Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 212 Antal kommentarer: 61 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Lights in Alingsås 2022 – Only One Earth

Senast uppdaterat: 01-09-2022
Detta inlägg är läst 769 gånger
Skapat: 01-09-2022

Missa inte att uppleva den magiska ljusfestivalen i Alingsås som pågår från den 30 september till den 6 november 2022. I år är temat: Only One Earth – 7,9 billion reflections.

Ljus berör. Dels genom det visuella. Att måla med ljus är både vackert och dramatiskt. Men ljus är också mer än vad du ser. Det är också en känsla. En känsla Lights in Alingsås har arbetat med sedan år 2000.

En enda jord – 7,9 miljarder reflektioner
Reflektioner – ett ord som symboliserar grogrunden för förändring. När ljus reflekteras så kommer det att sprida sig, ändra kurs eller brytas. Likaså om en tanke utsätts för reflektion så kommer det att generera nya idéer, drömmar och insikter. Lights in Alingsås vill i år rikta ljuset på möjligheterna som finns i 7,9 miljarder människors reflektioner.

Därför är temat i år ”Only One Earth. 7.9 billion reflections”. Ett tema som låter var och en tolka det på sitt sätt och som lämnar utrymme för det oväntade. För vem vet var ljuset eller tankarna färdas när det ges möjlighet för reflektioner.

Årets ljusslinga
Årets slinga som är cirka 3 km med start i Åmanska parken tas besökarna via Södra Ringgatan genom gångtunneln till Sörhaga för att sedan korsa Säveån och igenom Nolhagaparken. Nolhagaberg och Plantagets gångbro är några av platserna som kommer att belysas i år.

Sparbanken Alingsås sponsrar Barnens Lights som kommer att husera i Plantaget. Det är designern och dramapedagogen Malin Wallin som återigen skapar denna installation. De guidade turerna utgår från Åmanska parken som tidigare år. Vill man upptäcka installationerna på egen hand så finns möjligheten att köpa en digital guidad tur i appen Lights in Alingsås. Det kommer även att finnas extra installationer och överraskningar att upptäcka längs vägen.

Ljusinstallationerna
1. Gångtunneln – Kay Flounders, Skottland
2. Labyrinten – Meike Goessling, Tyskland/Hong Kong
3. Udden – Berry van Egten & Ellen Goulmy, Nederländerna
4. Nolhaga Berg – Frank Seemann & Michela Bonzi, Schweiz
5. Plantagets gångbro – Martina Alagna, England
6. Lugnet – Jonathan Plumpton, USA
Highlight – Barnens Lights – Malin Wallin

Så började det
1998 kom studenter från Ljuscentrum på Göteborgs Universitet till Alingsås för att experimentera med arkitektonisk belysning i offentliga utrymmen. Året efter gjorde de om samma sak och fick sällskap av studenter från högskolan i Jönköping. Det blev en succé för både invånarna i Alingsås och studenterna. Alingsås Kommun ingick därför år 2000 ett avtal med Professional Lighting Designers Association (PLDA). Sedan 2018 arrangerar Alingsås Energi Lights in Alingsås och samarbetar nu med International Association of Lighting Designers (IALD) som fungerar som kopplingen mellan Alingsås Energi och ljusdesigners världen över.

Trevlig ljusfestival i Alingsås!

Bo bra under ljusfestivalen på Happydays hotell i Alingsås

Infokälla och bilder

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Alingsås #Grand Hotel Alingsås #Kulturpärlor