Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 214 Antal kommentarer: 61 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Bilsemester med barn i baksätet

Sidst opdateret: 20-11-2021
Dette indlæg er læst 1414 gange
Oprettet: 02-07-2019

Bästa tipset: Ta med massor av barnfilm

Ladda ner mängder av filmer och serier så att barnen kan se dem offline på surfplattan eller telefonen. Filmer är perfekta som tidsfördriv och barnen kan fokusera på annat än långa och ibland tråkiga transportsträckor. Det är verkligen skönt för chauffören när bilen fylls med lugn och ro i några timmar, och vips känns bilresan mycket kortare. 

6 goda råd mot åksjuka

  1. Kör inte på fastande mage – hungriga barn blir snabbare åksjuka.
  2. Kom ihåg att dricka vatten.
  3. Hälsosamma mellanmål håller blodsockernivån stabil och åksjukan stången.
  4. Ta många pauser längs med vägen.
  5. Låna eller köp en barnatlas och markera vägen i den så att barnen kan följa med i hur långt ni har kommit.
  6. Gör själva bilresan till en del av semesterupplevelsen och se det inte som ett nödvändigt ont. Skaffa till exempel böcker om de områden som du kör igenom eller förbi. Biblioteket har massor av relevanta böcker för barn, till exempel om Europas större städer. Fråga på biblioteket där du bor och låna också med olika sorters frågesportsböcker som också passar perfekt till en längre bilsemester. Förvara böckerna i en särskild påse så att de inte kommer bort.

Roliga biltävlingar

Det är också kul för hela familjen att ha några goda gammaldags tävlingar med i reseplaneringen. Kolla in nedanstående tävlingarna, som går riktigt långt på en liter när du är på det humöret. Har du detta som ett ess i rockärmen kan det inte gå fel - oavsett om du har en biograf i baksätet eller inte.

Pitstop-roulett

Varje familjemedlem väljer ut en tejprulle i sin egen färg. Ta av 5 centimeter av tejpen och sätt som markör på en och samma navkapsel. Ovanför hjulet (på skärmen) sätter man en markör i form av en tejpbit i vilken färg som helst. När bilen stannar så kollar man vems färgmarkering på navkapseln som har kommit närmast markören på skärmen och den personen får så välja en i förväg utvald handling – t.ex. vara den som bestämmer vilken glass man skall köpa eller kanske bestämma när nästa paus skall vara.

Skrattar bäst som skrattar sist

Man väljer en person som ska starta med att vara bonde. Bonden frågar sedan de andra vad de vill ha av hans mjölkko? Någon vill kanske ha mulen, en annan hornen och någon kanske svansen. När alla har valt en del av mjölkkon, kan leken starta. Nu ska bonden turas om att ställa frågor till deltagarna. Det kan till exempel vara ”vad dricker du med?” Frågar bonden den som har valt mulen, skall den personen svara mulen. Därefter frågar bonden nästa deltagare t.ex. ”vad äter du med?” Och då kanske det är den som har valt svansen som då också måste svara ”svansen”. Här gäller det att inte börja skratta när man svarar, då åker man ut. De andra får däremot skratta så mycket de har lust när personen svarar utan att åka ut. Vinnaren är den som klarar att svara på sin fråga utan att skratta efter att alla andra har skrattat och åkt ut när de svarat på sin fråga.

Fyll på med ord-lek

Första deltagaren börjar med att säga ett ord eller namnet på en sak som kan para sig med ett annat ord. Säg till exempel ”cykel”, då ska det andra ordet vara ett ord som passar ihop med cykel, t.ex. -däck, -styre, -hjälm, -slang. Nästa deltagare hittar då ett ord som passar med det sista ordet som har sagts. Om det var cykel+däck, blir kanske nästa ord cykel+däck+mönster o.s.v. till slut har du långa och konstiga ord som man har fått klura länge på att komma fram till. T.ex. cykel+däck+mönster+passning…

Tal-BUM

Man väljer först turordningen på deltagarna och därefter väljer man en taltabell som alla deltagare kan. Det kan t.ex. vara fyrans gånger-tabell. Därefter börjar man säga talen högt i turordning och förste man säger 1, nästa 2 och tredje 3 o.s.v. Men varje gång som man träffar ett tal som går upp med 4 skall man säga BUM. Glömmer man detta är man ute. Det vill säga, räknar man efter fyrans gånger-tabell ska det låta såhär: 1, 2, 3, BUM, 5, 6, 7, BUM, 9, 10, 11, BUM, 13, 14, 15, BUM … 39, BUM osv.

Kejsaren av Kina

Denna gamla lek kräver att du har ett gott minne. Den går ut på att komma ihåg vem du mötte när du var på besök hos Kejsaren av Kina. Den förste säger kanske: ”Jag drack te hos Kejsaren av Kina och där mötte jag Kalle Anka. Nästa person upprepar och lägger till: ”Jag drack te hos Kejsaren av Kina och där mötte jag Kalle Anka och jultomten. Och så fortsätter man att upprepa och lägga till nya personer tills en av deltagarna inte längre kommer ihåg, då är den deltagaren ute. Leken fortsätter och vinnaren är bäst på att komma ihåg hela raden av besökare hos Kejsaren av Kina.

Ha en trevlig bilsemester! 

Happydays 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Familiehygge #Kvalitetstid