ferme de la ranconniere
ferme de la ranconniere
ferme de la ranconniere
NYHET
 • Pittoreska stenhus från 1600-talet
 • Utsökt restaurang och vinkällare
 • Landsbyidyll bara 5 km från kusten
NYHET
cd top arrow

Historisk herrgård på D-dagskusten

6 dagars bilsemester på 3-stjärnigt herrgårdshotell i Crèpon, Normandie, Frankrike

Historian bleknar sakta bort - men det var precis här som de historiska dramerna utspelade sig, när man kommer körande längs de små, krokiga vägarna under den höga himmeln längs Normandies brusande kuststräcka. Vid den sömniga landsorten Crépon, svänger du in genom porten till gårdsplatsen där svalorna flyger mellan de fyra längorna med stenhus från 1600-talet. Här råder fred och idyll, precis som det har gjort genom århundraden på herrgården Ferme de la Rançonniere, i dag inredd för semestergäster som önskar lyx och äkta fransk atmosfär - och på kort avstånd från sevärdheter i världsklass som Bayeux (13 km), Caen (19 km) och invasionskustens Gold Beach (5 km). Här har du landat mitt i den franska regionen Calvados, där äppleplantager och lokala gårdar producerar ett hav av läckra specialiteter. Dem får du chansen att sätta tänderna i när herrgårdens köksteam serveras middagar på ett högt gastronomiskt plan, som fokuserar på det franska lantköket och lokala råvaror. En sinnesupplevelse som förstärks av omgivningarna; solen som dalar ner bakom havet några få kilometer härifrån, medans du sitter i gårdsträdgården omgiven av trädgårdens doftande rosor och den salta havsluften. Kanske avslutar du middagen med ett litet glas calvados framför den öppna spisen, som värmer de gamla stenväggarna i salarna - och så kan man planera för nästa dags utflykter. En cykeltur till fiskeläget Ver sur Mer (5 km) kan varmt rekommenderas eller en utflykt genom Normandies urgamla historia, som är präglad av både romerska legioner och våra egna förfäder: Vikingarna. Starta t.ex. med att utforska normannernas bedrifter på den 70 meter långa tapeten i Bayeux eller Wilhelm Erövrarens enorma fästning i Caen. Har du lust att göra en dagsutflykt, är det otroliga klostret som tronar på klippön Mont-St-Michel (145 km) en upplevelse för livet. På din upptäcktsresa genom Normandie kommer du snart att märka att dramat lever kvar, sida vid sida med den fredliga idyllen mellan äppleträdgårdar och korsvirkeshus. Den ena dagen står man i eftertänksamhet vid Omaha Beach (27 km), nästa dag går man runt mellan bodar och läckra specialiteter på en lokal marknad. Och att vända hem till ett herrgårdshotell som Ferme de la Rançonniere efter dagens utflykter, där man har garanti för att freden sänker sig helt automatiskt, det är ett skönt semesterliv! Allt medans man sätter sig till rätta i dagens sista ljus och får hällt upp ett glas vin med utsikt till en god middag och flera franska semesterupplevelser under morgondagen.
Utsikt över havet och invasionsstranden vid Golden Beach
Solterrassen och den höga himmeln över ditt herrgårdshotell
Herrgårdens kök är i en klass för sig!
De gamla stenhusen från 1600-talet ger en unik atmosfär
Sköna detaljer, här stormklockan på hotellet
La Ferme de la Rançonniere har en idyllisk belägenhet
I närområdet ligger flera idylliska landsbyar
Cykla ut till kusten, endast 5 km från herrgården
Port-en-Bessin är ett idylliskt fiskeläge med historisk betydelse
I Normandie undgår man inte mötet med minnena från D-dagen
9000 kors på den amerikanska kyrkogården vid Pointe du Hoc
Utsikten från kyrkogården över Omaha Beach ...
Utsmyckning i mausoleet på den amerikanska kyrkogården
Många minnesmärken över D-dagen längs Normandies kust
Den imponerande katedralen i Bayeux är en stor sevärdhet
Katedralen i Bayeux finns med på UNESCOs lista över världsarv
Här kan du se den berömda Bayeux-tapeten, hela 70 m lång
Det finns gott om äppleträd i Normandie och Calvados
I Calvados har man skapat berömd cider och cognac
Ostron och ostar hör också till Normandies specialiteter
Gå själv på jakt, t.ex. på marknaden i Caen
Läckra franska specialiteter finns överallt i Normandie
Caen är en skön caféstad med härlig semesterstämning
Se fram emot alla franska semesterfrestelser i Normandie
Gör en utflykt till huvudorten Rouen - här uret Gros Horloge
Den pittoreska hamnstaden Honfleur vid Seinens utlopp
De franska impressionisterna begeistrades av Normandies ljus
En av ikonerna i Normandie, fiskeläget Étretat
Mont-Saint-Michel, klostermystik från vikingatiden
NYHET

