Hoteller til ferien med happydays_dk
cd top arrow

Aktuellt – små historier från Happydays

Aktuellt - små historier från Happydays
Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 163 Antal kommentarer: 45 Antal følgere: 5 Følg denne blog
Lights in Alingsås 2016
02-06-2016
Dette indlæg er læst 95 gange

Varje år sveps staden Alingsås in i en sagolik stämning och atmosfär, då det numer världskända evenemanget Lights in Alingsås äger rum. Projektet, som startade i ett blygsamt format, har de senaste åren haft 80.000 personer på besök under den spännande ljusfestivalen.

Upplysningen – 2016 års tema

För 17:e året i rad arrangeras nu ljusfestivalen – årets tema är ”Upplysningen” – och lamporna tänds vid invigningen den 30 september och slocknar först den 6 oktober 2016. I år riktar man strålkastarna på världens viktigaste frågor, och Lights in Alingsås kommer att belysa FN:s mål för en hållbar, global utveckling, där vi alla skall hjälpas åt att bekämpa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor samt lösa klimatkrisen. Det är upp till årets ljusdesigners att skapa kreativa installationer som förhoppningsvis kommer att skapa både eftertanke och diskussion, och det ska bli mycket spännande att se hur de löser uppgiften inför årets mycket viktiga tema.

Årets ljusdesigners

I starten, år 1999, var det elever från HDK, Ljushögskolan i Jönköping och Göteborgs Universitet som samlades i Alingsås för att prova olika ljussättningar på stadens offentliga byggnader. Intresset spreds, först försiktigt och sedan som en löpeld och idag har arrangemanget en internationell prägel. Varje år är det numer internationellt verksamma konstnärer och ljusdesigners, som får lov att utforma och tolka ett tema – nytt för varje år – och som tillsammans med 60 studenter från hela världen får lov att förvandla Alingsås med spektakulära färgsättningar.

Här en sammanställning av årets deltagande ljuskonstnärer:

  • Team Carucci & Hagström - Chiara Carucci, Italien och Erik Hagström, Sverige
  • Carissa Jean Brockway, USA
  • Debra Gilmore, USA
  • Inacio Valero, Spanien
  • A. Jytte Basler, Tyskland
  • Sabine De Schutter, Belgien
  • Tad Trylski, Storbritannien

Hur går det till?

Ljusslingan byggs upp under en mycket intensiv vecka före invigningen av festivalen, med mycket blod, svett och tårar för få allt klart i tid. Studenterna får också föreläsningar om miljö och hållbarhet under veckan av Fredrik Bergman (miljöstrateg på Alingsås kommun) och Fredrik Wizemann (hållbarhetscontroller på Alingsås Energi och ansvarig för miljödiplomeringen av Lights in Alingsås 2016). Efter en veckas hårt arbete tänds så lamporna för allmänheten, den 30 september, och det är bara att gå i gång med att njuta av den vackra ljuskonsten – med ett innehåll som i år genomsyras av ett väl genomtänkt hållbarhetstänk.

Ljusglimtar i mörkret

Missa inte årets unika ljusfestival med temat ”Upplysningen”, där man längs mysiga promenadslingor kan uppleva magiska och livsbekräftande ögonblick under höstens mörka årstid. Här får du iaktta det offentliga rummet i ett helt annat perspektiv, och i årets upplaga kan du också se fram emot alla spännande tolkningarna av FN:s mål för en hållbar framtid.  

Fakta och källhänvisning: www.lightsinalingsas.se

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.