Recept för 4 personer
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 matsked olivolja
750-1000 gram passerade tomater
2 stycken lagerblad
1 tesked socker
75 g vetebröd (gärna lite torrt)
10 gram persilja
20 gram basilika
½ dl. parmesan
450 gram nötköttfärs
1 ägg
2 dl. mjölk
Havssalt
Peppar
400 gram fullkornsspaghetti
Hacka lök och vitlök. Värm hälften av oljan i en gryta och fräs den hackade löken vid jämn värme i ett par minuter. Löken får inte ta färg. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs ytterligare ett par minuter. Kom hälften av lök- och vitlöksblandningen i en skål och ställ åt sidan.
Blanda de passerade tomaterna och den resterande lök- och vitlöksblandningen i grytan och tillsätt lagerblad, salt och peppar. Låt såsen puttra i 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
Albóndigas (köttbullar):
Mixa vetebrödet till grova smulor och blanda dem med lök- och vitlöksblandningen som du har ställt åt sidan. Hacka persilja och basilika och blanda hälften av detta i skålen tillsammans med parmesan, nötköttfärsen, ägg, mjölk, salt och peppar. Rör smeten ordentligt och forma små köttbullar. Sätt dem på en bakplåt med bakplåtspapper och ugnsbaka dem i ugnen i 15 minuter på 210 grader varmluft (eller 200 grader utan varmluft).
Häll hälften av tomatsåsen i ett ugnsfast fat. Lägg köttbullarna i fatet och häll resten av såsen över. In i ugnen igen och ugnsbaka färdigt i 180 graders värme i cirka 20 minuter och pynta den färdiga rätten med resten av persiljan och basilikan.
Koka spagettin och servera med parmesan.
Buon appetito!