Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Happydays tävlingsblogg

Happydays tävlingsblogg
Blog oprettet: 17-12-2014 Blogindlæg i alt: 53 Antal kommentarer: 1874 Antal følgere: 53 Følg denne blog

Äppeltävling

Sidst opdateret: 21-11-2021
Dette indlæg er læst 458 gange
Oprettet: 19-09-2013

Äppel-päppel-pirum-parum...

Tävlingen är slut.

Vi gratulerar Signe Grytberg som blev vår vinnare av den fina boken "att ta tillvara äpplen av Annelies Schöneck" i tävlingen!

Läs Signes härliga äppleminne:

"Mitt bästa äppelminne
Detta hände sommaren 1955 Vi var på landet gick förbi en grannes hus han var ute och frågade om vi inte ville ha litet fallfrukt. Jo tack det ville vi men vad skulle vi ta det i . Min lillasyster hade en röd polojumper med långa ärmar så snabbt bestämde vi att hon skulle ta av sig jumpern vi knöt till vi ärmarna och hals sedan plockade vi jumpern full med äpple och glad gick vi hem med jumpern till mamma som då kokte äppelkräm till kvällen . Detta är ett litet minne jag har av den sommaren."

Tack till alla er som bidrog med läckra recept och historier.

Vi håller bloggen öppen, så kom gärna förbi igen och se om det har kommit in något nytt.

Äppelhälsningar

Happydays 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
06-10-2013 17:19skrev Lill Johansson
Från Lill
06-10-2013

Toscaäpplen

5 äpplen
50 gr skållad sötmandel(går bra utan skålla)
50 gr smör
1/2 dl strösocker
1 msk mjöl
1 msk mjölk

Skala äpplen och skiva dem, lägg dem i en smord form.
Alla ingredienserna blandas till en smet. Värm upp till
tjocknat inte koka.
Lägg detta över äpplena .
Ugnen på 200 gr. i ca. 20 minuter.

Serveras gärna med vaniljglass eller lösvispad grädde.

Detta är ett recept på en MYCKET god och ENKEL äppelrätt att fixa till.
Dessutom kommer alla som smakat den vilja ha receptet.
Det har jag fått erfara.
JÄTTEGOTT!!
06-10-2013 16:24skrev Lisbeth
Jag gillar hösten. Och när det är höst kan vi verkligen njuta av egna äpplen. I mitt barndomshem hade vi flera äppleträd. Då hann man inte alltid vänta på att äpplena skulle mogna. Vi åt dem ändå. När vi gick till skolan så tog vi en sväng runt äppelträden och tog med oss några till skolan. Varje morgon! Nu när jag är vuxen så har jag egna äppelträd i min trädgård. I år har vi en mycket bra äppelskörd. Äpplena har blivit till paj, kakor, mos eller bara ätits upp. En fantastisk frukt!
06-10-2013 09:20skrev Anna Henningsson
Vårt bästa äppelminne går nästan 15 år tillbaka i tiden då familjen besökte Kiviks Musteri och tittade på deras utställning och museum. I museibutiken efter rundvandringen köpte barnens mormor kortspelet "Äppelspelet" åt barnen. Ett ganska simpelt spel egentligen där man ska samla fyra äpplen av varje familj och flest par vinner. Spelet blev hur som helst en oerhörd succé och har spelats oräkneliga gånger. Det har varit med på resor och spelats i avgångshallen på Mauis lilla flygplats, i Honolulu, Berlin och på mängder av ställen dit vi rest genom åren. Trots att barnen nu är myndiga åker fortfarande äppelspelet fram nästan varje helg och vi river av en omgång till kaffet efter maten. Att vi dessutom har lärt oss en massa om olika äppelsorter och provsmakat alla sorter vi hittat från spelet har varit en stor bonus och ett mångårig glädje.
06-10-2013 07:34skrev Helen Stolper
Skala äpplena , skär i klyftor lägg i plastpåsar och frys in, toppen att ta upp en påse och snabbt göra en äppelkaka!!
04-10-2013 21:06skrev Birgitta
Riv kål i strimlor stek den i 10 minuter med olivolja
Lägg i äppelbitar stek i 5 minuter till
salta och peppra
häll i lite koncentrerad äppeljouce
Blanda i matlagningsgrädde
Detta är utmärkt för att skippa potatis och ris
Går utmärkt till kassler
02-10-2013 08:09skrev Anna
Äpplechips med kanel

