rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration

blog_image
Här är bloggen, där vi vill berätta de små historierna från bilsemester-byrån; senaste nytt om nya typer av semestrar, nyheter i Happydays-sammanhang och kuriosa av alla de slag, som förhoppningsvis är intressant just för dig. Välkommen till vårt förslag på en e-anslagstavla med högaktuella uppdateringar från resebyrån Happydays.
  • Aktuellt - små historier från Happydays
  • Blog oprettet: 29-03-2017
  • Blogindlæg i alt: 102
  • Antal kommentarer: 0
  • Antal følgere: 4
  • Følg denne blog 
Bilsemester till Bayerischer Wald i Bayern
13-05-2015

Inger Marie och Tage Nielsen har varit på semester i Bayerischer Wald och har skrivit en fin reseberättelse och sänt till oss på Happydays. Vi har valt att korta ner den lite, här är den också översatt till svenska. Trevlig läsning!

"I år beslöt vi oss för att ta emot ett erbjudande från Happydays, som i januari annonserade om den tyska semesterresorten Predigtstuhl Resort i St. Englmar i Bayreischer Wald, på ett avstånd av cirka 1.150 kilometer från vår hemort Ølholm. Vi valde att ta en enkelnatt på vägen ner och fann genom Happydays ett passande stopp på Mercure Hotel Halle-Leipzig. Det 4-stjärniga hotellet är byggt ”runt” en gammal väderkvarn, som är en integrerad del av hotellet.

Nästa dag, lördag den 18 april 2015, njöt vi av bilturen från Halle på autobahn A-9 från Berlin till München. Fantastiskt flott landskap och en härlig 3-spårig motorväg. Vid rastplats Rudolphstein höll vi paus. Platsen är den tidigare gränsen mellan DDR och BRD och då jag hade korsat platsen en gång för 15-20 år sedan i lastbil, på väg till München med Variant-trailer, var det intressant för mig att återse platsen. De gamla gränsbyggnaderna på DDR-sidan var nedrivna,  men rastplatsen på BRD-sidan stod fortfarande kvar. Cafeterian stod som i gamla dagar, byggd över A-9. Man kan sitta och kika ut över motorvägen, medan trafiken bullrar fram under cafeterian. Imponerande byggeri i ett mycket vackert landskap. Längre ner på A-9, strax före Bayreuth, körde vi av från motorvägen. Vi hade beslutat hemifrån att köra in över Fichtelgebirge på B-303 till en ny autobahn A-93 vid staden Marktredwitz. Härifrån är det direkt motorväg nära den tjeckiska gränsen, till Regensburg, där vi skulle hitta A-3 (Frankfurt-Passau autobahn).

Innan dess tog vi en avstickare till staden Schartzenfeld. Här ville jag försöka hitta ett företag som heter Schlegel, där jag flera gånger i mitt arbetsliv hämtade axlar till Variant i Vejle. Vi hittade firman och gamla minnen dök fram i det vackra området vid floden Naab, som strömmar genom staden. Vid avfart 107 Bogen på A-3 hade vi nu endast 20 kilometer till St. Englmar. En vacker tur på den vanliga landsvägen, från Donaus vattenspegel till en höjd på 902 meter över havet. Och en vacker naturupplevelse från Halle till Donau-området och vi var mycket förväntansfulla. Nu skulle vi se och uppleva Bayerischer Wald de nästa 7 dagarna på Predigtstuhl Resort i St. Englmar. 

Första dagen i St. Englmar sken solen och himlen var totalt molnfri. Vi beslöt efter två dagars resa, att gå till en av de högsta punkterna i närheten. Det ligger två bergstoppar, Kogl på 1056 m.ö.h. och Predigtstuhl på 1024 m.ö.h., i området. Vi hittade snart en av alla vandringsleder som finns i området. Igenom skogen gick vi på krokiga stigar uppåt, och efter en timme stod vi vid Predigtstuhl med den imponerande utsikten. På returvägen kom vi förbi en plats där man kunde klättra i träden på anlagda stigar på 5-10 meters höjd. Det är populärt för barnfamiljer, man får en säkerhetslina på sig och går tillsammans med en instruktör, så klättringen är säker. Men min fru ville inte prova, sa hon.

Dagen efter visade sig solen åter från en molnfri himmel och vi beslöt oss för att köra till Passau. Staden vid Donau på gränsen till Österrike, där både Inn och Ilz floderna förenar sig med Donau. Vädret i Passau visade på en temperatur på 20-22 grader. En plats som vi ville besöka i Passau, var domkyrkan St. Stephansdom. Den är så vacker, att man inte kan tro det förrän man har sett det med egna ögon. Kyrkan har världens största domkyrkoorgel, organisten kan på en och samma gång hantera fem olika manualer med 17.774 pipor! Turen till Passau körde vi längs små vägar då vi ville besöka Bayerischer Nationalpark, där det i staden Neushönau finns en speciell sevärdhet: Baumwipfelpfad, som är ett väldigt speciellt utsiktstorn. Stigen startar lätt och stiger sedan uppåt och slutar vid ett slags bikupa-liknande torn. Här går man i cirklar, högre och högre upp tills man till slut har kommit upp till toppen, 44 meter över marken. Nu har man kommit upp bland trädtopparna och har en praktfull panoramautsikt, 360 grader runt.

De följande dagarna besökte vi städerna Bodenmais och Zwissel. Städerna är kända för dess glasblåsare och man framställer många vackra ting i kristallglas. Vid fabriken i Zwissel har man placerat 93.000 kristallglas ovanpå varandra, så att de bildar en gnistrande pyramid. Dock inkapslat i ett glashus till skydd mot väder och vind. Intressant att få se glasblåsarna framställa de fina kristallglasen. Vädret fortsätter med att vara soligt med 20-22 graders värme i Donau-dalen. Vi besökte också platsen som kallas Donaudurchbruch vid staden Kelheim sydväst om Regensburg. Här pressar Donau på genom några smala klippor. Vid stor nederbörd ger detta stora problem med högvatten på upp till 8 meter. Vid ett av dessa högvatten år 1999 fick klostret Weltenburg, som ligger nära floden, stora skador. Klostret har också ett bryggeri som har bryggt öl sedan år 1050 och deras Dunkelbier blev bedömt till att vara världens bästa år 2004, 2008 och 2012.

Vistelsen på Predigtstuhl Resort i St. Englmar var toppen, liksom naturen i Bayerischer Wald. Turen hem till Danmark gick fint. Flera dagar med vackert solskensväder i södra Tyskland blev så avlöst av regn norr om Hamburg.

Vänliga semesterhälsningar

Inger Marie och Tage Nielsen"

Kolla in hotellet här

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Seneste blogindlæg

3 tips til den mest praktiske bilferie
At tage på bilferie, er måske ikke altid lige så let som man tror. Bilferier kan være kedelige, dyre og alt for langtrukne, men det kan også være et godt middel til at slappe af, og få brugt tiden på noget man sætter pris på. For at få den mest velovervejede bilferie, og for at få det bedste ud af bilferien, er der her 3 tips til en praktisk bilferie.

Før i rejser
Bilferier kan til tider godt blive dyre. Man skal sørge for benzin, overnatning og restaurantbesøg, som i sidste ende godt kan løbe ud i mange penge. Men for at spare, der hvor man nu kan, kan man overveje at tage de ressourcer med, som man allerede har liggende derhjemme. Til turen kunne man fx tage termokander med, så man kan lave nudler, drikke en kop kaffe, eller lave suppe-i-en-kop. Her kan man spare på pengene, samtidigt med at det går så nemt som smurt.

Mens i rejser
Når man så endelig er kommet af sted, kan det være en god ide, hvis man planlægger ens pauser, så godt man nu kan, ud fra hvor tit der er behov for at stoppe. Man kan nemlig risikere at skulle stoppe flere gange end nødvendigt, som egentlig bare sluger ens tid. Udover det praktiske ved selve køreturen, kan man også fokusere på at få det arbejde lavet, som man skal have lavet. Det kan være alt fra skoleopgaver, til at besvare mails eller noget helt tredje. Her kan man nemlig slå tiden ihjel, med at være produktiv.

