Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 250 Antal kommentarer: 73 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Lucia – julens ljusaste högtid

Sidst opdateret: 09-12-2022
Dette indlæg er læst 1741 gange
Oprettet: 29-11-2019

Den magiska ljusbäraren
Dörren öppnas in mot lokalen och andäktigt börjar luciatåget sakta gå på en rad in mot scenen. Det är helt mörkt i rummet och det ljus som lyser klarast är Lucians vackra krona: kransen på huvudet, lindad med gröna lingonblad, röda sidenband och stearinljus, därefter de ljus som tärnorna bär i sina händer med en droppskiva av papp under. De bär vita stärkta och ankellånga lucianattlinnen, med röda breda band runt midjan och glitter i håret. Det är helt tyst i lokalen och när luciatåget sakta skrider fram sjungandes Luciasången a cappella, kan man märka hur förtätad och magisk stämningen är och man får rysningar av välbehag.

Detta är ett av mina ungdomsminnen av Lucia i Sverige. Jag har många fler, vi gick Lucia varje år i skolan och i kören som jag var med i. Jag kommer från Västergötland, där den moderna svenska luciatraditionen sägs ha ett starkt ursprung. Lucia är en högtid som firas på luciadagen den 13 december och som tillsammans med advent markerar inledningen på julfirandet. Men Lucia var inte den blonda ljusbäraren som vi i Norden tror, helgonet Sankta Lucia föddes på Sicilien och där har man en annan luciatradition som går ut på att barnen ställer fram mat till både helgonet och en flygande åsna som hjälper Lucia när hon delar ut gåvor.

Vem var Sankta Lucia?
Lucia föddes i en rik familj i Syrakusa under romartiden ca 283 e.Kr. Hennes pappa dog tidigt och hon uppfostrades av sin mamma. Lucia var kristen vilket var svårt under romartiden, då romarna ansåg de kristna som ett hot mot deras rike. Många kristna måste därför bo utanför städerna där de kunde utöva sin tro i smyg. Legenden berättar att Lucia var en modig kvinna som under nätterna smög sig ut i mörkret med ljus i håret, så att hon både kunde ses på håll och dela ut mat med händerna fria.

Hur dog den unga kvinnan?
Under en vallfärdsresa till Catania med sin mamma blev Lucia arresterad och torterad, men förlorade ändå inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell, men fick kort därefter plikta för sin tro genom martyrdöden. Lucia helgonförklarades därav tilltalsnamnet Sankta Lucia och dagen hon dog, den 13 december var enligt den julianska kalendern som vi använde fram till 1753 årets kortaste dag. Själva ordet lucia kommer från det latinska ordet lux som betyder ljus.

Varför går man luciatåg?
I Sverige har Lucia sitt ursprung i en blandning av gammal folktro, legender och historiska fakta. Luciatraditionen stammar troligen från Tyskland, i den tyska versionen kläddes en ung flicka upp med ljus i håret för att vara ett ”Christkindlein”, ett Jesusbarn som mest påminde om en ängel – och hur kopplingen görs till den sicilianska martyren Sankta Lucia kan man bara spekulera om. Den svenska lucian nämns för första gången i skrift 1764 och platsen hon befann sig på var en västgötsk herrgård. Till Stockholm och Skansen kom luciafirandet 1893 då Skansens skapare Arthur Hazelius ville visa upp provinsiella festseder.

Lucia i modernare tid firas genom att man ser på luciatåget i staden där man bor. Luciabruden och hennes tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar, har ett fullspäckat program. Ofta uppträder de på stadens torg, gärna från en balkong där de kan ses av många, sedan skall de ut på turné till stadens alla ålderdomshem och gå i procession genom salarna, så att de gamla också får lite ljus och luciasånger om de inte orkar gå ut. Man har luciatåg på daghem, skolor och på arbetsplatser – och det är viktigt med lussefikan som består av kaffe, lussekatter och pepparkakor. TV visar luciatåg från olika delar av Sverige under hela luciadagen. Traditionen är också spridd till våra nordiska grannländer, samt till vissa svenskbygder i USA. Själv skall jag fira Lucia i Skagen i Danmark genom att gå till den svenska sjömanskyrkan i Skagen och se deras traditionella luciatåg.

Och för dig som bara har lust att nynna med …
Luciasången
Folkmelodi från Sicilien
Svensk text: Arvid Rosén

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.
Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Natten var stor och stum. Nu, hör, det svingar
i alla tysta rum, sus som av vingar.
Se, på vår tröskel står, vitklädd med ljus i hår,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Mörkret skall flykta snart, ur jordens dalar.
Så hon ett underbart ord till oss talar.
Dagen skall åter ny, stiga ur rosig sky,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Massor av ljus önskas du av alla oss på Happydays genom Åsa

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Vintermagi
;