gör dem i min torkugn men man kan också göra dem i vanlig ugn på låg varme (50 g). Tvätta äpplena, skalar dem inte (men det krävs att de är ekologiska, om du nu inte har plockat dem själv ;-)) lägg ut i ett tunt lager och sprinkla med kanel över dem. Torka tills sega eller knastorra - efter smak och behag. Nyttigt och supergott!
01-10-2013 17:53skrev Pirjo Eckhell
När jag var liten, kanske 8 år, så skickades jag till en "straffläger", för att plocka äpplen på en gård. De skulle plockas varsamt och läggas i papper och speciella kartonger. Men jag som alltid har varit tjurig, ville inte dit och det resulterade att jag inte heller ville plocka några äpplen. Jag satt hela dagen och ÅT äpplen tills jag spydde och magen höll på spricka. Jag fick "sparken" och det var jag glad för. Inga fler äppel-straffläger för mig, tack och lov. Men jag äter gärna äpplen fortvarande.
01-10-2013 08:13skrev Ulf Eriksson
Mycket bra till välkomstdrink:
Äppeljuice med Ramlösa.
Äpple smak en mycket fin kombination.
01-10-2013 07:52skrev Sylvia Svensson
Vill du ha roliga äpplen att ställa ut i äppelkorgen? Klipp då en pappersmall på det du vill ska finnas på skalet av äpplet. Klistra fast denna mall på solsidan av ett äpple som håller på att mogna men inte ännu är rött. När solen lyser på äpplet och det mognar, blir den skuggade delen ljusare än omgivningen!
29-09-2013 16:39skrev Lisbeth Robertsson
Äppeldricka
Dela 6 l äpple, koka 6 l vatten och slå detta över äpplena
tillsätt 1 msk Vinsyra och 1 tsk natriumbensoat
Låt blandningen stå svalt 3 dygn , rör om då och då
Sila bort äpplena och rör ner 4 - 5 del socker
Häll upp på rengjorda flaskor
Förvara svalt , går även att frysa

Varför inte tillsätta lite kanel och värm den så blir det en god glögg


29-09-2013 15:42skrev Herbert Grönroos
Mitt Äpple minne är när jag var liten pojk och vi bodde på landet. vi hade 8 st äppelträd på tomten var av ett var ett sk. vinter äpple träd äpplena mognar inte förrän till jul. en lördag på hösten så åkte hela familjen in till stan för att gå på Bio och äta på resturan det var jätte mysigt. När vi kom hem så hade det varit tjuvar framme och tagit all vår frukt, och jag menar verkligen all frukt t.o.m fallfrukten som låg på marken. Denna dag kommer jag aldrig att glömma om min och Mammas & pappas förtvivlan när all frukt var borta. Det kändes så overkligt för mej som barn att se all frukt borta och att någon kunde göra så mot oss ta allt.
25-09-2013 05:56skrevAnn-Kristin Isaksson
Senapsäpplen
6-8 stora syrliga äpplen
1 msk margarin
1 msk senap
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 msk vinäger
1 msk socker
1 dl olja
2-3 msk ströbröd

Skala äpplena, tag bort kärnhuset och dela dem i halvor. Lägg med flata sidan ned på smörat ugnssäkert fat. Blanda senap, salt, peppar, vinäger och socker. Droppa i oljan under omröring. Bred blandningen över äpplena och strö på ströbröd.
Grädda i 200 grader tills äpplena blivit mjuka och fått fin färg (ca 20-30 minuter).
Passar fint till kassler och stekt kyckling.
25-09-2013 05:56skrevAnn-Kristin Isaksson
Senapsäpplen
6-8 stora syrliga äpplen
1 msk margarin
1 msk senap
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 msk vinäger
1 msk socker
1 dl olja
2-3 msk ströbröd

