rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration
rejseinspiration

blog_image
Välkommen till vår tävlingsblogg. Då och då hittar vår kreativa avdelning på en rolig tävling, där du skall skriva en kommentar till ett blogginlägg för att delta. Och det är just här som du hittar denna typ av tävling. Så kom ihåg att abonnera på inlägg från denna blogg, om du vill hålla dig uppdaterad med dessa tävlingar i framtiden. Du har också möjlighet för att se tillbaks på tidigare tävlingsinlägg med tillhörande kommentarer. Det är inte någon tråkig läsning.  Lycka till
 • Happydays tävlingsblogg
 • Blog oprettet: 17-12-2014
 • Blogindlæg i alt: 20
 • Antal kommentarer: 2
 • Antal følgere: 53
 • Følg denne blog 
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD: Lögn eller Luther?
17-10-2016

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD

Stort grattis till Jørgen Pedersen som kan se fram emot ett paket på posten. Tack till alla som deltog i tävlingen. 

Rätt svar på frågan var nr. 2: Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven.

Jørgen Pedersen motiverade sitt svar med:

"Det ville være fantastisk at følge Luthers "rejse". Luther har haft afgørende betydning for europæisk kultur, herunder også den danske kultur."

Vinn en läcker korg med tyska specialiteter

Hurra för 500-året för Luthers fria tankar! Och hurra för en vinstkorg med lutt(h)er tyska specialiteter, som vi delar ut i samarbete med Tysklands Turistbyrå.

Om du vet något om Reformationen och skriver en motivering till varför du vill resa till Tyskland i den förbindelsen, så deltar du i vår tävling. Vi hoppas att alla svar i tävlingen kan bidra till mer kunskap, som rustar oss alla inför det stora jubileumsåret för Reformationen. Det kommer att firas för högtryck i Tyskland under nästa år – man har laddat för att bjuda alla besökare på unika och högaktuella reseupplevelser.

Så här deltar du

 • Svara på frågan här nedanför – vad är lögn och vad är Luther?
 • Fördjupa svaret med ett par ord, som ger oss något tänkvärt: Vi vill gärna få höra din mening om Luther och Reformationen. Har den någon betydelse för dig och kommer den få dig att resa på semester till Tyskland under jubileumsåret?
 • Skriv ner allt i kommentarsfältet under detta blogginlägg.
 • Vinnaren väljs den 1 november 2016 och vi skickar vinstkorgen direkt till vinnaren.
 • Vinnaren, och det rätta tävlingssvaret, offentliggörs här på bloggen och i vårt nyhetsbrev.
 • Vinstkorgen består av 12 utvalda specialiteter från Tyskland, kan ej bytas mot kontanter.

Tävlingen
Martin Luther startade alltihop: Då han i bokstavlig mening slog fast sin kritik av kyrkan på dörren till slottskyrkan i Wittenberg den 31 oktober år 1517, startade han en revolution! Den benämns idag som Reformationen och den firar 500-års jubileum nästa år. Men vad var det som Luther kritiserade, som var så farligt, att han förklarades fredlös?

 1. Luther kritiserade kyrkan för att bränna häxor och använda tortyr.
 2. Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven.
 3. Luther kritiserade kyrkan för att tillåta präster och munkar att gifta sig.

Vad är lögn och vad är Luther?

Vi väljer en vinnare den 1 november 2016, bland alla som har svarat rätt på frågan samt delat med sig av tankar om Reformationen och Tyskland som resmål.

Vänligen notera att tävlingen äger rum samtidigt i Sverige och Danmark.

Lycka till!

 

