Hoteller til ferien med happydays_dk
Øjeblik - vi henter hoteller til dig!
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 259 Antal kommentarer: 71 Antal følgere: 5 Følg denne blog

Något om den italienska olivoljan

Sidst opdateret: 21-11-2021
Dette indlæg er læst 2516 gange
Oprettet: 04-02-2019

Basen i den italienska matlagningen
För de flesta är det svårt att överskåda all den olivolja som finns på marknaden. Och de senaste olivoljeskandaler gör inte saken lättare. Italien har miljontals olivträd och en lång tradition av att framställa olivolja. Många träd är över hundra år gamla – enstaka träd till och med över flera hundra år – och de är alla med till att sätta sin prägel på landskapet. Produktionen har också stor ekonomisk betydelse för många familjer – över flera generationer.

Ett svårt bakslag
I södra Italien upplevde bönderna år 2013 att olivträden drabbades av en sjukdom då deras träd började vissna på det yttersta av bladen. Det visade sig att träden var smittade av bakterien Xylella. Myndigheterna krävde att de angripna träden skulle fällas för att undgå spridning av smittan, vilket mötte ett stort motstånd hos bönderna, vars familjer var beroende av intäkterna från träden. Man vet ännu inte idag hur stor den ekonomiska konsekvensen blev.

Kvalitetsbeteckningar
Det gäller för olivolja som för mycket annat att kvalitet och pris ofta har ett samband. Men gillar man smaken, kan det ju vara kvalitet i sig. Olivolja kan kosta upp till flera hundra kronor per liter. Det finns många olika slags olivoljor där man betraktar extra jungfru olivolja som den bästa. I förhållande till EU-lagstiftning är jungfruoljan ”olivolja av den bästa kvalitet, utvunnen direkt från oliver och då främst genom mekanisk pressning”.

En skonsam plockning, gärna handplockning ger en bättre kvalitet och om frukten skördas innan den är mogen, blir oljans doft och smak mera intensiv. Är frukterna fortfarande gröna får man mindre olja per kilo oliver, men en bättre kvalitet. Och desto kortare tid det går från plockning till pressning, desto bättre kvalitet olja. Pressar frukterna inom några timmar efter plockning bibehålls de sunda egenskaperna bättre. Extra jungfru olivolja kallpressas och pressningen skall ske under 27 graders värme. Några tillverkare pressar frukterna under ännu lägre temperaturer, vilket ger en ännu sundare olja, med ännu mer smak och doft.

Hur använder man oljan?
Prova dig fram tills du hittar den rätta olivoljan, du kan absolut köpa den i en välsorterad affär här hemma. Använd den gärna rikligt till salladsskålen, till dina grillade grönsaker, till kött eller fisk. Eller prova på att doppa grovt bröd i riktigt god olivolja, det gör inget om brödet är dagsgammalt och lite torrt. Det smakar fantastiskt, och utan att överdriva mängden, så sägs det vara sunt också. Bevara din olivolja kallt och mörkt, inte i kylskåpet där det är för kallt, och kom ihåg att tillsluta flaskan ordentligt. Då bevarar du den goda smaken och oljan blir inte härsken.

Hälsningar Jørgen, inköpare hos Happydays

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Tags på indlægget

#Italien #Gastronomi & gourmet
;