Recept: Anders Holmsgaard
Detta är min favorit bland chokladkakor – trots att den är tillagad på en bas av bönmos! Prova den, den blir överraskande god och passar för glutenallergiker och alla som vill undvika mjöl.
Detta ska du använda:
1 ½ konservburk kidneybönor (ca 600 gram)
4 ägg
1,25 dl kakao
1 tesked vanilj
6 matskedar smör
En knivspets salt (mindre om bönorna legat i en salt lag)
3,5 dl farin eller muscovadosocker
1 tesked bakpulver
½ tesked bikarbonat
Glasyr:
Blanda mjukt smör, kakao, lite vatten och florsocker efter eget behag
Så här gör du:
Värm ugnen till 160 grader. Häll upp bönorna i en sil och skölj dem noga. Mixa dem tillsammans med äggen till ett silkeslent mos med en stavmix eller blender. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Häll degen i en mellanstor smord form eller muffinsformar. Baka i ugnen i ca 30-40 minuter, prova med en tandsticka och se om kakan är färdig. När kakan är avsvalnad breder man ut glasyren ovanpå och låter stelna.
Smaklig kaka!