Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Semesterfabriken ute på fältet

Happydays på turné
Blog oprettet: 07-10-2015 Blogindlæg i alt: 52 Antal kommentarer: 6 Antal følgere: 1 Følg denne blog
En vegans italienska äventyr
31-10-2019
Dette indlæg er læst 422 gange

Hur är det egentligen att vara vegan i Toscana? Det tänkte jag ta reda på när Happydays åkte på studieresa till den berömda italienska regionen, som gärna serverar antipasti med fänkålssalami och kycklinglever, pasta och risotto med ost i parti och minut samt långtidsstekt kalv till huvudrätt. Och det är ju långt ifrån vegansk kost, så därför var mina förväntningar till en kulinarisk resa ganska låga – faktiskt hade jag packat nötter och knäckebröd i resväskan bara för att vara helt säker på att jag inte skulle gå hungrig i säng! Jag kan dock redan nu avslöja att jag absolut inte var utsvulten och att min extra proviant kom (nästan) orörd med hem till Danmark igen.

 

Mat var det nämligen gott om! Resan startade med en praktfull festmåltid bestående av fem rätter: välkomstdrink och antipasti, därefter två förrätter, huvudrätt och dessert. Och därmed var standarden satt – alla kvällar serverade våra värdar minimum fyra rätter och våra luncher bestod av buffé med både salta och söta rätter. Och mina föraningar om att inte bli mätt kom på skam för det fanns alltid ett urval av veganska rätter till mig.

 

Stort urval av antipasti

Jag gillar verkligen denna typ av mat: små anrättningar bestående av lokala specialiteter och säsongens råvaror. Men jag bekymrade mig om jag skulle få se långt efter veganska varianter av de italienska smårätterna. Det skulle självklart finnas bruschetta med solmogna italienska tomater och bröd med extra jungfru olivolja, så i värsta fall skulle jag i alla fall ha de två möjligheterna. Men jag blev positivt överraskad då jag fick lära mig att antipasti är mycket mera än torrt bröd med tomater, ost och skivor av kött; det kan vara mördegsbåtar med svampfyllning, friterade zucchini-blommor, varianter av bruschetta med syltad rödkål, pesto av soltorkade tomater och chili samt riven squash, polentacrostini med svampfyllning, oliver, polenta med svampsås och små sallader. Mina favoriter var utan jämförelse hotel Marranis smördegsbåtar med svampfyllning, polentacrostini med svamptopping på Albergo San Lorenzo & Santa Caterina samt bruschettan med soltorkade tomater och chili på Bellavista Palace Hotel.

 

Pasta och risotto med svamptema

Helt ovant för en dansk serverades det både pasta och risotto till förrätt. Ibland en av dem och ibland båda två. Då vi besökte Italien under svampsäsongen på hösten, var svamp också huvudingrediensen i många av rätterna som därför var naturligt vegetariska, och bara genom att undvika osten vid serveringen fick man en veganvänlig rätt. Och jag älskar svamp! När det så är sagt var det stor skillnad på hur smakfulla rätterna var. Några var översaltade, några var undersaltade och vid enstaka tillfälle var den faktiskt bara tråkig (men den innehöll heller inte svamp). Jag har dock en klar vinnare: Albergo San Lorenzo & Santa Catarina serverade – efter min åsikt – en perfekt smaksatt pasta med svamp. Mums!

 

Huvudrätt på vegansk

Inte en enda gång har jag varit hungrig då vi kom till huvudrätten. Nivån på maten var väldigt olika på de olika restaurangerna, men på alla ställen var det minimum stekt potatis och någon typ av grönsaker. Huvudrätten som gjorde mig mest besviken fick vi på Hotel Marrani, där min tallrik utöver potatis bestod av kokta grönsaker, fänkålssallad och panerad tomat. I mina ögon saknades det en proteinkälla som skulle ersätta köttet – eller hur man nu vill formulera det. Den känslan hade jag inte de övriga två kvällarna där jag båda gångerna serverades en vegansk biff. Tävlingen om den bästa huvudrätten blev nästan oavgjord mellan Bellavista och Albergo men för att Albergos quinoabiff saknade lite smak, och de för övrigt läckert stekta kidneybönorna var lite för salta, tog Bellavista hem vinnartiteln med deras grönsaksbiff med tillbehör av krämiga stekta svampar och kryddiga stekta potatisar.

 

Dessert – eller vad …?

Kanske är jag lite bortskämd när det kommer till dessert, men i min värld kan en dessert inte bara bestå av frukt. Så till min stora besvikelse bestod alla desserter – utan undantag – av en fruktsallad. Den kom i olika varianter och den enda variant som kunde tillfredsställa mitt behov av en söt, krämig och fortfarande fräsch dessert var de solmogna färskplockade (tror jag …) jordgubbarna med en liten smula socker på som jag fick serverad på Fattoria degli Usignoli.

