Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 253 Antal kommentarer: 69 Antal følgere: 5 Følg denne blog

En härlig doft av tysk julmarknad

Sidst opdateret: 15-11-2021
Dette indlæg er læst 670 gange
Oprettet: 10-12-2013

Text och bilder: Hans Verner Lollike - Happydays reseambassadör

Glühwein med mera

Det var en kall, blöt och mörk decemberdag, när vi körde turen från Danmark på väg till  julmarknad i Schwerin. Vi blev väl mottagna på hotellet och tog därefter snabbt lokalbussen in till centrum, och här mötte oss en behaglig doft av tysk julmarknad. I den gamla stadsdelen är gatorna bilfria. Från de otaliga bodarna erbjudes allt, vad ögat, hjärtat och magen kan begära. Det är först och främst doften av korv i alla möjliga storlekar – mest de stora – som är lagda på glödande kol och ”glühwein” i stora grytor, som berättar, att här pågår en rigtig tysk julmarknad. Vi måste naturligtvis värme oss med ”glühwein”, medans vi går på runt från bod till bod.  Vad sägs om en stekt korv, som väger ett halvt kilo, en chokladöverdragen banan, äkta läckert stickat lamahantverk från Peru, eller traditionellt tyskt träarbete med julmotiv Erzgebirge eller havtornlikör från Rügen? Det finns något för alla smaker - också den danska. Härlig att se, att det inte har gått ”Kina” i det som erbjuds. Å andra sidan finns det karuseller för de små och ett stort fint pariserhjul, som i mörkret ändrar färg, för de lite större. Till den dekorativa delen av saken, har man skapat fina utställningar med julkrubbor och kända äventyr.

Schwerin på toppen!
Schwerins pärla är stadens slott, som ligger på en liten ö i en av flertalet sjöar, alldeles vid centrum. På en tur genom parken, som er öppen för allmänheten, hälsar vi på segergudinnan Viktoria, och skyndar oss in på slottet för att få ett intryck av livet i storhertigens tid. Då vi på våran rundvandring passerar en guidad grupp, håller guiden just på att berätta om kronprins Frederik och prinsessan Marys besök på slottet, som hans gammelmormor kommer från. Drottning Aleksandrine, som dog år 1952, var den tredje drottningen i Danmark från hertigfamiljen i Schwerin. Slottet är bestämt värt ett besök, och det samma gäller museet, som ligger på den andra sidan av gatan. Med tema av konst samlade av hertigarna, är det uppbyggt en samling, som nyligen har utökats med 150 bilder av flamländska målare från 1700-talet, skänkta av en tysk samlare. Vi kunde inte låta bli museets lilla cafeteria, som heter ”Konstpaus” – och kaffet var gott, det vill jag lova! Det lyckades inte för oss att komma in i slottskyrkan, som är färdigrenoverad och som nu används som kyrka. I stället var Domkyrkan öppen och absolut värd ett besök. Vi avstod från att gå upp i tornet, som är Nordtysklands högsta, då vädret var dimmigt, men det kan annars rekommenderas.

Allt det extra! Planerat och spontant
Hemifrån hade vi planerat att köpa ett Schwerinkort – för 7 EUR kan man köra med buss och spårvagn, så mycket man vill i 48 timmar, och få lite rabatt på entrén till sevärdheter. Så det gjorde vi! Bussen körde oss tur och retur från hotellet till centrum, och en dag tog vi en spårvagnslinje från den ena änden till den andra – helt gratis sightseeing! Hemifrån gjorde vi också färdigt det mesta av julposten. Lite pengar att spara, och så får danska vänner och familj julpost från Tyskland!

Som tur är ger varje resa positiva överraskningar. Denna resa var inget undantag: Schwerin har en teater, som dagligen bjuder på föreställningar och konserter till ett överkomlig pris. Biljettkontoret har öppet varje dag, och vi fick en kanon kväll med Mecklenburgs symfoniorkester och en helt fantastisk rumänsk pianist. Det hade vi inte räknat med! Att det förutom julmarknad också var ett inköpscentrum kunde vi nog ha räknat ut, men att vi där fick undervisning i danska jultraditioner, och blev påminda om att kalenderljuset är en dansk uppfinning, det hade vi aldrig drömt om.

Alla ursäkter gäller för att få et par dagars extra semester. En tysk julmarknad är en av de bättre, och när det så kombineras med ett behagligt hotell med god mat, och en stor variation av kulturella och mänskliga upplevelser, så är det faktisk inte längre en ursäkt, utan en bra anledning för en ljus upplevelse i en mörk tid.

Vi bodde på Hotel NH Schwerin, som ligger i utkanten av staden i ett lugnt område

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
;