Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Vi älskar Tyskland!

Vi älskar Tyskland!
Blog oprettet: 09-11-2017 Blogindlæg i alt: 18 Antal kommentarer: 1 Antal følgere: 0 Følg denne blog
Berlin är full av upplevelser för alla åldrar
12-08-2015
Dette indlæg er læst 95 gange

DEN OLYMPISKA STADION
Det är en härligt varm sommardag i Berlin. Vi är i Berlin med vårt barnbarn, Carl. Carl blev konfirmerad den 1 maj och han fick en resa till Berlin med fritt val på alla hyllor. Nu sitter han i VIP-loungen på Olympiska stadion, som var Carls förstahandsval, och hör guiden berätta om att de platser, som vi sitter på, kostar EUR 10.000 på ett årskort, hör hur Hitler försökte att göra OS år 1936 till ett stort propagandanummer, men fick se amerikanska Jesse Owens vinna 4 guldmedaljer, och att det idag finns nästan 75.000 sittplatser på Tysklands största stadion. Vi får möjlighet för att se alla de olika rummen bakom kulisserna, bl.a. omklädningsrum med spa, kyrksal och träningsbanor för atleterna. Vi är alla imponerade – också även om Carl inte kom till provträning i den lokala klubben Hertha BSC! Olympiska stadion kan absolut rekommenderas, både S + U-bahn för dig rakt till dörren. Det rekommenderas att köpa biljetter i förväg, speciellt om man gärna vill ha den guidade turen på engelska. Vi upplevde flera, som fick komma tillbaka nästa dag.

MUREN
En gång delade muren Berlin. Den kan vara svårt att se 25 år efter murens fall – muren stor också på Carls önskesedel. Så är det perfekt med ett Berlin-Welcome-Card, som kan köpas på hotell och andra försäljningsställen. Med ett sånt kort på fickan kan man kliva och på spårvagn, buss, S + U-bahn precis så mycket man har lust. Det gjorde vi ofta – för ofta, tyckte Carl, när farfar med kortet i handen valde fel spårvagn. Men det var S-tåget som tog oss till Nordbahnhof, där Gedenkstätte Berliner Mauer ligger strax mittemot, när man går av tåget. Här kunde vi följa muren och gå i ingenmansland, samt på den andra sidan av vägen ta del av all den information som vi hade behov av. Det var ett riktigt bra sätt att ”möta” muren på. En kopp kaffe eller en mjukglass avnjuten i utomhus liggstolar på Mauercafé, som är ett socialt projekt, som inte gjorde upplevelsen mindre.

STASICENTER BERLIN-HOHENSCHÖNHAUSEN
Också på en sommardag är det vått och kallt! Hur har det då inte varit på den tiden, då källaren utan ljus var fylld med fångar helt ner till 12 år, som på ett eller annat sätt hade kommit på tvären med den sovjetiska besättningsmakten. Man ryser i hela kroppen, medan guiden berättar om U-båten, skräckfängelse i det senare Stasicentret i Berlin-Hohenschönhausen.
Vid ankomsten med bil längs den långa vägen från Hedehusen i Danmark måndag kväll, så var vi så koncentrerade på att hitta hotellet, att vi inte såg vad vi just körde förbi. Faktiskt ligger hotellet precis utanför, och där var området som på den tiden var avspärrat med taggtråd och kontrollerat av vakthundar. Här experimenterade man med alla möjliga apparater för spionage på DDRs egen befolkning. De flesta byggnaderna används nu till annat, eller står tomma. Både det gamla och det nya fängelset finns kvar, så att upp till 400.000 människor årligen på guidade turer kan få höra om Stasis hemskheter. Flera av guiderna är själva tidigare intagna. Detta var ett besök som satte avtryck i själen. Det är bra att bli påmind om en forntid, som inte ligger långt bort i tiden, och som inte ligger långt från gamla, goda Danmark. Vi fann en dansk broschyr på väg ut.

BERLIN ÄR BÄST
Berlin är full av upplevelser! Just där, som tåget eller spårvagnen stannar. Fick Carl inte sett det riktiga Berlin? Jo då, en utflykt till tv-tornet, en currykorv i Europacentret, en båttur på Spree, några minuters blå stillhet i Gedächtniskirche, en vandring under Brandenburger Tor, och tillfälle att använde sina fickpengar, så det bara var 5 cent kvar. Berlin bjuder också på överraskningar – vi vinkade åt statsminister Tusk från Polen, som på grund av han är Europiska rådets ordförande, fick poliseskort. De 3 dagarna i Berlin flög iväg – fulla av goda upplevelser – och med vissheten om att det var mycket som vi ändå inte fick sett. Hotellet var en perfekt bas!

Text: Hans Verner Lollike (översatt från danska till svenska)

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Berlin