Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 45 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Detta skall du smaka på i Österrike
04-09-2018
Dette indlæg er læst 341 gange

Kanske har tanken slagit dig att det österrikiska köket inte är något speciellt – men tänk om du har fel?

Österrike har i varje fall massor av specialiteter som du borde prova på om du inte har gjort det förut. Jag startar med den klassiska ”grundsoppan”, som brukar serveras som förrätt både sommar (oavsett temperatur) och vinter. En buljongsoppa är själva grunden, som därefter fylls på med exempelvis pasta, ”små kuddar” (kanske är det havrefras?), ris, tunna skivor av pannkaka och mycket annat – till sist toppas soppan med torkad purjolök.

Spätzel är en rätt av kokt deg som kan serveras för sig eller som tillbehör till en kötträtt som alternativ till potatis, ris och pasta. Den österrikiska wienerschnitzeln måste du också prova: Den serveras oftast med persiljepotatis med du får ofta pommes frites i stället. Till denna rätt hör det också citronbåt och lingon (OBS: inte så stor wienerschnitzel som vi är vana vid). Du kan också prova österrikisk pytt i panna – Tirolergröstl – som serveras direkt från pannan.

Österrikarna är också glada för Germknödel – en stor dessert som du nog kommer att uppleva som en hel måltid. Den serveras med vaniljsås och jag lovar att du blir mätt. Samma vaniljsås serveras till den traditionella Apfelstrudeln om restaurangen inte erbjuder tillbehör som florsocker och en kula vaniljglass. En annan klassisk dessert är – Kaiserschmarrn – också ett måste för de flesta som gästar Österrike.

Österrikarna gillar också öl, lika mycket som tyskarna, men på en kall dag tar man gärna en ”glühwein” (glögg) eller en ”jagatee” (jägertee).

God reslust till Österrike! 

Vänlig hälsning Jørgen, Happydays inköpare i Österrike

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Østrig