Efter rejsen
Ved ens ende destination, er der stor sandsynlighed for, at bilen ikke er lige så ren som den var før selve rejsen. Her kan det være en god ide at rydde op i bilen, så hurtigt som overhoved muligt, inden bilen skal tages i brug igen. For når bilen så skal bruges igen, står den klar og lige til at køre i.
0 Kommentarer
Nordfriesland - så är vi här igen
Vi har precis kommit fram till Hotel Arlau-Schleuse i Hattstedtermarch som ligger precis intill den näst yttersta vallen. Platsen är verkligen fascinerande, och hotellet ligger längst ut i ensamt majestät med sitt jättestora stråtäckta tak. Vi har varit här förut, och lovade då varandra att vi skulle komma tillbaka. Nu är vi här och sträcker automatiskt armarna i luften och tar ett djupt andetag av den friska luften. Vi är lyckligt lottade och får ett rum på första våningen med den mest underbara utsikt över naturen och det rika fågellivet. På markerna och på de branta vallarna ser vi hundratals får som alla säkert har varit lamm här i påsk. Vi upplever Nordfriesland i stormande kuling idag och vi är glada för att få uppleva naturens krafter. Före middagen besökte vi Hamburger Hallig som ligger 7 km från hotellet, en plats som vi tycker mycket om. Vi ska inte helt ut till den yttersta punkten idag, vi parkerar bilen längs vägen och går upp på toppen av diket och kikar ut över Hamburger Hallig. När man står här uppe på toppen och vrider kroppen 360 grader runt upplever man marsklandskapet så långt ögat kan nå och det med olika slags väder. Vi såg en himmel så blåsvart att vi aldrig hade upplevt något liknande, samtidigt sken solen i ett annat väderstreck. I en tredje riktning såg vi ett våldsamt regnoväder och på en annan plats svävade de mest otroliga moln på himlen. Det hela kulminerade med en jätteregnbåge på himlen. Nu fick vi uppleva det som konstnären Emil Nolde har målat så många gånger, det ombytliga vädret i marsken. Hans museum och konst kan upplevas i Niebüll, 25 km från hotellet. Vi ser fram emot nya naturupplevelser imorgon, väderleksrapporten utlovar en solig dag. Trine H. Resbloggare för Happydays
0 Kommentarer
Celle,- afslutningen på " En kongelig affære "..........
Vores ferie lakker mod enden og de tre sidste dage, skal tilbringes på Althoff Hotel Fürstenhof. Stedet ligger fantastisk, oprindeligt adelspalads fra omkring 1680. 5 stjerner kan hotellet bryste sig af og med rette, her er der mulighed for at blive forkælet. Servicen er i top, morgenbuffeten i særklasse. Skal du afkøles, er der swimmingpool i kælderen og andre wellnessting. Altstadt, den gamle bydel i Celle, ligger 10 min. gang fra hotellet. Det berømte Herzogschloss og slotsparken ligge ligeså i gåafstand, og det var her på slottet, at "En kongelig affære" tog sin afslutning. En film som mange har set, omhandlende Kong Christian den 7. og hans unge hustru Caroline Mathilde. Et turbulent forhold, da kongen var mentalt utilregnelig og uinteresseret i sin hustru. Kongen får tillid til Struensee og bliver hans livlæge og senere også meget deltagende i statsanliggender, da kongen rent faktisk ikke magtede opgaven. Struensee kommer tættere på familien, og mellem Caroline Mathilde og Struensee, opstår en hed kærlighedsaffære, som til sidst får fatale følger. Kongen kræver Struensee halshugget. Dronningens bror Georg lll, som er kurfyrste i Hannover hertugdømme, kommer til landet og kræver søsteren udleveret. Det accepteres, dog uden at hun kan få sine børn med sig. Dronningen kommer til at bo resten af sit korte liv på slottet i Celle, som den gang var slået sammen med Hannover. I dag kan slottet besøges, dog ikke i sit oprindelige udseende indendørs, da slottet bliver brugt til forskellige udstillinger. Dog er der udstilling om Caroline Mathilde i hendes oprindelige stuer, og det er da lidt specielt at tænke sig, at her har hun gået rundt for ca. 250 år siden. Tæt ved slottet, inde i Altstadt, ligger Stadtkirche hvor Caroline Mathilde ligger begravet. Vi kunne ikke selv finde stedet, men fik oplyst at hun lå nede i fyrstekrypten under kirkegulvet. Det viste sig, at vi dagen efter kl. 16 kunne se krypten med kisterne, med nogle af de betydeligste fyrster og deres familier for Celle og så Caroline Mathilde. Kordegnen fortalte levende om familierne og selvfølgelig den skæbnesvangre historie omkring Caroline Mathilde. Hotellet ligger ligeså ved siden af den franske have, Caroline Mathildes yndlingspark, som hun ofte spadserede i. I 1784 blev der oprettet et mindesmærke for hende, som kan ses når man går tur i haven. En spændende historie, hvor alt der relaterer sig til hendes liv, ligger inden for gåafstand. Altstadt i sig selv, er en meget yndig by. Mange meget gamle bindingsværkshuse, ligger skulder ved skulder og vi taler om huse der er 400-500 år gamle. Byen har et rigt forretningsliv med butikker af enhver art, som smelter fint sammen med alt det gamle. Trænger man til ro, er der indtil flere parker omkring Celle, som er ganske smukke. Celle, en flot finale på en dejlig sommerferie, hvor både friluftsliv og byliv, er gået op i en højere enhed. Vejrmæssigt, fra + 30 til - grader på bjergtoppen, der deler Østrig og Schweiz.
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Finn Møller
Flotte billeder. Flot opsætning. Man er jo klar til at rejse så snart man klikker sig ind på jeres side.
Villy madsen
God og nem at overskue
Anna Nilsson
Vi hittade The Cottage av en slump för några år sedan via Happydays. Sen dess har vi nog återvänt minst 10-15 ggr. Maten är helt underbar. Omgivningarna är som gjorda för långpromenader och personalen med Marianne i spetsen är absolut bäst! Rummen är inte toppmoderna, men där är man ju bara när man sover. En promenad ner till hamnen eller ner till stranden, eller varför inte ner till byn för att köpa smörrebröd hos den lokala slaktaren. Här kopplar vi av!

Populære tags

Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere