rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration

blog_image
Här är bloggen, där vi vill berätta de små historierna från bilsemester-byrån; senaste nytt om nya typer av semestrar, nyheter i Happydays-sammanhang och kuriosa av alla de slag, som förhoppningsvis är intressant just för dig. Välkommen till vårt förslag på en e-anslagstavla med högaktuella uppdateringar från resebyrån Happydays.
  • Aktuellt - små historier från Happydays
  • Blog oprettet: 29-03-2017
  • Blogindlæg i alt: 102
  • Antal kommentarer: 0
  • Antal følgere: 4
  • Følg denne blog 
En härlig doft av tysk julmarknad
10-12-2013

Text och bilder: Hans Verner Lollike - Happydays reseambassadör

Glühwein med mera

Det var en kall, blöt och mörk decemberdag, när vi körde turen från Danmark på väg till  julmarknad i Schwerin. Vi blev väl mottagna på hotellet och tog därefter snabbt lokalbussen in till centrum, och här mötte oss en behaglig doft av tysk julmarknad. I den gamla stadsdelen är gatorna bilfria. Från de otaliga bodarna erbjudes allt, vad ögat, hjärtat och magen kan begära. Det är först och främst doften av korv i alla möjliga storlekar – mest de stora – som är lagda på glödande kol och ”glühwein” i stora grytor, som berättar, att här pågår en rigtig tysk julmarknad. Vi måste naturligtvis värme oss med ”glühwein”, medans vi går på runt från bod till bod.  Vad sägs om en stekt korv, som väger ett halvt kilo, en chokladöverdragen banan, äkta läckert stickat lamahantverk från Peru, eller traditionellt tyskt träarbete med julmotiv Erzgebirge eller havtornlikör från Rügen? Det finns något för alla smaker - också den danska. Härlig att se, att det inte har gått ”Kina” i det som erbjuds. Å andra sidan finns det karuseller för de små och ett stort fint pariserhjul, som i mörkret ändrar färg, för de lite större. Till den dekorativa delen av saken, har man skapat fina utställningar med julkrubbor och kända äventyr.

Schwerin på toppen!
Schwerins pärla är stadens slott, som ligger på en liten ö i en av flertalet sjöar, alldeles vid centrum. På en tur genom parken, som er öppen för allmänheten, hälsar vi på segergudinnan Viktoria, och skyndar oss in på slottet för att få ett intryck av livet i storhertigens tid. Då vi på våran rundvandring passerar en guidad grupp, håller guiden just på att berätta om kronprins Frederik och prinsessan Marys besök på slottet, som hans gammelmormor kommer från. Drottning Aleksandrine, som dog år 1952, var den tredje drottningen i Danmark från hertigfamiljen i Schwerin. Slottet är bestämt värt ett besök, och det samma gäller museet, som ligger på den andra sidan av gatan. Med tema av konst samlade av hertigarna, är det uppbyggt en samling, som nyligen har utökats med 150 bilder av flamländska målare från 1700-talet, skänkta av en tysk samlare. Vi kunde inte låta bli museets lilla cafeteria, som heter ”Konstpaus” – och kaffet var gott, det vill jag lova! Det lyckades inte för oss att komma in i slottskyrkan, som är färdigrenoverad och som nu används som kyrka. I stället var Domkyrkan öppen och absolut värd ett besök. Vi avstod från att gå upp i tornet, som är Nordtysklands högsta, då vädret var dimmigt, men det kan annars rekommenderas.

Allt det extra! Planerat och spontant
Hemifrån hade vi planerat att köpa ett Schwerinkort – för 7 EUR kan man köra med buss och spårvagn, så mycket man vill i 48 timmar, och få lite rabatt på entrén till sevärdheter. Så det gjorde vi! Bussen körde oss tur och retur från hotellet till centrum, och en dag tog vi en spårvagnslinje från den ena änden till den andra – helt gratis sightseeing! Hemifrån gjorde vi också färdigt det mesta av julposten. Lite pengar att spara, och så får danska vänner och familj julpost från Tyskland!

