Hoteller til ferien med happydays_se
Ett ögonblick - vi letar hotell till dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blogg skapad: 29-03-2017 Blogginlägg totalt: 252 Antal kommentarer: 75 Antal följare: 5 Följ denna blogg

Dansk turist delar sina svenska semesterupplevelser

Senast uppdaterat: 17-08-2023
Detta inlägg är läst 548 gånger
Skapat: 16-08-2023

Till och med vädret var bättre i Sverige i år, för att inte tala om kronkursen som tillät oss att slå på stort – och det gjorde vi. Årets sommarsemester gick till den stockholmska skärgården där vi först tillbringade ett par dagar i huvudstaden och sedan körde till Värmdö och bodde på skärgårdshotell precis bredvid segelrännan mellan Stockholm och det öppna havet. Med i bagaget hem hade vi en varm upplevelse av Sverige som semesterland och ett par bra tips till danskar att utnyttja valutafördelen på bästa möjliga vis – så länge den nu varar!

Den gastronomiska valutafördelen
Restaurangbesöken är bara roligare när man kan välja ett bättre vin och lite extra läckert till en växelkurs från danska till svenska kronor på 0,62. Under vår första kväll i Stockholm besökte vi den legendariska restaurangen Kvarnen på Södermalm. Vi hade lust till svensk husmanskost och historisk stämning och det fick vi i överflöd i de högt-i-tak-lokalerna från början av 1900-talet. Här finns både originalinredning och läckra drinkar i baren och servicen var inget mindre än utsökt, artig och humoristisk. Självklart beställde vi etablissemangets signaturrätt: Kvarnens Köttbullar komplett med gräddsås, lingon, inlagd gurka och potatismos. Det smakade himmelskt och vi slickade tallrikarna, även om vi innan huvudrätten hade njutit av varsin portion svensk sillröra på sött rågbröd, som var allt min man drömmer om när det gäller saftighet och smak i en förrätt, och en delikat servering av löjrom.

Löjrommen är den speciella svenska, oranga kaviar-specialiteten, som skördas från en laxfisk som bara simmar i Bottenviken, en helt unik delikatess som inte är helt billig, men... valutafördel! Löjrommen serverades på smörrostad toast med gräddfil, rå lök och en skön känsla av lyx. Vi fick både drinkar innan middagen, öl till maten, kaffe och crème brûlée – och notan landade på 1.600 svenska kronor med de dricks vi lade till. Men på Visa-kortet blev det bara dragit 992 danska kronor – och vi tyckte att vi hade fått mycket valuta för pengarna.

Skeppsvrak och saluhallar i Stockholm
Så begav vi oss ut på de obligatoriska turistattraktionerna: Med buss in till centrum, besök på Vasa-museet och en tur med "hop on-hop off-buss" genom staden. På alla platser använde vi oss av nedladdade appar och köpte biljetterna via mobiltelefonen, inte för att det blev billigare, men för att det är både smidigt och enkelt. En sightseeingbuss kan vara ganska dyr, priset i Stockholm var SEK 688 för 2 personer för en 24-timmars bussbiljett, men det känns definitivt mer överkomligt när det sedan bara dras 450 danska kronor för turen. Entrén till Vasa-museet kostade SEK 380 för 2 personer, och det blev DKK 245. För denna blygsamma summa fick vi obegränsad tid i de dunkla hallarna som rymmer det imponerande skeppsvraket från 1628. Regalskeppet sjönk oturligt nog på sin jungfruresa, tungt lastat med 64 smidesjärnskanoner och 450 besättningsmedlemmar och bärgades först 1961.

Vi hade inte stora förväntningar från början, men Vasa-skeppet är ändå Sveriges främsta turistattraktion, så när vi passerades genom luftkonditioneringen och stod framför mastodonten var det första som slog oss att skeppet såg ut som en dinosaurie! Som ett enormt djur, bundet till nutiden efter 333 år på havsbotten, reste den bredbukade kroppen med den långa snabeln omgiven av rep framför oss i det gigantiska rummet som byggts runt skeppet och det tog oss sju våningar och tre timmar att närma oss alla detaljerna. Vasa står idag som ett gigantiskt pussel där det har lyckats samla 98 % av det ursprungliga skeppet. Det tog åratal, inklusive en period på 17 (sjutton!) år, där skeppet ständigt översköljdes med glycerin för att bevara det för eftervärlden. Den där glatta, tvåliga ytan verkade märkligt tyglik och skeppet är därför helt levande att se och känna på – och vi måste säga att vi var glada för att kunna pricka av Vasa-museet på vår bucket list.

Vi var också nyfikna på om turistfällorna i Stockholms Gamla Stan hade höjt priserna när de kände doften av danskblod, men det verkades faktisk tinte så! En mysig "fika" med kaffe och tårta på Stockholms äldsta konditori, Sundsbergs från 1785, kostade bara 134 danska kronor för färskt kaffe (och vatten) ad libitum, en latte, en citrontårta och en kanelbulle. Tillsammans med stämningen mitt på Järntorget i den gamla stadsdelen tyckte vi att det var riktigt billigt.

När man säger Sverige, säger man också Saluhall. Åtminstone om man är en matälskare, och i dessa matmecka i Stockholm (vi besökte Hötorgets och Östermalms) började jakten på hjortronsylt från Lappland, ännu en speciell, svensk delikatess som är svår att hitta i Danmark och alltid en hit som till exempel värdinnepresent eller bara på din egen smörgås. Här kunde vi konstatera att vi var tvungna att betala 15 svenska kronor extra per burk i Stockholm (-s saluhallar) jämfört med i den svenska provinsen, men å andra sidan är nöjet att strosa runt bland delikatesser av alla slag så mycket större här än i den lokala ICA-affären. En burk med 50 gram hjortronsylt kostade 95 svenska kronor, men ändå "bara" drygt 60 danska kronor.

Bagagerummet fylldes upp till brädden
Under den vackra bilresan genom skärgårdslandskapet till och från Värmdö passerade vi ett par gårdar med de vanliga inredningsbutikerna som har allt du inte saknar. Här köpte vi några fina presenter i form av glaskonst och bildkonst. Och om du letar efter en gåva som mottagaren inte hittar runt hörnet, då är Sverige en guldgruva just nu. Vi köpte bland annat gröna, munblåsta glaskaraffer för SEK 450 (omräknat DKK 283) och en keramikvas som en större gåva till hösten, som kostade SEK 1.500, men som bara blev DKK 945 på Visakortet. Under semesterns sista dag är det dessutom lika bra att handla dagligvaror i den lokala ICA eller Willys, när man ändå har bilen med på semestern, du sparar ju 30-40 % jämfört med hemma. Om du går efter godsaker som lösgodis och Nutella, sparar du även på växelkursen och den låga tullavgiften eftersom Sverige inte har sockerskatt.

Plussa också på att vi alltid möttes av leende vänlighet och en god stämning, var vi än rörde oss i Sverige. På stockholmskanten kunde de visserligen inte förstå vad vi sa på danska, även om vi förstod deras svenska väl, men det gav egentligen bara upphov till många skratt och joviala tillkännagivanden om vår gemensamma historia och kultur trots den lilla språkbarriären. Så är Sverige, så tryggt och välbekant, och ändå ett helt eget land att resa i, där vi verkligen kände att vi kom långt bort från vardagen och upplevde det bästa av den nordiska sommaren. Den goda växelkursen är kanske egentligen den minsta anledningen att ge sig av!

Sök på hotellsemestrar i Sverige här

Text och bilder: Karin Wenzel



Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som anses vara stötande.

Taggar på inlägget

#Sverige
;