Av Anders Holmsgaard
Hemligheten bakom detta bröd är att använda bra råvaror. Jag använder t.ex. alltid ett ekologiskt vetemjöl med högt gluteninnehåll, när jag bakar. Vad som i mina ögon gör brödet ännu bättre, är att det inte behöver ältas.
Ingredienser
400 gram vetemjöl
200 gram durumvetemjöl eller vetemjöl special
5 dl. fingervarmt vatten
15 gram jäst
Två matskedar olivolja
En tesked grovt salt
Steg 1
Upplös jästen i lite fingervarmt (37°C) vatten, tillsätt resten av vattnet. Blanda mjöl och salt i lite i taget och tillsätt oljan. Allt skall röras ihop till en kladdig deg.
Steg 2
Degen placeras i en täckt skål i kylskåpet i minimum två timmar. Gärna upp till tolv timmar, t.ex. över natten.
Efter jäsningen delas degen i två bröd - degen är fortfarande klistrig så använd t.ex. en stor sked och fördela degen på en bakplåt med bakplåtspapper på. Baka brödet i en förvärmd ugn på 300 grader (eller ugnens max.temp.) i åtta minuter. Skruva ner till 200 grader och baka färdigt brödet i cirka femton minuter.
Presto!