Ankomst

Hotel Ferme de la Ranconnière

Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière - Manoir de Mathan
Hotel Ferme de la Ranconnière - Manoir de Mathan
Hotel Ferme de la Ranconnière - Manoir de Mathan
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
Hotel Ferme de la Ranconnière
NYHET

Adress

Route de Creully-Arromanches
F-14480 Crepon
Frankrig

Hotellfakta

När du kör in genom porten till den gamla herrgården från 1600-talet, som utgör huvudbyggnaden på la Ferme de la Rançonniere, kan du märka att du verkligen befinner dig i Normandie: Portens romanska stenbåge, de rustika stenmurarna, svarta skiffertak och vita fönsterluckor, en del av Normandies själ, och inredningen är charmig och pittoresk med öppen spis, synliga träbjälkar och varsamt renoverade detaljer från svunna tider. Notera t.ex. det forna vapenhuset och det runda tornet, som är lämningar från en medeltidsborg, som revs ner, då det nuvarande Ferme de la Rançonniere uppfördes under den första halvdelen av 1600-talet. Här bor du långt ute på landet i utkanten av den sömniga landsorten Crépon, omgiven av öppna marker, hög himmel och fågelkvitter från ovan, och ibland kan du också höra havets brus, för det är bara knappt 4 kilometer fågelvägen ut till kustlinjen och de berömda invasionsstränderna från D-dagen.

Hotellkomplexet består av de två självständiga herrgårdarna: Ferme de la Rançonniere samt Manoir de Mathan, som ligger inne i byn Crépon endast 600 meter härifrån. Båda herrgårdarna är historiska byggnader i tre våningar med knirkande golv, blankslitna stengolv och unika detaljer. Rummen är utspridda på båda byggnaderna och de har också trivsamma sällskapsrum, där elden knittrar i kaminen på kyliga kvällar, medans man njuter av sällskapet och kanske en god calvados i soffgruppen.

Ferme de la Rançonniere är hotellets huvudbyggnad placerad i fyra längor omkring en stor gårdsplats i utkanten av byn Crépon. Det är här man checkar in och här ligger också herrgårdshotellets restaurang och bar samt solterrass med uteservering. Det finns fina möjligheter att breda ut sig både i gårdsträdgården och i trädgården, där det står uppställt solsängar och trädgårdsmöbler för fri användning under sommaren.

Den andra hotelldelen, Manoir de Mathan, har egen frukostrestaurang som ligger i förbindelse med en skön terrass, där det är sol redan från tidig morgon. Denna herrgård är omgiven av en stor, vacker trädgård med solsängar och trädgårdsmöbler framställda under sommaren till fri användning, och här bor man verkligen i lugn och ro. Det är 600 meter till huvudbyggnaden och restaurangen, där de inkluderade middagarna serveras, och det kan varmt rekommenderas att promenera den härliga turen fram och tillbaka genom byn, om vädret tillåter det.

Restaurangen och köket på Ferme de la Rançonniere är ett kapitel för sig. Man ser ingen prestige i att komma med i Michelin-guiden, här finns ändå stora ambitioner och man har en hög kvalitet på maten och har valt att skapa smakupplevelser med mat gjorda på lokala råvaror från närliggande gårdar och marknader. Man har också en stor, välsorterad vinkällare med kvalitetsviner där restaurangens sommelier kan rekommendera det bästa vinet eller kanske en vinmeny till kvällens middag - och det utan att man känner sig ruinerad.

Utomhus finns det möjlighet för tennisspel, petanque, utomhusschack och badminton. Hotellet har också bordtennis och cykeluthyrning.

Det finns avgiftsfri parkering vid båda byggnaderna.


Alla rum, oavsett om man inkvarteras i Ferme de la Rançonniere eller Manoir de Mathan, är stora och smakfullt inredda, rustikt med stenväggar, synliga träbjälkar och antika möbler samt moderna badrum, kaffe- och tefaciliteter, TV och gratis trådlöst internet (Wi-Fi). Juniorsuiterna är minimum 38 m² stora och är inredda med dubbelsäng (180 cm bred) eller 2 separata enkelsängar samt soffa/fåtölj och bord.

Bra att veta:

För båda hotelldelarna gäller det att de är inredda i historiska, gamla byggnader i 3 våningsplan och det ej finns hiss till alla rum. Önskar man rum i entréplan eller har önskemål om vilken hotelldel man önskar inkvartering i, är det viktigt att meddela detta vid beställning. Det kan dock ej garanteras, men hotellet gör allt vad de kan för att uppfylla önskemålen.

