rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
cd top arrow
    Aktuellt - små historier från Happydays
    Blog oprettet: 29-03-2017 Blogindlæg i alt: 113 Antal kommentarer: 0 Antal følgere: 4 Følg denne blog 
Fettisdagen, fastlagsdagen eller semledagen
03-03-2014

Kärt barn har som alltid många namn och denna högtid är inget undantag. Också bakverket som hör till dagen har många namn: Hetvägg, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle och idag säger vi som oftast semla. Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla och sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!

Fettisdagen som i år infaller den 4 mars, denna korta men naggande goda högtid har sin egen historia, men det tycks vara så att vi endast har plockat ut guldkornet och låtit semlan, denna gräddiga lilla skapelse symbolisera sedvänjan. Här kommer lite mer fakta om du vill utöka dina kunskaper.

Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller före fastan och varar i tre dagar med start på fastlagssöndagen (köttsöndag). Därefter kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr i tiden kallades för den vita tisdagen. Namnet fettisdag är en sammansättning av ordet fet och tisdag, där fet syftar på all god man brukade äta på fettisdagen.  Det finns belägg för att ordet har funnits sedan år 1594.

I Sverige har det blivit en tradition att äta semlor på fettisdagen. En semla är en vetebulle där man skär av ett lock på ovansidan, bullen gröps ur och man fyller mandelmassa i botten och toppar med vispgrädde. Locket läggs sedan på och pudras lätt med florsocker. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt istället för mandelmassa, och ibland fylls de med vaniljkräm. I södra Tyskland och Österrike äter man faschingskrapfen, bullar fyllda med aprikossylt.

Fettisdagen betraktades på många håll som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret, och det kan ju verkligen vara värt att fira. Fettisdagsgubbar är en annan gammal sed knuten till fastlagen i många trakter, bl.a. i Alfta i Hälsingland. I södra Sverige och i svenska Finland har man uppträtt som låtsasbrudpar eller framfört små skådespel.

Karneval före fastan

En karneval är en festival som äger rum före påskfastan. Flera karnevalsorter blev under 1800-talet särdeles berömda för sina grandiosa och på turismen inriktade karnevaler, bl.a. Nice, Köln, New Orleans (Mardi Gras), Santa Cruz de Tenerife (Spanien) och Rio de Janeiro. Italienska carnevale kommer troligen från medeltidslatinets carnelevare eller carnelevale, vilket betyder just – ta bort kött.

Vart kommer traditionen med fastlagsris ifrån?

En förklaring kan vara en sed från 1600-talet där husfadern risade familjemedlemmarna på fettisdagen eller långfredagens morgon med ett björkris. Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande och risningen har även påståtts vara lyckobringande. En annan förklaring kan vara att det är påskriset som blivit en sedvänja under hela fastetiden.

Spå fastlagsväder

Genom att studera vädret under de tre dagarna i fastlagen kunde man få reda på hur skörden skulle bli under året. Långa istappar på fastlagsnatten var ett gott tecken, då skulle stråsäden och linet bli långt. Spannmålsskörden skulle också bli bra om fastlagsdagarna var klara, torra och soliga. Om det töade på fettisdagen så att det blev takdropp, skulle korna mjölka bra under sommaren och lika stora som dropparna var så stora skulle sädeskornen bli.

Vi på Happydays önskar dig en trevlig fettisdag!

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Seneste blogindlæg

Rieslingsuppen fra Rhinen
Torben fra Hotel Anker laver verdens bedste Rieslingsuppe! Vi kastede vores kærlighed på den, da vi besøgte hotellet, hvor Torben og hans kone Karen er værtspar, på vores studietur til Rhinen og Mosel – og vi fik heldigvis også opskriften med hjem.

Riesling og Rhinen hører uløseligt sammen – og vi var overraskede over, hvor elegant denne egns vinspecialitet klæder en anden tysk klassiker på bordet: Suppen, som med en sjat tør Riesling pludselig får en helt anden kar...
0 Kommentarer
Vinn en korg med tyska godsaker
I vårt samarbete med ”Tyskland – det vänliga semesterlandet” och kampanjen ”Tyska Städer” kan du just nu uppleva Tyskland till en riktigt bra pris! Vi kan komma på många goda skäl till att besöka Tyskland: Där finns t.ex. konst, kultur, mode - och de blygsamma specialiteterna, som skämmer bort smaklökarna.

Men vad tycker DU är så bra med Tyskland?

Berätta det för oss i kommentarfältet härunder, så är du med i tävlingen om en hel korg ...
0 Kommentarer
Vind en kurv med tyske godter
Lige for tiden kan du komme på Ein Smuttur til Tyskland til en rigtig god pris – det har vi sørget for i samarbejde med Rejselandet Tyskland, der om nogen kan remse gode grunde til at besøge Tyskland op: Der er for eksempel kunsten, kulturen og de uhøjtidelige specialiteter, der forkæler smagsløgene.

Men hvad med dig – hvad synes DU er lækkert ved Tyskland?

Fortæl os det i kommentarfeltet herunder – så er du med i konkurrencen om en hel kurv fuld af l...
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Karin
Et skønt område! Og det lyder slet ikke dårligt at få en gratis guide til gode vingårde, når man alligevel er i området....
Ulla
Jag älskar detta land helst tyrolen kolsassberg det var mycket fina ...
Ulla
Jag älskar detta land helst tyrolen kolsassberg det var mycket fina ...

Populære tags

cookie icon Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere