Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 161 Antal kommentarer: 43 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Chokladtillverkning på semesterfabriken
07-12-2016
Dette indlæg er læst 87 gange

Den 1 december förvandlades vår personalmatsal till en liten chokladfabrik. Enligt vår tradition skulle vi göra julkonfekt och vilken dag passade bättre till det, än den första dagen i december. Efter arbetsdagens slut, torsdag eftermiddag, packade vi upp nougat, marsipan, choklad och nötter i alla former och fördjupade oss sedan i våra recept, till tonerna av stämningsfull julmusik.

Dofterna började sprida sig med allt från färskpressad apelsin till smält choklad och rostade mandlar. Det rullandes, blandades, hackades, smältes och knådades för fulla muggar, någon följde recepten till punkt och pricka och andra improviserade högt och lågt – gemensamt för oss alla, var nog att smakproverna var lika viktiga som det färdiga resultatet.

När alla ingredienserna var slut och alla hade presterat massor av konfekt gjorde vi återigen om chokladfabriken till den vanliga gamla personalmatsalen i semesterfabriken. Ingen skulle ha kunnat märka att vi hade varit där efter stängningstid, det skulle vara tomten i så fall.

Har du också lust att göra godsaker till jul, så får du här ett par bra recept från Happydays chokladfabrik:

Den bästa julkonfekten

  • Ingredienser:
  • 400 gram marsipan
  • 200 gram nougat
  • 100 gram mandlar
  • 100 gram mörk choklad (55 %)

Så här gör du:

  • Hacka mandlarna och rosta dem på en bakplåtsklädd plåt i ugnen vid 150 grader C i ca. 15 minuter tills de är lätt gyllene.
  • Rulla marsipanen tunt och lägg den i en fyrkantig form, t.ex. 22 x 22 cm.
  • Smält nougaten över vattenbad och blanda med mandlar. Häll nougatmassan över marsipanen så nougaten blir 1 cm. hög. Sätt den på kylning i 30 minuter.
  • När den har stelnat tas det stora stycket konfekt ut ur formen genom att vända den upp och ner.
  • Temperera den mörka chokladen och smörj den på toppen av den fasta nougaten.
  • När chokladen har stelnat skärs konfekten ut i lagom stora bitar.

Läckra Baileyskulor

  • Ingredienser:
  • 400 gram marsipan
  • 4 matskedar Baileys
  • 200 gram Dajm
  • 400 gram mjölkchoklad

Så här gör du:

  • Starta med att hacka Dajmen grovt.
  • Knåda in Baileys i marsipanen lite i taget. Ta hälften av Dajmen ner i marsipanen och blanda samman.
  • Rulla små marsipankulor och ställ dem i kylskåpet i 15 minuter.
  • Temperera mjölkchokladen och doppa kulorna. Lägg sedan kulorna på ett stycke bakplåtspapper och strössla resten av Dajmen över kulorna. Ställ dem härefter i kylskåpet.
  • När chokladen har stelnat är de klara.

Söta hälsningar från Anne – onlinekoordinator på Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.