rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration

blog_image
Här är bloggen, där vi vill berätta de små historierna från bilsemester-byrån; senaste nytt om nya typer av semestrar, nyheter i Happydays-sammanhang och kuriosa av alla de slag, som förhoppningsvis är intressant just för dig. Välkommen till vårt förslag på en e-anslagstavla med högaktuella uppdateringar från resebyrån Happydays.
  • Aktuellt - små historier från Happydays
  • Blog oprettet: 29-03-2017
  • Blogindlæg i alt: 102
  • Antal kommentarer: 0
  • Antal følgere: 4
  • Følg denne blog 
Harz i första klass
25-08-2014

Text och bilder av Hans Verner Lollike

"Drömmer jag, eller…”

Man sätter sin koffert på hotellrummet. Incheckningen har gått fint. Bilen är placerad på den anvisade parkeringsplatsen, som också är gratis. Man ser sig om i rummet med lågt tak, upptäcker stora, gamla solida trämöbler, går bort till fönstret och ser ut på torget, som är som taget ut ur en film med ett gammalt rådhus, som stammar tillbaks till 1300-talet, och som också är omgärdat av korsvirkeshus i alla möjliga och omöjliga vackra färger, så att man nyper sig i armen och frågar sig själv ”drömmer jag eller är jag vaken”.

Nej, det är inte någon dröm och det är heller inte ett konstgjort nöjesfält i plast. Det är en verklig stad, som bl.a. genom att bli utnämnd till världsarv på UNESCOs världsarvslista har lagt ner mycket pengar på att restaurera byggnader och vägar, en stad som nästan har sett ut så här sedan medeltiden. Som en av de få städer i Europa, skonade från krig och storbränder, står Quedlinburg och hälsar turister från hela världen välkommen.

Ringhotel Theophano är skapad i 2 korsvirkeshus, som båda vänder mot torget, så att man från rummet kan följa med i livet på torget, höra rådhusets klocka slå varje timme och se turisterna samlas vid turistinformationen för att få en guidad tur. Husets restaurang ligger på bottenvåningen och har ett stort område till utomhusservering. Båda inne och ute kunde vi njuta av atmosfären, livet på torget och en servering som är ett 4-stjärnigt hotell värdigt. Att bo på Hotel Theophano ger en känsla av historia och tidlöshet, som får kroppen att komma i riktig semesterstämning.

Med väktaren på stadstur

Från hotellfönstret ser man direkt över på turistinformationen, och om man snabbt vill bilda sig en uppfattning om vad dagarna i Quedlinburg skall användas till, kan man inte snabbt nog gå de 20 stegen över torget, och får all den litteratur och alla bra råd, som man har användning för.

En guidad tur i staden kan absolut rekommenderas. Under sommaren är det kvällsturer med stadens väktare, men alla dagar året runt ges det möjligheter för en guidad tur. Vår guide höll oss ”fången” i 1 ½ timmer och berättade stadens historia såväl som många små anekdoter, som hör staden till. Det var kort sagt värt alla pengarna. Är man trött i benen, eller har lust till en kortare version, kan man ta Bimmelbahn, som är två traktordragna vagnar, vackert utstyrda så att det liknar ett tåg.  Ett nytt tyskt ord som man är tvungen att lära sig när man besöker staden är ordet Fachwerk, som betyder korsvirke. Korsvirkeshus finns det överallt, i fler än 1300 hus som är restaurerade och i 300 till som kan räddas om det kommer fler investerare. Vi gick omkring och njöt av synen och variationen i form och färger i de smala husen. Om man vill veta mer, finns det ett Fachwerkmuseum, som ger inblick i korsvirkeshusens historia och teknik i Harz. Kultur har staden i rikliga mängder.

Vi gillar kyrkor, och fick se många medeltidskyrkor, som tursamt nog är öppna de flesta dagarna. Stiftskyrkan ligger på en höjd och håller öga med staden. Här finns ett adligt jungfrukloster, där ogifta döttrar blev placerade. Staden har växt upp kring jungfruklostret.

I rök och ånga

Ett besök i Harz utan en tur med Schmalspurbahn är att lura sig själv. Inte så långt från hotellet, på själva torget har Harz Schmalspurbahn en egen butik, där det säljs alla möjliga souvenirer med tåg, men vi fick också bra tips på en endagstur, där vi åkte förbi både lantbruksområden och ett stycke upp i skogen med ett av de vackraste ånglokomotiven, och vi fick också utnyttjat Happydays rabattkupong.

