den gamle graensekro
den gamle graensekro
den gamle graensekro
 • Kungligt privilegierad krog
 • Nära danskt världsarv
 • Stora rum
cd top arrow

Historisk dansk gränskrog

3 dagars bilsemester på historisk 3-stjärnig krog vid Christiansfeld på södra Jylland, Danmark

Romantik och historia går hand i hand på en minisemester på denna stämningsfulla och kungligt privilegierade krog - Den Gamle Grænsekro vid Christiansfeld. Här får du atmosfär för alla pengarna, god dansk mat och starka traditioner på en av de mest autentiska krogarna i Danmark. På södra Jylland finns det en bred palett av utflyktsmål, besök till exempel Legoland (65 km), Fyn med huvudorten Odense (91 km) och här kan du titta in i sagobokförfattaren H.C. Andersens födelsehem. För shopping vid gränsen väntar Kruså (66 km) och hamnstaden Flensburg (77 km). Gränskrogen ligger också endast 3 kilometer ifrån den kända pepparkakebyn Christiansfeld, som i juli 2015 blev krönt som en av Danmarks mest unika sevärdheter och byn återfinns numera på UNESCOs lista över världsarv. Här finns fina möjligheter att köpa söta kakor på Brødremenighedens Honningkagebageri, en tradition som sträcker sig över 225 år. På gränskrogen har man tagit emot gäster sedan starten av 1600-talet, men efter den historiska händelsen den 10 juli 1920, då den danske Kung Christian X klev upp på sin vita häst och red in i invånarnas hjärtan, sattes krogen en gång för alla på den nationalromantiska världskartan i danskarnas minne. Krogen var inget mindre än centrum för festligheterna, då Danmark firade återföreningen med södra Jylland och den nästan mytiska tilldragelsen skrevs ner i historieböckerna och lever fortfarande i allra bästa välmåga - tvärs över Grænsekroen ligger Genforenings- och Grænsemuseet - och området är generellt intressant att utforska med tanke på dess forntida betydelse. I området finns det också fina möjligheter att utforska Danmarks historia, upplev bl.a. det pampiga Koldinghus Slott (13 km) från 1200-talet, randmoränen Skamlingsbanken (10 km) med utsiktspunkten Højskamling (113 m.ö.h.), de kända runstenarna, Jellingestenene (56 km) och den anrika staden Ribe (53 km) med Ribe Domkyrka som grundlades på 1100-talet och är Danmarks enda femskeppade kyrka. Passa också på att besöka de charmiga städerna Haderslev (17 km) och Aabenraa (41 km) med kullerstensgator och maritima miljöer kring de små hamnarna mellan fjord och bält.
Välkommen till denna historiska, danska krogidyll
Här har man taget emot gäster sedan 1600-talet
God mat och stämning på den kungligt privilegierade krogen
Endast 3 km från Danmarks världsarvslistade Christiansfeld
 Christiansfeld - här den gamla brunnen bakom systerhuset
Christiansfeld är berömd för sitt honungskakebageri på Lindegade
Enligt traditionen förlovas unga i Christiansfeld genom att bryta ett honungshjärta
Christiansfeld är också berömd för sina kakelugnar från egen fabrik
Placeringen på UNESCOs världsarvslista har gjort staden till ett ännu mer populärt semestermål
Det historiska Brødrehuset i Christiansfeld
Och det lika historiska Søsterhuset i Christiansfeld
Kyrkan i Christiansfeld har ett av Danmarks största kyrkorum
Också brödramenighetens begravningar på Gudsageren i Christiansfeld ägde rum med strikthet - kvinnor och män för sig
Skamlingsbanken är med sina 113 m den högsta punkten på Sydjylland
Den gamla kungaborgen Koldinghus grundlades på 1200-talet
Idag hyser Koldinghus ett mycket sevärt och spännande museum
Trapholt i Kolding med modern dansk konst och vacker utsikt över fjorden
Se utställningar av dansk möbeldesign och konsthantverk
Stränderna vid Lillebält är idylliska och badvänliga
Sommaridyll vid Hejlsminde Strand på södra Jylland
Se fram emot skön avkoppling vid Hejlsmindebukten
Danmarks nationalsymbol - kvarnen Dybbøl Mølle på Sydjylland
Runstenarna, kyrkan och de två gravhögarna vid Jelling utgör Jellingmonumenten som också är världsarvslistade
Korsvirkesidyll och charmig bymiljö i domkyrkostaden Haderslev
Brødremenighedens begravningsplats i Christiansfeld
Avkoppling på gränskrogen efter dagens utflykter i södra Danmark