OBS: Alla priser på tjänster och avgifter på hotellet (förutom de som ingår i vistelsens paket) är vägledande. Priserna tillhandahålls av hotellet och uppdateras kontinuerligt, men Happydays kan inte ta ansvar för ev. prisförändringar.

Ankomst

Incheckning från kl. 14.00.
Utcheckning senast kl. 12.00.
Kontakta vänligen hotellet i förväg om du kommer senare än kl. 18.00 på ankomstdagen.

Måltider

Frukost serveras kl. 8.00-10.00.
Middag serveras kl. 19.00-20.30.

Husdjur

Hotellet har ett begränsat antal rum, där hund är tillåtet (avgift EUR 8 per dygn betalas direkt på hotellet). Därför är det endast tillåtet att ta med sig hund på hotellet, om informationen ges vid resebeställningen! Om man inte på förhand har informerat att husdjur medföljer, kan man riskera att bli avvisad vid ankomst eller tvingas betala en extra städavgift. Det är ej tillåtet att ha med husdjur i hotellets restaurang.

Restips

Tips på stora och små upplevelser i närområdet

 • Gillar man att röra på sig under semestern, finns det fina möjligheter för det här. Det finns mängder av fina cykelleder i regionen Calvados, och hotellet hjälper gärna till med anvisningar. Du har också en fin utgångspunkt från hotellet, där du kan gå eller cykla på de små, krokiga vägarna mot Ver sur Mer, där det fantastiska över havet och Engelska kanalen plötsligt uppenbarar sig framför dina ögon. Badstranden och strandpromenaden i Ver sur Mer: 5 km.
 • Bayeux är känd för sin imponerande katedral som finns med på UNESCOs lista över världsarv, och inte minst Musée de la Tapisserie de Bayeux, där man kan se det legendariska Bayeux-tapeten, som är minst 500 år gammal. En 70 meter lång berättelse i bilder om Slaget vid Hastings år 1066, som är mycket spännande att studera medan man får historien berättad för sig i hörtelefonen: 13 km.
 • Den historiska hamnstaden Port-en-Bessin anlades under romartiden. Under medeltiden fungerade den som Wilhelm Erövrarens flotthamn, där skeppen till invasionen av England år 1066 byggdes. Hamnen hade också betydelse under D-dagen, men är idag är det lilla fiskeläget mest en älskat utflyktsmål pga. sin pittoreska idyll: 18 km
 • Normandie är känd för sina ostar och sina specialiter gjorda på bl.a. äpplen. Res förbi alla äppleplantager och stanna vid de lokala ciderier (musterier) och smaka på dryckerna eller gå på jakt på weekendmarknaden i Bagnoles de l'Orne, där många läckra, lokala varianter av cider och calvados samt ostar och andra delikatesser frestar: 21 km.
 • Vilhelm Erövrarens borgruiner och grav i Abbaye aux Hommes i Caen: 22 km.
Utflykter i historian: Andra världskriget

 • Hade du varit här den 6 juni 1944 hade du hamnat mitt i infernot på en av de mest centrala landstigningsplatserna på hela invasionskusten, Gold Beach. Ditt hotell ligger mitt i skottlinjen för alla de brittiska soldater som trängde in i landet efter att ha blivit landsatta mellan de två fiskelägena Ver sur Mer och Asnelles: 5 km.
 • I Asnelles kan man boka en guidad utflykt med militärjeep, som tar dig med på en spännande utflykt längs D-dagskusten och sevärdheterna förbundna med D-dagen. Mer information om detta kan du få på stadens turistkontor: 5 km.
 • Invasionskustens närmaste sevärdhet är kuststaden Arromanches, där de allierade byggde en hamn för att förse invasionsstyrkorna med material och förnödenheter. Här kan man fortfarande se resterna av bryggstolparna på stranden samt besöka stadens intressanta museum: 6 km.
 • I Bayeux finns ännu ett stort och intressant museum, som berättar historian om andra världskriget; Musée de la Bataille de Normandie. Man kan också besöka den stora brittiska krigskyrkogården i utkanten av staden: 16 km.
 • Caen blev nästan jämnat med marken år 1944, och det tog 15 år att bygga upp staden igen. Genom att besöka Memorial de Caen, det enorma minnesmuseet för D-dagen, som ligger i utkanten av staden, får man en stark inblick i historian om slagen den 6 juni 1944: 19 km.
 • Över Omaha Beach ligger den amerikanska kyrkogården för offren under landstigningen den 6 juni 1944. Den är anlagd på den 30 meter höga klinten Pointe du Hoc. Trots alla besökare finns här en särskild ro och eftertänksam stämning i parken med de 9.000 vita korsen: 27 km.
 • Sainte-Mère-Église spelade också en roll på D-dagen och har flera små museer och restauranger. En docka hänger i fallskärm från stadens kyrktorn för att symbolisera den starka historian om John Steele, vars fallskärm fastnade och gjorde soldaten till passiv åskådare till kampen på stadens torg, medans han spelade död och undgick att bli tillfångatagen: 75 km.
Dagsutflykter i Normandie