Tags på indlægget

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
30-10-2016skrevBerit Bengtsson
1 och 3 är lögn, men 2 är Luther! Luther har satt spår beträffande rättrådighet, plikt och ansvar. Jag skulle gärna se att teserna fick en nystart - dåtidens kyrkodörr motsvaras väl av internet idag - och jag är gärna med och sprider budskapet på en tysklandsresa nästa år!
30-10-2016skrevKatarina Johansson
2 detta i samband med de 95 teserna där de ingick i 41 meningar till påven
29-10-2016skrev Lars Lindeborg
Rätt svar är nr 2
29-10-2016skrev Bo Leverén
2. Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. Luther delade det religiösa Europa genom att protestera mot katolisismen och på så sätt blev norra Europa protestanter medan södra Europa fortsatte att tro på sin påve. Har rest mycket i Tyskland och tycker det är ett fantastiskt land att vara turist i vare sig det är Berlin, Moseldalen, Romatische Strasse mellan Würzburg och Füssen eller någon annan spännande plats i Tyskland.
28-10-2016skrev Innger Hellendal
Nr 2 är rätt. Reformationen gjorde religionen mer tillgänglig för vanligt folk. Luther var en av dom som översatte bibeln till tyska. Han gifte sej med en (förrymd) nunna och dom fick flera barn. Famijen var mycket gästfri, precis som seden är även idag i Tyskland. Tysklands historia, omväxlande natur o gammal kultur gör att man kan återvända dit många gånger och ständigt få nya upplevelser till livs. Kan rekommenderas!
27-10-2016skrevHans Johansson
Martin Luther som i mitt tycke var en filantrop och ville skapa bättre grundval för hur man ska utöva sin religion och minska maktfullkomlighet,var främst kritisk mot Avlatsbreven som i mitt tycke gett Katolska kyrkan ett dåligt rykte och det finns mer att säga om detta men det vill jag inte gå in mer på här.Men tack och lov för hjältar som Luther som gjorde kristendomen mindre rigid och mer mänsklig i och med reformen. Tyskland är för mig ett mycket kärt resmål med sin rika matkultur,sin litterära ställning och sina fantastiska medeltida städer som berikar ens själ och hjärta. Ett resmål som jag har fått upp ögonen för alldeles speciellt är Wartburg där Luther levde i exil ett tag.Det är en fantastisk kulturskatt som skulle berika mig mycket att få uppleva i verkligheten.Mina turer till Berlin vilket är ett säkert resmål där man får uppleva atmosfären och gå i fotspåren av många kända historiska personligheter är alltid mycket givande!
26-10-2016skrevPierre Sandström
1. Falskt 2. Sant 3. Falskt Reformationen förändrade i grunden sättet att se på kyrkan och okunskapen hod befolkningen. När Bibeln översattes från Latin blev den allas bok och inte bara de latinkunnigas. En hård men kraftfull modernisering genomsyrade samhället och den kyrkliga makten. Luthers Reformation har påverkat oss alla = ) Men min önskan att resa besöka Tyskland är i nuet och bara min! Hoppas få åka snarast!
26-10-2016skrevAnna Larsson
Där gick det lite snabbt ; ) Gör om -gör rätt = ) FALSKT 1. Luther kritiserade kyrkan för att bränna häxor och använda tortyr. SANT 2. Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. FALSKT 3. Luther kritiserade kyrkan för att tillåta präster och munkar att gifta sig. Reformationen har påverkat tron och kristendomen och därmed samhället på många plan genom ett förändrat tankesätt kring kyrkans makt och position och hur gemene man kunde ta till sig bibelns ord t.ex. Tyskland skulle jag gärna lära känna bättre!
26-10-2016skrevAnna Larsson
2. Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven.
26-10-2016skrev Birgitta Westerling
Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. Jag åker mer än gärna till Tyskland nästa år.
26-10-2016skrev Lisbeth Claesson
1. Falskt. 2. Sant, det Luthers teser handlar om. 3. Falskt. Luther lärde att frälsning inte följer av goda gärningar utan är en fri gåva av Gud som endast åtnjutes av nåd genom tro på Jesus som har sonat våra synder. Luthers teologi utmanade påvedömet och den romersk-katolska kyrkan. Han hävdade att Bibeln är den enda källan för gudomligt uppenbarad kunskap. Halvtyska, med sinne för historia reser gärna till släkten den stora! ‹3
25-10-2016skrev Göran Pihlgren
Luther kritiserade kyrkan för att en förmögenhet på avlatsbrev. Ett besök i Tyskland ger alltid inspiration och i Wittenberg kan man lära sig mer om Luthers reformation.
25-10-2016skrev Karin Pihlgren
Påstående nr. 2 är rätt. Luthers nytänkande om religion gav oss en reformation. En resa till Wittenberg skulle ju ge mer information.
24-10-2016skrevLennart Magnusson
Svar nr 2 är rätt. Men kunde Luther verkligen förutse den uppständelse hans åtgärd väckte i Europa. Ett stort krig involverade många länder. Och konsekvenserna blev en splittring av kyrkan som består än i våra dagar. Därför är också jubileumsåret 2017 perfekt för en resa i Tyskland i Luthers fotspår.