 

Dagens första, men inte största måltid

Generellt sett gillar jag inte frukost på hotell, på grund av att den ofta består av vitt bröd och ett begränsat urval av pålägg, och om man har tur: två olika slags müsli. Här var Toscana inget undantag: min frukost bestod växelvis av grov toast (när det fanns) med marmelad och müsli. En ros ska hotellen dock ha: de tre hotell som vi åt frukost på – Marrani, Albergo och Bellavista – erbjöd alla sojamjölk så snart jag frågade efter det. Så kunde jag både få müsli med sojamjölk och självklart en god skummande kopp kaffe. Jag måste dock erkänna att jag vid ett tillfälle fick äta av mina egna nötter och knäckebröd för att hålla mig mätt till lunch.

 

Välinformerad personal

Det flesta hotellen var förvarnade om att det fanns en vegan i sällskapet, och jag gjorde det också till en vana att tillkännage mig redan vid måltidens start. Det tyckte jag fungerade riktigt bra. Jag hade en bra upplevelse av servicenivån på alla hotell och personalen pekade med glädje ut de antipasti som jag kunde äta, serverade min veganska rätt och stoppade mig om de upptäckte att jag höll på att sätta tänderna i något animaliskt (kycklingleverpastejen kan alltså lätt förväxlas med olivtapenade!) Bara en enda gång var jag osäker på om servitören visste vad en vegan äter, och då skyndade jag mig att förklara att jag varken åt kött, mjölk eller ägg.

 

Spontana lösningar

I fullt solsken och högt uppe i bergen fick vi lunch på det bedårande hotellet Fattoria degli Usignoli. Menyn bjöd på buffé med både antipasti, pasta och dessert. Då jag tog tag i min värd och tillkännagav mig som vegan, visade det sig att det att de till skillnad från de andra hotellen inte var förberedda på mina matvanor. Men det skulle visa sig att det inte var något problem: värden erbjöd sig att hämta en portion av den vegetariska pastarätten med tomat och aubergine, där det ännu inte var tillsatt ost. Jag fick dessutom lite extra bruschetta och därefter kom en servitör och serverade kikärter och bönor vid bordet, vilket var en söt tanke även om det var tydligt att de kom direkt från konservburken. Och det var som tidigare sagt också på detta hotell som min oktober-sommarsemester fulländades med en tallrik färska jordgubbar till desserten.

 

Buffé är inte lätt

Min största utmaning har varit att kunna se vilken rätter som innehöll animaliska ingredienser på buffén. Det gäller både antipasti där många av ingredienserna är mixade eller på annat vis hoprörda så att man inte kan skilja råvarorna åt och för de bufféer där man kan misstänka att de flesta rätterna innehåller parmesan eller ost. Man skall utöver ost, också var uppmärksam på pastan som ofta innehåller ägg, då den oftast är hemmagjord. Det enda undantaget gällande denna utmaning var Relais Bellaria Hotel & Congressi där alla rätter på buffén var försedda med skyltar med rättens namn och information om allergener. Servicen med skyltningen ska man dock inte räkna med vid alla bufféer. Och just på grund av skyltarna kunde jag snabbt räkna ut att jag bara kunde äta mig mätt i bröd med stekt spenat och zucchini.

 

En överraskande och mättande upplevelse

Min absoluta favorit är Albergo San Lorenzo & Santa Caterina för att de gjorde några riktigt läckra rätter med svamp, men Bellavista Palace kommer tätt efter. Faktiskt vill jag verkligen rekommendera att resa till Toscana på hösten, bara för att kunna sätta tänderna i de läckra svamprätterna! Jag var också överraskad över att det mer än en gång serverades bönor, det är jag inte van vid på restauranger i Danmark. Min största besvikelse var desserterna, jag tänkte ofta att man åtminstone kunde ha doppat frukten i choklad eller serverat sorbetglass till. Totalt sett är jag mycket nöjd, och jag kan belåten säga att mitt italienska matäventyr blev en mycket mer positiv överraskning än jag hade räknat med.

 

Besök Happydays på Instagram där du kan se alla bilderna av den veganska och vegetarianska maten i vår höjdpunkt "Kødfri i Toscana".

 

Påpekande

Jag har inte taget förbehåll för om vin och andra drycker som serverades till måltiderna var veganska. Likaså kan jag ha felvärderat rätter på buffén till att vara veganska, även om de i verkligheten inte var det.

 

Text och bilder: Lea Magnussen

Får du lust att själv uppleva Toscana?

Se alla Happydays hotell i Toscana

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Toscana #Gastronomi & gourmet