Turen var en nostalgisk upplevelse, här blev biljetten klippt som i gamla dagar, här såg vi vid ändstationen hur lokomotivet blev påfyllt med vatten, och här gick det inte snabbare än att vi kunde följa med i landskapet. Även på en regnig dag, var det en fin upplevelse. Stationen i Quedlinburg, varifrån man också kan komma vidare ut i den stora världen, har bevarat sin gamla stationsbyggnad med biljettförsäljning vid lucka, kiosk, konditori och restaurang – som ”förr i tiden”. På en semester gör det inte något, att det är som det var förr.

Ett par tips

Turistskatten, som alla gäster betalar på hotellet, ger gratis åkturer på bussar och tåg i hela regionen. Vi fick inte utnyttjat det fullt ut, inte heller Harzkortet (Harzcard.info), som det kan betala sig att köpa, om man är flera dagar i Harz. Tyvärr hinner man inte med allt. Det ska vara tid till att gå på upptäcktsfärd och se på hus, trädgårdar, människor i deras vardag. Vi gillar att ta en tur till kyrkogården, vilket vi gjorde, då det berättar en historia. Vi hann inte allt, men en god kopp kaffe på en strategisk plats för att kunna följa livet, hann vi – och det var inte så tokigt.  

(Text översatt till svenska av Åsa Nilsson, Happydays)

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Seneste blogindlæg

3 tips til den mest praktiske bilferie
At tage på bilferie, er måske ikke altid lige så let som man tror. Bilferier kan være kedelige, dyre og alt for langtrukne, men det kan også være et godt middel til at slappe af, og få brugt tiden på noget man sætter pris på. For at få den mest velovervejede bilferie, og for at få det bedste ud af bilferien, er der her 3 tips til en praktisk bilferie.

Før i rejser
Bilferier kan til tider godt blive dyre. Man skal sørge for benzin, overnatning og restaurantbesøg, som i sidste ende godt kan løbe ud i mange penge. Men for at spare, der hvor man nu kan, kan man overveje at tage de ressourcer med, som man allerede har liggende derhjemme. Til turen kunne man fx tage termokander med, så man kan lave nudler, drikke en kop kaffe, eller lave suppe-i-en-kop. Her kan man spare på pengene, samtidigt med at det går så nemt som smurt.

Mens i rejser
Når man så endelig er kommet af sted, kan det være en god ide, hvis man planlægger ens pauser, så godt man nu kan, ud fra hvor tit der er behov for at stoppe. Man kan nemlig risikere at skulle stoppe flere gange end nødvendigt, som egentlig bare sluger ens tid. Udover det praktiske ved selve køreturen, kan man også fokusere på at få det arbejde lavet, som man skal have lavet. Det kan være alt fra skoleopgaver, til at besvare mails eller noget helt tredje. Her kan man nemlig slå tiden ihjel, med at være produktiv.