Som tur är ger varje resa positiva överraskningar. Denna resa var inget undantag: Schwerin har en teater, som dagligen bjuder på föreställningar och konserter till ett överkomlig pris. Biljettkontoret har öppet varje dag, och vi fick en kanon kväll med Mecklenburgs symfoniorkester och en helt fantastisk rumänsk pianist. Det hade vi inte räknat med! Att det förutom julmarknad också var ett inköpscentrum kunde vi nog ha räknat ut, men att vi där fick undervisning i danska jultraditioner, och blev påminda om att kalenderljuset är en dansk uppfinning, det hade vi aldrig drömt om.

Alla ursäkter gäller för att få et par dagars extra semester. En tysk julmarknad är en av de bättre, och när det så kombineras med ett behagligt hotell med god mat, och en stor variation av kulturella och mänskliga upplevelser, så är det faktisk inte längre en ursäkt, utan en bra anledning för en ljus upplevelse i en mörk tid.

Vi bodde på Hotel NH Schwerin, som ligger i utkanten av staden i ett lugnt område: http://www.happydays.nu/se/hotell/2678

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.

Seneste blogindlæg

3 tips til den mest praktiske bilferie
At tage på bilferie, er måske ikke altid lige så let som man tror. Bilferier kan være kedelige, dyre og alt for langtrukne, men det kan også være et godt middel til at slappe af, og få brugt tiden på noget man sætter pris på. For at få den mest velovervejede bilferie, og for at få det bedste ud af bilferien, er der her 3 tips til en praktisk bilferie.

Før i rejser
Bilferier kan til tider godt blive dyre. Man skal sørge for benzin, overnatning og restaurantbesøg, som i sidste ende godt kan løbe ud i mange penge. Men for at spare, der hvor man nu kan, kan man overveje at tage de ressourcer med, som man allerede har liggende derhjemme. Til turen kunne man fx tage termokander med, så man kan lave nudler, drikke en kop kaffe, eller lave suppe-i-en-kop. Her kan man spare på pengene, samtidigt med at det går så nemt som smurt.

Mens i rejser
Når man så endelig er kommet af sted, kan det være en god ide, hvis man planlægger ens pauser, så godt man nu kan, ud fra hvor tit der er behov for at stoppe. Man kan nemlig risikere at skulle stoppe flere gange end nødvendigt, som egentlig bare sluger ens tid. Udover det praktiske ved selve køreturen, kan man også fokusere på at få det arbejde lavet, som man skal have lavet. Det kan være alt fra skoleopgaver, til at besvare mails eller noget helt tredje. Her kan man nemlig slå tiden ihjel, med at være produktiv.