Ankomst

Den Gamle Grænsekro

Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro
Den Gamle Grænsekro

Adress

Koldingvej 51
6070 Christiansfeld
Danmark

Hotellfakta

Den Gamle Grænsekro omtalas i dagligt tal som Grænsekroen och är också känd som Frederikshøj Kro. Krogen har, som kunglig privilegierat gästgiveri, lagt lokaler till stora historiska händelser, kungliga besök och festliga evenemang genom generationer. År 1864 såg den dåvarande och lätt genialiske krogägaren till att krogen förblev dansk, historien berättar att han skulle ha påverkat tyskarna under gränsdragningarna med smicker, god mat och dryck; och på så vis fick han lockat dem att dra gränsen söder om krogen.

Krogen ligger i lantliga omgivningar strax norr om Christiansfeld på den gamla landsvägen mellan Kolding och Haderslev. Sträckan blev år 2004 döpt till Kungens Allé och man planterade 271 lindträd, ett för varje kommun i Danmark, samt 14 träd runt Kungastenen som en folkets gåva till det danska kronprinsparets bröllop.

På gränskrogen finns det á la carte-restaurang som är inredd i den stämningsfulla gamla krogmatsalen, bar och frukostrestaurang. I sällskapsrummet med biljard finns det utgång till solterrass, där det under varma dagar också är uteservering. På krogen finns det gratis trådlöst internet (Wi-Fi) och utomhus finns det lekplats med studsmatta.

Det finns avgiftsfri parkering vid krogen.


Alla rum är rymliga och trevligt inredda med eget badrum, kaffe- och tefaciliteter, radio, TV och gratis trådlöst internet (Wi-Fi).

Bra att veta:

Grænsekroens restaurang kan vara stängd på söndagar.

OBS: Alla priser på tjänster och avgifter på hotellet (förutom de som ingår i vistelsens paket) är vägledande. Priserna tillhandahålls av hotellet och uppdateras kontinuerligt, men Happydays kan inte ta ansvar för ev. prisförändringar.

Ankomst

Incheckning från kl. 15.00.
Utcheckning senast kl. 11.00.
Kontakta vänligen hotellet i förväg om du kommer senare än kl. 18.00 på ankomstdagen.

Måltider

Frukost serveras kl. 7.00-10.00.
Eftermiddagskaffe serveras kl. 15.00-16.00.
Middag serveras kl. 18.00-22.00.

Husdjur

Hotellet har ett begränsat antal rum, där hund är tillåtet. Därför är det endast tillåtet att ta med sig hund på hotellet, om informationen ges vid resebeställningen! Om man inte på förhand har informerat att husdjur medföljer, kan man riskera att bli avvisad vid ankomst eller tvingas betala en extra städavgift. Det är ej tillåtet att ha med husdjur i hotellets restaurang.

Restips

Tips på upplevelser & sevärdheter

 • Genforenings- och Grænsemuseet är ett litet museum som drivs av eldsjälar, som berättar en stor historia. Här finns allt om den berömda kungaritten samt utställningar av både kanoner från Skamlingsbanken och benproteser, som användes till att smuggla gods över till den gamla gränsen. Obs: Begränsade öppettider under sommaren, se öppettider på www.genforeningsmuseet.dk): 10 m.
 • Man har anlagt en promenadslinga från Genforeningsmuseet längs ett stycke av den borttagna gränsen, som mellan 1864-1920 skilde södra Jylland/Nordslesvig från Danmark: 15 m.
 • Christiansfeld kom den 4 juli 2015 med på UNESCOs lista över världsarv, som en av endast sju platser i Danmark. Byn, som är en av Danmarks mest särpräglade, och planlagda, grundlades av Christian VII år 1773 som en koloni för en brödramenighed ursprungligen från Tyskland. Utmärkelsen som världsarvsby får Christiansfeld både för sin välbevarade, ursprungliga arkitektur såväl som sin fortfarande levande bymiljö: 3 km.
 • Brødremenighedens Honningkagebageri anno 1783 på Lindegade i Christiansfeld: 3,5 km.
 • Skamlingsbanken mellan Kolding och Christiansfeld gjordes till en minnesplats efter kriget mot Tyskland år 1864. Här finns också flera fina vandringsleder i vacker natur: 10 km.
 • Hejlsminde Strand vid Lillebælt är populär med sin badbrygga under sommaren, där också seglarna strömmar till i den lilla hamnen: 11 km.
 • Koldinghus, Jyllands sista kungaborg, speglar sig i slottssjön i Kolding centrum: 13 km.
 • Geografisk Have i Kolding med blommor och växter från hela världen samt en miniatyrmodell av Kolding som den såg ut på 1800-talet: 13 km.
 • Haderslev har både domkyrkan, sina smala gränser, en mysig miljö kring hamnen och Haderslev damm, fina shoppingmöjligheter samt Ehlers Museet och Slesvigske Vognsamling att erbjuda: 17 km.
 • Trapholt Kunstmuseum med utsikt över Kolding Fjord: 18 km.
 • Bridgewalking är Danmarks nya attraktion (för alla över 140 cm) på den gamla Lillebältsbron, invigd av Kronprinsessan Mary i maj 2015. Boka ev. biljett i förväg på www.bridgewalking.dk: 35 km.
 • Robert Jacobsens skulpturpark i Tørskind Grusgrav: 39 km.
Lite längre dagsutflykter