Skala äpplena, tag bort kärnhuset och dela dem i halvor. Lägg med flata sidan ned på smörat ugnssäkert fat. Blanda senap, salt, peppar, vinäger och socker. Droppa i oljan under omröring. Bred blandningen över äpplena och strö på ströbröd.
Grädda i 200 grader tills äpplena blivit mjuka och fått fin färg (ca 20-30 minuter).
Passar fint till kassler och stekt kyckling.
24-09-2013 21:58skrev signe
Mitt bästa äppelminne
Detta hände sommaren 1955 Vi var på landet gick förbi en grannes hus han var ute och frågade om vi inte ville ha litet fallfrukt. Jo tack det ville vi men vad skulle vi ta det i . Min lillasyster hade en röd polojumper med långa ärmar så snabbt bestämde vi att hon skulle ta av sig jumpern vi knöt till vi ärmarna och hals sedan plockade vi jumpern full med äpple och glad gick vi hem med jumpern till mamma som då kokte äppelkräm till kvällen . Detta är ett litet minne jag har av den sommaren
24-09-2013 20:38skrevBerit Andersson
Äppelmarmelad
4-5 äpplen av fast sort
skal och saft av 1 citron
1 vaniljstång 2 msk vatten
4 msk calvados
2 1/2 dl sylt socker
Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar. placera citronsaften och rivet skal och äppelbitarna i kastrull . Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna , placera stången och frön i kastrullen, Tillsätt vattnet och låt allt få ett uppkok , koka tills äppelbitarna blir mjuka , 6-8 minuter. Rör ett par gånger under tiden, rör ner calvadosen och syltsocker . låt få ett uppkok. Ta upp vaniljstången och häll på rena varma burkar förslut dem väl. Förvaras svalt. gott till lite stakare och lagrade ostar
24-09-2013 10:05skrev Hanna Green
Det absolut bästa man kan göra med äpplen är att ordna provsmakning av olika sorters färska svenska äpplen!
Vill man kan man ordna med diagram över sötma, syra, smak, doft, färg, konsistens, betyg o s v till alla som deltar att fylla i. Det kan bli ett fint tillfälle att låta barn upptäcka och utveckla sina smaklökar och kunskap om att sätta ord på upplevelser.
24-09-2013 08:39skrev Marie andersson
Denna gjorde jag i sommras. Äppelchutney är gott och lättlagat. Och det passar till såväl ostar som grillat och grytor.

Du behöver:
500 gram äpplen (gärna en syrlig sort)
2 scharlottenlökar
3 vitlöks klyftor
1 bit färsk ingefära (Stor som din tumme ungefär)
2 röda chilis (Medel styrka)
2,5 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger eller vit balsamico
1,5 dl socker
Salt

Tillagning:

Tvätta och skär äpplena i mindre bitar. Finhacka löken, vitlöken och ingefäran, strimla chilin. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken, ingefäran och chilin snabbt så dom släpper ifrån sig lite mer smak. Häll i äpplena och fyll på med vattnet och vinäger. När detta har kokat upp så häller du i sockret och rör om, låt det koka i 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp chutneyn i en burk med en gång medans den är varm och sätt på ett lock. Den klarar sig i kylskåp upp till 2 månader. Nu har du färdig äppelchutney.

Blanda den med lite gräddfil så har du en supergod kall sås......
23-09-2013 08:06skrev Christina Johansson
Läskande god äppledricka

Ger ca 4-5 liter äppledricka
4 - 5 kg äpplen, ca 8 liter rensad frukt i bitar
4 liter vatten
2 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat (Atamon går också bra)
5 dl socker per liter avrunnen äppelsaft

Välj äpplen utan skador. Skölj dem och skiva dem. Lägg i en stor hink. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat/atamon. Täck över och låt stå kallt i två till fyra dagar. Äppeldrickan får mer smak och mörkare färg ju längre den står. Sila äppelsaften genom silduk - låt självrinna i cirka en timma. Mät upp saften så att du kan beräkna mängden socker. Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Fyll äppeldrickan på rena flaskor samt förslut dem.
Äppeldrickan är hållbar i kylskåp i ca 2 månader, den kan också frysas in.
Späd äppeldrickan med lika delar vatten eller efter smak.

Jättegod!
22-09-2013 16:55skrev christel nilsson
Snabb - enkel - äpplekaka

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
50 gr smält smör
1 tsk bakpulver

röres ihop.

Skala/skiva äpple och lägg snyggt i formen - strö på kanel o socker - spritsa över lite smör.

200 gr ca 35 min


God kaka till kaffet både med grädde/vaniljsås eller bara som den är
;