Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 185 Antal kommentarer: 55 Antal följare: 5 Följ denna blogg
Upptäck Skagen: Lills 5 bästa tips
Senast uppdaterat: 07-01-2022
Detta inlägg är läst 252 gånger
Skapat: 07-01-2022

Drömmer du om doften av frisk havsluft på våren när värmen börjar komma? Eller att cykla med kvällssolen i ögonen på kullerstensbelagda gator mellan gula korsvirkeshus en sensommarkväll? Drömmer du om att uppleva en bit av ett autentiskt Danmark? Då drömmer du om Skagen!

Som tvättäkta ”nordjyde” (person från Nordjylland) finns det inget bättre än en minisemester längst upp på toppen av Danmark. Faktiskt så har man inte haft semester om man inte har varit här en sväng! Därför vill jag ge dig några semestertips och ta dig med till fem av de platser som jag tycker är med och gör Skagen till en helt unik semesterdestination.

1. Grenen: Där de två haven möts
Även om de fem bästa sakerna med Skagen inte står i kronologisk följd, så är det här ändå mitt absoluta nummer 1 på listan. Grenen på Skagens udde där de två haven möts får man inte missa! Under turistsäsong kan du ta traktortåget Sandormen från parkeringsplatsen ut till den yttersta landtungan, det är också många som väljer att promenera längs stranden.

Jag gillar personligen bäst att gå om det inte blåser för mycket – eller som man säger i Danmark, om det blåser en halv pelikan (storm). Om temperaturen är behaglig föreslår jag att du tar av dig skorna och doppar fötterna i vattnet vid Grenen – där kan du nämligen stå med ett ben i Kattegatt och det andra i Skagerack (Västerhavet).

När du är här så titta efter både fåglar (stora som små) och marina däggdjur. Jag har hört att man ofta kan få syn på sälar, tumlare och till och med delfiner och späckhuggare i området. 

Vädertips: ”Det blåser på toppen” är inte ett påhittat uttryck. Alla de gånger jag har besökt Skagen så har det blåst rejält. Använd extra mycket hårspray eller ta på dig en hatt.

2. Skagens Museum – för både stora och små
Ett av mina bästa barndomsminnen är från när vi körde i farmor och farfars bil till Skagen Museum. Min farmor kunde alla historierna om skagenmålarna och knöt forntiden till nutiden medan jag beundrade de vackra målningarna som är särskilt kända för att fånga det speciella ljus som bara finns i Skagen.

För bara ett par år sedan renoverades museet och man byggde också ut med en helt ny avdelning. På museet finns också en fin konstbutik och ett mysigt café där man under sommaren kan gå ut till uteserveringen och sitta mellan doftande rosenbuskar med sin varma kopp kaffe.

Entrétips: Man måste inte köpa biljett till museet för att besöka butiken eller caféet. Om man besöker museet kan man köpa en kombibiljett där du även får entré till Drachmanns Hus (Villa Pax) och till Anchers Hus. 

3. Hitta ditt bästa fynd en trappa upp hos vinspecialisten
Jag älskar att titta i butiker, speciellt i Skagen med omnejd. Här kan du fynda på roliga loppisar, en del dyker upp bara under turistsäsong när sommargästerna kommer till stan. Men här finns också roliga specialaffärer som till exempel Vinspecialisten, som ligger i centrum vägg i vägg med Matas. Förra sommaren upptäckte jag av en slump att butiken har en övervåning full av antikinspirerad brukskonst med bland annat glas, mattor och kuddar.

Shoppingtips: Om inredning är något du gillar så håll utkik i Ålbæk eller längs de små gatorna i Skagen. På sträckan från Fredrikshamn till Skagen hittar du också Dot Keramik, som också är värd att besöka om du är inredningsglad.

4. Ät färskfångad fisk på hamnen
Om du precis som jag gillar god mat i en mysig atmosfär, så ta din hunger under armen och sikta på Skagen hamn. Här finns det massor av små röda packhus som serverar dagens färskfångade fisk, gärna med en god portion hemrörd remoulad därtill. Mitt favoritställe är Pakhuset som jag menar serverar Jyllands absolut bästa fiskfrikadeller.

Restaurangtips: Det kan vara svart av människor på en rolig varm sommardag i Skagen. Därför är det bra att boka bord i förväg om du vill vara säker på att få ett bord vid lunchtid.

5. Besök Skagen Bryghus
Gillar du smaken av öl? Då får du inte missa Skagen Bryghus. För några år sedan åt jag lunch på mikrobryggeriet där vi fick en rundvisning och lärde oss massor om bryggeriets historia. Det var en härlig, autentisk upplevelse som avslutades med massor av goda smakprover. Även restauranten är trevlig och under sommaren öppnar brygghusets uteservering där man har livemusik varje eftermiddag. Om man får lust till en kall öl efter turen till Grenen så är detta ett perfekt ställe för det.

Köptips: Bryggeriet säljer deras specialöl i halv liters flaskor, något som är den perfekta gå bort-presenten. Jag köpte fem specialöl till mina bonusfarföräldrar senast jag var här och det var populärt.

Ovanstående är mitt förslag på de fem bästa ställena i Skagen och även om det finns många fler, är detta en bra start på en riktigt trevlig semester!

PS. För mer semestertips, kolla in den här hemsidan www.toppenafdanmark.dk/skagen

Text: Lill Christensen

 

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Skagen #Aktivitet & action #Kulturpärlor #Naturidyll