Efter rejsen
Ved ens ende destination, er der stor sandsynlighed for, at bilen ikke er lige så ren som den var før selve rejsen. Her kan det være en god ide at rydde op i bilen, så hurtigt som overhoved muligt, inden bilen skal tages i brug igen. For når bilen så skal bruges igen, står den klar og lige til at køre i.
0 Kommentarer
Nordfriesland - så är vi här igen
Vi har precis kommit fram till Hotel Arlau-Schleuse i Hattstedtermarch som ligger precis intill den näst yttersta vallen. Platsen är verkligen fascinerande, och hotellet ligger längst ut i ensamt majestät med sitt jättestora stråtäckta tak. Vi har varit här förut, och lovade då varandra att vi skulle komma tillbaka. Nu är vi här och sträcker automatiskt armarna i luften och tar ett djupt andetag av den friska luften. Vi är lyckligt lottade och får ett rum på första våningen med den mest underbara utsikt över naturen och det rika fågellivet. På markerna och på de branta vallarna ser vi hundratals får som alla säkert har varit lamm här i påsk. Vi upplever Nordfriesland i stormande kuling idag och vi är glada för att få uppleva naturens krafter. Före middagen besökte vi Hamburger Hallig som ligger 7 km från hotellet, en plats som vi tycker mycket om. Vi ska inte helt ut till den yttersta punkten idag, vi parkerar bilen längs vägen och går upp på toppen av diket och kikar ut över Hamburger Hallig. När man står här uppe på toppen och vrider kroppen 360 grader runt upplever man marsklandskapet så långt ögat kan nå och det med olika slags väder. Vi såg en himmel så blåsvart att vi aldrig hade upplevt något liknande, samtidigt sken solen i ett annat väderstreck. I en tredje riktning såg vi ett våldsamt regnoväder och på en annan plats svävade de mest otroliga moln på himlen. Det hela kulminerade med en jätteregnbåge på himlen. Nu fick vi uppleva det som konstnären Emil Nolde har målat så många gånger, det ombytliga vädret i marsken. Hans museum och konst kan upplevas i Niebüll, 25 km från hotellet. Vi ser fram emot nya naturupplevelser imorgon, väderleksrapporten utlovar en solig dag. Trine H. Resbloggare för Happydays
0 Kommentarer
Celle,- afslutningen på " En kongelig affære "..........
Vores ferie lakker mod enden og de tre sidste dage, skal tilbringes på Althoff Hotel Fürstenhof. Stedet ligger fantastisk, oprindeligt adelspalads fra omkring 1680. 5 stjerner kan hotellet bryste sig af og med rette, her er der mulighed for at blive forkælet. Servicen er i top, morgenbuffeten i særklasse. Skal du afkøles, er der swimmingpool i kælderen og andre wellnessting. Altstadt, den gamle bydel i Celle, ligger 10 min. gang fra hotellet. Det berømte Herzogschloss og slotsparken ligge ligeså i gåafstand, og det var her på slottet, at "En kongelig affære" tog sin afslutning. En film som mange har set, omhandlende Kong Christian den 7. og hans unge hustru Caroline Mathilde. Et turbulent forhold, da kongen var mentalt utilregnelig og uinteresseret i sin hustru. Kongen får tillid til Struensee og bliver hans livlæge og senere også meget deltagende i statsanliggender, da kongen rent faktisk ikke magtede opgaven. Struensee kommer tættere på familien, og mellem Caroline Mathilde og Struensee, opstår en hed kærlighedsaffære, som til sidst får fatale følger. Kongen kræver Struensee halshugget. Dronningens bror Georg lll, som er kurfyrste i Hannover hertugdømme, kommer til landet og kræver søsteren udleveret. Det accepteres, dog uden at hun kan få sine børn med sig. Dronningen kommer til at bo resten af sit korte liv på slottet i Celle, som den gang var slået sammen med Hannover. I dag kan slottet besøges, dog ikke i sit oprindelige udseende indendørs, da slottet bliver brugt til forskellige udstillinger. Dog er der udstilling om Caroline Mathilde i hendes oprindelige stuer, og det er da lidt specielt at tænke sig, at her har hun gået rundt for ca. 250 år siden. Tæt ved slottet, inde i Altstadt, ligger Stadtkirche hvor Caroline Mathilde ligger begravet. Vi kunne ikke selv finde stedet, men fik oplyst at hun lå nede i fyrstekrypten under kirkegulvet. Det viste sig, at vi dagen efter kl. 16 kunne se krypten med kisterne, med nogle af de betydeligste fyrster og deres familier for Celle og så Caroline Mathilde. Kordegnen fortalte levende om familierne og selvfølgelig den skæbnesvangre historie omkring Caroline Mathilde. Hotellet ligger ligeså ved siden af den franske have, Caroline Mathildes yndlingspark, som hun ofte spadserede i. I 1784 blev der oprettet et mindesmærke for hende, som kan ses når man går tur i haven. En spændende historie, hvor alt der relaterer sig til hendes liv, ligger inden for gåafstand. Altstadt i sig selv, er en meget yndig by. Mange meget gamle bindingsværkshuse, ligger skulder ved skulder og vi taler om huse der er 400-500 år gamle. Byen har et rigt forretningsliv med butikker af enhver art, som smelter fint sammen med alt det gamle. Trænger man til ro, er der indtil flere parker omkring Celle, som er ganske smukke. Celle, en flot finale på en dejlig sommerferie, hvor både friluftsliv og byliv, er gået op i en højere enhed. Vejrmæssigt, fra + 30 til - grader på bjergtoppen, der deler Østrig og Schweiz.
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Finn Møller
Flotte billeder. Flot opsætning. Man er jo klar til at rejse så snart man klikker sig ind på jeres side.
Villy madsen
God og nem at overskue
Anna Nilsson
Vi hittade The Cottage av en slump för några år sedan via Happydays. Sen dess har vi nog återvänt minst 10-15 ggr. Maten är helt underbar. Omgivningarna är som gjorda för långpromenader och personalen med Marianne i spetsen är absolut bäst! Rummen är inte toppmoderna, men där är man ju bara när man sover. En promenad ner till hamnen eller ner till stranden, eller varför inte ner till byn för att köpa smörrebröd hos den lokala slaktaren. Här kopplar vi av!

Populære tags

Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere