Hoteller til ferien med happydays_se
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 232 Antal kommentarer: 66 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Lights in Alingsås 2021 - TOGETHER

Senast uppdaterat: 06-01-2022
Detta inlägg är läst 2037 gånger
Skapat: 02-09-2021

2021 blir magiskt. Upptäck ljuset tillsammans!
Under hela oktober månad, med start den 1 oktober och avslutning den 7 november 2021, kan du ta plats när ljusföreställningen startar och låta dig förtrollas av årets Lights in Alingsås. 2021 års upplaga är den tjugoandra i ordningen och temat för i år är ”Together”. Årets ljuskonstnärer har målat upp en föreställning i ljus där det är meningen att du ska bli berörd och få en upplevelse utöver det vanliga. Värt att nämna är att våren 2021 kom festivalen på en hedervärd andra plats i den prestigefyllda ljusdesigntävlingen (d)arc award i kategorin Event. Galan sändes digitalt från London och är branschens svar på inget mindre än Oscarsgalan.

Världen har förändrats sedan ett ”vanligt” Lights in Alingsås arrangerades 2019. Även om pandemin inte är över än, så börjar vi öppna upp för att tillsammans, på säkert avstånd, närma oss varandra igen. Nu går vi mot höst och trots att dagarna blir kortare så finns det en känsla av att ljusare tider väntar – och detta vill Lights in Alingsås vara med och uppmärksamma.

Det är samma sju ljusdesigners som skulle ha medverkat i workshopen förra året som nu får chansen att leda och skapa installationerna till årets evenemang. Till sin hjälp har de ca 50 ljusstudenter från KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och Tekniska Högskolan i Jönköping. Samarbetet med de internationella skolorna tar paus tills läget tillåter det igen.

Årets slinga är ca 3 km och består av sex installationer i centrala Alingsås med start i Åmanska Parken. Därifrån startar även de guidade turerna som är tillbaka i år. Vill man upptäcka installationerna på egen hand så finns möjligheten att köpa en digital guidad tur i appen Lights in Alingsås. Det kommer även att finnas ett antal extra installationer och överraskningar att upptäcka längs vägen.

Så började det
1998 kom studenter från Ljuscentrum på Göteborgs Universitet till Alingsås för att experimentera med arkitektonisk belysning i offentliga utrymmen. Året efter gjorde de om samma sak och fick sällskap av studenter från högskolan i Jönköping. Det blev en succé för både invånarna i Alingsås och studenterna. Alingsås Kommun ingick därför år 2000 ett avtal med Professional Lighting Designers Association och sedan 2018 arrangerar Alingsås Energi Lights in Alingsås och samarbetar nu med International Association of Lighting Designers som fungerar som kopplingen mellan Alingsås Energi och ljusdesigners världen över.

Upplev Alingsås i ljus

Bo bra under ljusfestivalen på Happydays hotell i Alingsås

Infokälla och bilder

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Alingsås #Grand Hotel Alingsås #Höstsemester #Kulturpärlor #Weekendnöjen