Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 214 Antal kommentarer: 61 Antal følgere: 5 Følg denne blog

1:a april och vi kör till Nissastigen

Sidst opdateret: 27-10-2021
Dette indlæg er læst 576 gange
Oprettet: 02-05-2017

Tilde Jensen är en av Happydays danska resbloggare och här kastar hon sig ut i ett besök i Småland. 

Äntligen kom så dagen. Den långa vintern var över och vi kunde åka iväg! Vi ska till Småland, destinationen är Hotell Nissastigen. Som nu inte har så mycket med nissar att göra … det kapitlet är överstökat, nu vill vi ha vår. Nissastigen har sitt namn efter ån Nissan, som rinner genom området och staden. Och Nissastigen är egentligen den gamla handelsvägen som följde längs ån.

Med provianten packad stack vi iväg i vackert första april-väder. Vårt mål för inmundigande av lunch var ett av våra favoritområden, nämligen Store Mosse nationalpark i närheten av Värnamo. Store Mosse är Sydsveriges största myrområde och den största utanför Lappland. Man kan vandra tvärsöver mossen genom att vandra den ca. 8 kilometer långa leden på utlagda bräder, och under vandringen ser man växter som normalt växer i Lappland, t.ex. dvärgbjörk. Vi besökte också det lilla paradiset Lövö, som ursprungligen var en plats där pionjärer i början av 1600-talet startade med att röja skogen på några moränkullar i myren. Den rekonstruerade stugan kan man hyra, den är mycket primitiv, här finns varken el eller vatten, men den ligger mycket idylliskt. Något i samma stil finns i den motsatta änden av naturreservatet: Nämligen Svanö. Vi åt vår lunch till ljudet av sjungande fåglar samt i fjärran några trumpeterande tranor – annars var det lugn och ro. Från Lövö utgår det flera vandringleder, bl.a. en som leder fram till ett utsiktstorn ca. 1 km. mot norr där man har en praktfull utsikt över hela mossen. Henning gick hit och fotograferade och jag vilade i solen :-)

Så körde vi vidare och vi såg fram emot att komma fram till hotellet. Men innan dess passerade vi ett annat stort utflyktsmål: High Chaparral, som öppnar först i maj. Men vi kikade in ändå. Helt säkert en hit för alla barnfamiljer eller för vuxna som älskar cowboy-filmer och själva vill uppleva stämningen och krutdoften. Vi måste ta med oss våra barnbarn hit om några år! Farmor/mormor Tilde är alltid snabb på avtryckaren och Henning är alltid klar med kameran och bra idéer.

Solen sken fortfarande och nu var vi på väg mot Gislaved. Genom de stora skogarna och granne med de blå skogsjöarna och så var vi där, hotellet ligger precis efter den imponerande medeltidskyrkan och parken med folklore-statyer. Strävande mot himlen såg vi strax den stora, gula byggnaden. På den uppvärmda hotellterrassen satt gäster och njöt av solen och eftermiddagskaffet. Vi blev välkomnade av två söta, leende receptionister, det var inte ägarna Josefin och Anna, men några andra trevliga flickor som fick oss att känna oss välkomna. Vi fick ett skönt rum på tredje våningen, nära kaffe-, te- och vattenautomaten och den alltid lika välfyllda kakburken, mmm … Rummet var inte särskilt stort men här fanns allt man kan få användning av. Paraply, skohorn, skoputsmedel, hårfön och naturligtvis TV och det bästa av allt: Bra sängar och täcken. Och vattenflaskor som man kan ta med på utflykt, man fyller bara på med vatten (med eller utan kolsyra) från automaten i hallen.

Badrummet var moderniserat med vit marmor och guldkanter här och var – läckert och rent. Med i priset var en 2-rätters middag och den tog vi på ankomstdagen – trots våra småkakefyllda magar. Restaurangen var verkligen inbjudande och det var de trevliga servitriserna också. Mycket charmiga och hjälpsamma. Menyn bestod av skogssvampsoppa med ostgratinerad toast. Stora portioner och mycket välsmakande. Därefter svensk husmanskost: Kalvköttbullar med potatismos, ärtor och lingon. Sen kunde vi inte äta mer och bra mätta och trötta ramlade vi in på rummet. Hade tänkt att se på TV, men somnade innan vi hittade fjärrkontrollen.

Efter en skön, lång natt och ett varmt bad skyndade vi oss ner till frukostbuffén. Skyndande, och skyndade, det gick lite långsamt, hissen är gammal och kanske från den gången hotellet byggdes, men en kul detalj att man har bevarat den. Har man bra ben, går det snabbare att gå. Frukostbuffén var utan motstycke, här fanns ALLT man kunde önska sig och mer därtill. Speciellt den ekologiska apelsinjuicen gjorde oss saliga. Inte ens ingefärs-shots saknades, ja, det var ren njutning. Såg redan fram till morgondagens frukost.

Dagarna bjöd både på vila och på promenader i Gislaved. Vi strosade till Nissan och såg på gäss, änder och skrattmåsar. Det var dimmigt och regnigt, vi hade tänkt att köra till Isaberg och gå på älgsafari – vi sparar det till en annan gång – det rekommenderades varmt av hotellets andra gäster. Äventyrsberget Isaberg bjuder på massor av upplevelser året runt (under vintern är det skidåkning som gäller). Man kan t.ex. cykla mountain-bike, hyra segway och åka på särskilda stigar och prova på hinderbanor. Tree Top Adventure finns här också, men vill du ha lite mer avkoppling rekommenderas att segla kanot eller kajak. Under våren öppnar också multisport-arenan. Här kan man spela inne-bandy, basket, volleyboll och fotboll. Så ta med hela familjen till Hotell Nissastigen – här är alla åldrar välkomna. Och så finns det mängder av aktivitetsmöjligheter om man vill ha en aktiv semester!

Trevlig semester!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Småland