 • Vingsted Historiske Værksted med järnåldersbyn vid Vingsted Sø i Bredsten: 40 km.
 • Aabenraas kullerstensbelagda gator och den gamla hamnen med träskeppen, som vittnar om byns maritima storhetstid under 1800-talet: 41 km.
 • Ribe, Danmarks äldsta stad och Nordens äldsta handelsstad. Besök Ribe Domkyrka och promenera längs de idylliska gamla gatorna: 53 km.
 • Jellingstenene finns också på UNESCOs lista över världskulturarv: 56 km.
 • Givskud Zoo, upplev parkens djur på en tur runt parken i egen bil eller med Safaribussen (öppen mars-oktober, se öppettider på www.givskudzoo.dk): 61 km.
 • Legoland i Billund med miniatyrmodeller av några av Europas största sevärdheter och massor av åkattraktioner och nöjen för stora och små (öppet mars till oktober): 65 km.
 • Aquadome i Billund, gigantiskt tropiskt badland: 66 km.
 • Gränsshopping vid Kruså: 66 km.
 • Gråsten Slott och rosenträdgård, kungfamiljens sommarresidens. Slottsträdgården är öppen för besökare, när kungafamiljen inte är på slottet: 68 km.
 • Frøslevlejrens Museum vid Padborg, fångläger från andra världskriget (öppet från februari till november): 70 km.
 • Sønderborg, vackert beläget vid Als Sund. Besök bland annat Museum Sønderborg på Sønderborg Slott: 82 km.
 • Rømø är ett möte med den rå Vadehavsnaturen och en skön oförstört ö-stämning. Upplev t.ex. Nationalmuseets Kommandørgård, som är en fantastisk inblick i livet och traditionerna på ön. Resan hit går över den nästa 10 km långa Rømødämningen: 70 km.
 • Shoppingtur till Flensburg, som utöver gågatorna myller av butiker också erbjuder inblick i historiska kaptensgårdar och mikrobryggerier på hamnen: 77 km.
 • Dybbøl Mølle och Dybbøl Banke på Als har ett spännande museum om slaget år 1864. Öppet från påsk till höstlovet: 80 km.
 • H.C. Andersens Odense, där du bland annat kan se sagobokförfattarens födelsehem: 91 km.

Karta

Radie runt hotellet:


Den Gamle Grænsekro
Koldingvej 51
6070 Christiansfeld
Danmark


E 009° 28.824'
N 55° 22.811'

Gästerna berättar

Skriv en kommentar

Happydays förbehåller sig rätten att ta bort oseriösa inlägg och kommentarer som kan anses stötande. Har du upplevt förhållanden på din semester som bör medföra ändingar av vår resebeskrivning, ber vi dig att skicka en mail till mail@happydays.nu.

Film

Vi är Happydays - filmen om din semesterfabrik
Baserat på 27 frågeformulär.
Hotellet är värderat på:
Mottagandet
4.4 av 5
Service
4.4 av 5
Inkvartering
4.3 av 5
Faciliteter
3.9 av 5
Frukost
3.9 av 5
Middag
4.4 av 5
Läge
3.8 av 5

Den Gamle Grænsekro

Pris per person i dubbelrum
Från SEK 1.549:-

Krogsemester i Danmark inkl.

 • 2 övernattningar
 • 2 x frukostbuffé
 • 1 x 2-rätters krogmiddag
 • 1 x eftermiddagskaffe med kaka
 • Fri Wi-Fi
cookie icon Vi använder cookies
Happydays sparar information via cookies enligt gällande lagstiftning. Informationen lagras anonymt och används för att komma ihåg dina inställningar samt för att förbättra hemsidan och således ge dig bättre service. Läs mer