 • Tematrädgårdarna på Les Jardins du Pays D'auge, 3 hektar odlad landskapsprakt i Normandie: 65 km.
 • Den mondäna badorten Deauville sägs ha de bästa badplatserna i hela Frankrike och har i många år betraktats som en fashionabel semesterort, som lockar många från den internationella överklassen: 65 km.
 • Slottet i Falaise från 1100-talet med en skön utsikt över staden: 66 km.
 • Den praktfulla Basilica of Saint Thérèse i Lisieux, färdigbyggd år 1951 och med plats till 4.000 personer: 79 km.
 • Gillar du ost får du inte missa en utflykt längs Ostvägen som går genom Pont l'Eveque, Livarot (80 km) och Camembert (95 km). En bra utgångspunkt är att starta vid camembertmuseet i Vimoutiers: 90 km.
 • Den pittoreska hamnstaden Honfleur vid Seinens utlopp: 92 km.
 • Le Haras du Pin, nationellt ägt och berömt stuteri, som grundades av Solkongen, Ludvig XIV. Här förädlas och framvisas fortfarande de bästa hästraserna, men denna välbevarade aristokratiska högborg i ett enormt slottskomplex är också en sevärdhet i sig: 100 km.
 • Pärlemorskusten vid Granville: 110 km.
 • Hamnstaden Le Havre är den näststörsta staden i Haute-Normandie. Stadens konstmuseum har en stor samling konstverk gjorda av områdets berömda konstnärer: 123 km.
 • Den imponerande klinten vid det lilla fiskeläget Étretat är en av ikonerna på Normandies kustlinje: 143 km.
 • I utkanten av Normandie på gränsen till Bretagne ligger den mytiska Mont-Saint-Michel; den berömda klosterön som sedan vikingatiden har levt med ebb och flod som enda fasta landförbindelse. Här finns inte mindre än 61 historiska monument och endast 50 året runt-invånare, och mängder av turister: 145 km.
 • Rouen är Normandies huvudstad och i den gotiska domkyrkan Cathédrale
 • Notre-Dame ligger både Richard Lejonhjärtas hjärta i kryptan samt vikingahövdingen Rollos grav. Det var på Rouens torg som Jeanne d'Arc brändes år 1431 och det gamla klockhuset Gros Horloge med sitt gyllene ur från 1300-talet lockar många turister till sig: 157 km.

Karta

Radie runt hotellet:


Hotel Ferme de la Ranconnière
Route de Creully-Arromanches
F-14480 Crepon
Frankrig


E 0-0° 32.811'
N 49° 18.707'

Gästerna berättar

Skriv en kommentar

Happydays förbehåller sig rätten att ta bort oseriösa inlägg och kommentarer som kan anses stötande. Har du upplevt förhållanden på din semester som bör medföra ändingar av vår resebeskrivning, ber vi dig att skicka en mail till mail@happydays.nu.

Film

Normandie - en upplevelserik semester
Normandie - impressionismens hemort
Baserat på 6 frågeformulär.
Hotellet är värderat på:
Mottagandet
5 av 5
Service
5 av 5
Inkvartering
4.7 av 5
Faciliteter
5 av 5
Frukost
5 av 5
Middag
5 av 5
Läge
5 av 5

Hotel Ferme de la Ranconnière

Pris per person i juniorsuite (v. 2 pers.)
Från SEK 4.749:-

Herrgårdssemester i Normandie inkl.

 • 5 övernattningar
 • 5 x frukostbuffé
 • 5 x 3-rätters middagsupplevelse med fransk gastronomi och lokala råvaror
 • Utcheckning kl. 12
Det lilla extra från Happydays
 • 1 x provsmakning hos destilleriet Calvados Boulard
 • 1 x entré till museum och provsmakning hos destilleriet Calvados Père Magloire
cookie icon Vi använder cookies
Happydays sparar information via cookies enligt gällande lagstiftning. Informationen lagras anonymt och används för att komma ihåg dina inställningar samt för att förbättra hemsidan och således ge dig bättre service. Läs mer