Efter rejsen
Ved ens ende destination, er der stor sandsynlighed for, at bilen ikke er lige så ren som den var før selve rejsen. Her kan det være en god ide at rydde op i bilen, så hurtigt som overhoved muligt, inden bilen skal tages i brug igen. For når bilen så skal bruges igen, står den klar og lige til at køre i.
0 Kommentarer
Nordfriesland - så är vi här igen
Vi har precis kommit fram till Hotel Arlau-Schleuse i Hattstedtermarch som ligger precis intill den näst yttersta vallen. Platsen är verkligen fascinerande, och hotellet ligger längst ut i ensamt majestät med sitt jättestora stråtäckta tak. Vi har varit här förut, och lovade då varandra att vi skulle komma tillbaka. Nu är vi här och sträcker automatiskt armarna i luften och tar ett djupt andetag av den friska luften. Vi är lyckligt lottade och får ett rum på första våningen med den mest underbara utsikt över naturen och det rika fågellivet. På markerna och på de branta vallarna ser vi hundratals får som alla säkert har varit lamm här i påsk. Vi upplever Nordfriesland i stormande kuling idag och vi är glada för att få uppleva naturens krafter. Före middagen besökte vi Hamburger Hallig som ligger 7 km från hotellet, en plats som vi tycker mycket om. Vi ska inte helt ut till den yttersta punkten idag, vi parkerar bilen längs vägen och går upp på toppen av diket och kikar ut över Hamburger Hallig. När man står här uppe på toppen och vrider kroppen 360 grader runt upplever man marsklandskapet så långt ögat kan nå och det med olika slags väder. Vi såg en himmel så blåsvart att vi aldrig hade upplevt något liknande, samtidigt sken solen i ett annat väderstreck. I en tredje riktning såg vi ett våldsamt regnoväder och på en annan plats svävade de mest otroliga moln på himlen. Det hela kulminerade med en jätteregnbåge på himlen. Nu fick vi uppleva det som konstnären Emil Nolde har målat så många gånger, det ombytliga vädret i marsken. Hans museum och konst kan upplevas i Niebüll, 25 km från hotellet. Vi ser fram emot nya naturupplevelser imorgon, väderleksrapporten utlovar en solig dag. Trine H. Resbloggare för Happydays
0 Kommentarer
Celle,- afslutningen på " En kongelig affære "..........
Vores ferie lakker mod enden og de tre sidste dage, skal tilbringes på Althoff Hotel Fürstenhof. Stedet ligger fantastisk, oprindeligt adelspalads fra omkring 1680. 5 stjerner kan hotellet bryste sig af og med rette, her er der mulighed for at blive forkælet. Servicen er i top, morgenbuffeten i særklasse. Skal du afkøles, er der swimmingpool i kælderen og andre wellnessting. Altstadt, den gamle bydel i Celle, ligger 10 min. gang fra hotellet. Det berømte Herzogschloss og slotsparken ligge ligeså i gåafstand, og det var her på slottet, at "En kongelig affære" tog sin afslutning. En film som mange har set, omhandlende Kong Christian den 7. og hans unge hustru Caroline Mathilde. Et turbulent forhold, da kongen var mentalt utilregnelig og uinteresseret i sin hustru. Kongen får tillid til Struensee og bliver hans livlæge og senere også meget deltagende i statsanliggender, da kongen rent faktisk ikke magtede opgaven. Struensee kommer tættere på familien, og mellem Caroline Mathilde og Struensee, opstår en hed kærlighedsaffære, som til sidst får fatale følger. Kongen kræver Struensee halshugget. Dronningens bror Georg lll, som er kurfyrste i Hannover hertugdømme, kommer til landet og kræver søsteren udleveret. Det accepteres, dog uden at hun kan få sine børn med sig. Dronningen kommer til at bo resten af sit korte liv på slottet i Celle, som den gang var slået sammen med Hannover. I dag kan slottet besøges, dog ikke i sit oprindelige udseende indendørs, da slottet bliver brugt til forskellige udstillinger. Dog er der udstilling om Caroline Mathilde i hendes oprindelige stuer, og det er da lidt specielt at tænke sig, at her har hun gået rundt for ca. 250 år siden. Tæt ved slottet, inde i Altstadt, ligger Stadtkirche hvor Caroline Mathilde ligger begravet. Vi kunne ikke selv finde stedet, men fik oplyst at hun lå nede i fyrstekrypten under kirkegulvet. Det viste sig, at vi dagen efter kl. 16 kunne se krypten med kisterne, med nogle af de betydeligste fyrster og deres familier for Celle og så Caroline Mathilde. Kordegnen fortalte levende om familierne og selvfølgelig den skæbnesvangre historie omkring Caroline Mathilde. Hotellet ligger ligeså ved siden af den franske have, Caroline Mathildes yndlingspark, som hun ofte spadserede i. I 1784 blev der oprettet et mindesmærke for hende, som kan ses når man går tur i haven. En spændende historie, hvor alt der relaterer sig til hendes liv, ligger inden for gåafstand. Altstadt i sig selv, er en meget yndig by. Mange meget gamle bindingsværkshuse, ligger skulder ved skulder og vi taler om huse der er 400-500 år gamle. Byen har et rigt forretningsliv med butikker af enhver art, som smelter fint sammen med alt det gamle. Trænger man til ro, er der indtil flere parker omkring Celle, som er ganske smukke. Celle, en flot finale på en dejlig sommerferie, hvor både friluftsliv og byliv, er gået op i en højere enhed. Vejrmæssigt, fra + 30 til - grader på bjergtoppen, der deler Østrig og Schweiz.
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Finn Møller
Flotte billeder. Flot opsætning. Man er jo klar til at rejse så snart man klikker sig ind på jeres side.
Villy madsen
God og nem at overskue
Anna Nilsson
Vi hittade The Cottage av en slump för några år sedan via Happydays. Sen dess har vi nog återvänt minst 10-15 ggr. Maten är helt underbar. Omgivningarna är som gjorda för långpromenader och personalen med Marianne i spetsen är absolut bäst! Rummen är inte toppmoderna, men där är man ju bara när man sover. En promenad ner till hamnen eller ner till stranden, eller varför inte ner till byn för att köpa smörrebröd hos den lokala slaktaren. Här kopplar vi av!

Populære tags

Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere