, varefter du kan vandra den sista biten (ca 4 km) upp till Sonntagskogel på 1.820 meters höjd.

 

Ännu ett vandringstips från Tyskland gäller vandringsturen runt ön Ratzeburg. Inge-Lise Lollike har själv vandrat sträckan och rekommenderar att man hämtar en stadskarta i turistinformationen och därefter följder lejonfötterna på trottoarerna som visar vägen till flera av stadens sevärdheter, till exempel domkyrkan och Ernst Barlach Museum.

 

Vandring i Sverige

I Sveriges vackra natur hittar du mängder av vandringsmöjligheter. Matilda Berglund rekommenderar att man provar Billingeleden, som ligger bara ett par timmars körning från Göteborg. Ett område som utöver vandring också erbjuder MTB-leder, joggingspår och välpreparerade längdskidåkningsspår under vintern.  

 

Camilla Irmeli Sandmark har en härlig vandringsled nästan precis utanför sin dörr, nära Gävle norr om Stockholm: Gästrikeleden. Den totalt 270 km långa leden kan enkelt delas upp i etapper, och om du vill uppleva ett varierat landskap med en rik flora och fauna ska du besöka denna okända vandringspärla, som är Camillas egen favoritplats.

 

Exakt 220 km från Göteborg och 250 km från Malmö ligger Frissjön och den lilla landsorten Nässja. Enligt Linda Nordin hittar du här ett stycke av Sveriges allra bästa natur, där du har möjlighet för att både bada och fiska. Nära Nässja udde ligger det en parkeringsplats där den 3 km långa Nässjaleden startar. Leden går längs sjön, förbi en grillplats, skogspartier och ängar innan du kommer tillbaka till din startpunkt.

 

Upplev Danmark till fots

Man kan också resa till vårt kära grannland Danmark och få en fantastisk vandringsupplevelse. Även om Danmark är mycket platt till skillnad från Sverige och flera andra längder i Skandinavien och Europa så har landet ändå massor av härliga utsikter att bjuda på. Som Karen Marie Kold föreslår: Prova på att vandra från Padborg till Als på Gendarmleden, en 84 km lång vandringsled genom gränstrakter som är fyllda av charm och dansk-tysk historia. Längs leden kan du besöka Gråstens Slott och Dybbøl Mølle.

 

Och när man pratar om vandring i Danmark så kan man inte undgå att nämna den danska vandringsklassikern, Hærvejen, som Tommy Hansen föreslår. Den urgamla leden som ursprungligen bestod av flera nord- och sydgående spår, som var mer framkomliga än andra vägar i landet. Med tiden blev de samlade under en gemensam beteckning som täcker över vandringleden från Padborg i söder till Viborg i mitten, varefter den delar sig i tre riktningar mot norr: Løgstør, Farstrup och Aalborg. Gå (eller cykla) hela vägen eller planera för en kortare utflykt, allt efter vad du har lust och tid till.

 

Några kortare vandringsutflykter hittar du också vid Hastrupsøerne nära Køge, där Finn och Jonna Møller går ut och går med hunden, eller i Mittvästjylland där du kan gå i Laust Mortensens fotspår över heden från Rønbjerg till Hvidemose. Också i Trekantsområdet hittar du fina vandringsmöjligheter: Längs Kolding Å finns det åtskilliga stigar som bara väntar på att bli upptäckta av andra än Vera Jepsen.

 

Vi säger ett stort tack för alla roliga vandringstips som våra facebookföljare delade med sig av!

Har du ett vandringstips som du vill dela med oss och andra? Då är du välkommen att skriva det i kommentarsfältet här nedanför.

 

Se alla tips och länkar i kommentarerna på Facebook

 

Entusiastiska vandringshälsningar från Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Aktivitet & action #Naturens glæder