24-10-2016skrevRichard Grügiel
fråga 1 är fel och de andra frågorna är rätt
24-10-2016skrev Johnny Svensson
1. Lögn 2. Luther !!! 3. Lögn Luther och reformationen löste några av den tidens problem, men nu, 500 år senare, vore det kanske dags att ta uti med nutidens girighet och egoism... Dags för en sorts reformation version 2.0?
24-10-2016skrev Johnny Svensson
1. Lögn 2. Luther !!! 3. Lögn Luther och reformationen löste några av den tidens problem, men nu, 500 år senare, vore det kanske dags att ta uti med nutidens girighet och egoism... Dags för en sorts reformation version 2.0?
24-10-2016skrevsofia karlsson
2: Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. de andra är lögn Och ja lite påverkar Luther när jag försöker få in historiska besök på mina tyska semestrar 2017
24-10-2016skrevsofia karlsson
2: Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. de andra är lögn Och ja lite påverkar Luther när jag försöker få in historiska besök på mina tyska semestrar 2017
24-10-2016skrevJan-Eric Hult
Nr 2 är rätt. Luthers reformation har haft en stor betydelse för den svenska statskyrkans historia och för Sverige i övrigt.
24-10-2016skrev Yvonne Karlsson
Svaret är nr 2. jag tycker att reformationen var bra. Man ska inte köpa sig fri från synd varken med pengar eller bikt. Tyskland är ett mycket trevligt land att resa till med sina olika geografiska lägen. Alper, vingårdar, slätt bondeland och havsnära städer.
24-10-2016skrev Reina Leverén
Rätt svar: 2 - I 1500-talets religiösa mörker krävdes det ett stort mod att kritisera den katolska kyrkan, vilket ju Luther fick erfara. Visserligen blev han inte helt bibeltrogen men framhöll modigt att Guds ord kan inte köpas för pengar. Att köpa förlåtelse genom avlatsbrev får inte någon att ändra på ett felaktigt beteende, tvärtom. Att kritisera den katolska kyrkans maktfullkomlighet inom olika områden banade vägen för reformationen, vilket på den tiden fick ses som en framgång. - Jag har varit i Wittenberg och sett Luthors teser, men hela Tyskland är ett härligt turistland med dess mångfald av kultur och skönhet.
24-10-2016skrev Alf Johnson
Svar nummer 1 är sanningen
24-10-2016skrevPeter Kruse
Rätt svar är nr 2 ! Wittenberg är värd en resa för här startade den protestantiska tron.
23-10-2016skrev Peter Kniebel
2 är rätt svar
23-10-2016skrev Bo Rylen
1 och 3 är fel , 2 är rätt. Luther ville bl.a att predikan skulle vara på tyska - i Sverige svenska- och ej på latin. Nu förstod alla vad som sades i kyrkan. Att vi blev luteraner beror nog mest på att vår kung Gustav Wasa ,som när han gjorde uppror mot den danska ockupationen ,var tvungen att låna pengar från Hansan och därmed kunna hyra en del av deras krigsfartyg. För att betala detta kom protestantismen som ett brev på posten,som med ens gjorde kungen till en slags kyrkans överhuvud. Därmed kunde han dra in var 3:e kyrkklocka och smälta ner dessa och betala Hansan. Sedan på 1620 talet var vår kung Gustav II Adolf tvungen att hjälpa protestanterna,för att de inte skulle förlora i 30-åriga kriget. Man räknar med att bara var 10:onde soldat återvände hem till Sverige. Men med hjälp av kyrkan hade man ju nu en propagandamaskin,som på svenska kunde förklara varför vi var tvungna att åka till Tyskland och kriga! Nu ,med bl. a. EU och alla kulturella band ,hoppas jag att vi har krigat färdigt mellan våra länder och bästa sättet är att besöka och lära känna varandra. Jag älskar att vara i Tyskland och speciellt att gå någon av alla dessa underbara vandringsleder. De verkar ju finnas överallt! Och här träffar man på bara trevliga tyskar och även andra turister. Här är vi ju alla lika,för det kvittar om jag eller någon okänd vandrare får skoskav ,det finns alltid någon som har ett plåster!
23-10-2016skrev Margareth Persson
Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. Skulle gärna resa och lära mer om historiska händelser i Tyskland som även påverkat oss i Sverige
23-10-2016skrev Birgit Rohlf
Påstående nr 2 är det som är rätt Luther kritiserade hela handeln med avlatsbreven. Luthers agerande gjorde att Sverige blev protestantiskt ej katolskt. Kan tänka mig att resa till Tyskland nästa år.
23-10-2016skrevHans Erik Mathiesen
Svaret er: 2. Födt i Norge med statskirke og grunnlag i den Lutherske läre. Luyhers teser og läre var en nödvendighet som ett koreks til den katolske kirke. For meg ingen har denne lärdommen värt tilstede hele livet (75 år), men har ikke hatt noen stor innvirkning på min måte å leve på. Er ikke kristen, men barnelärdommen er hele tiden tilstede. Vi reiser ikke til Tyskland som en fölge av dette jubileum. Tyskland er et kjärt reisemål uansett og vår årlige Tysklandsreise er noe vi alltid ser fram imot.
23-10-2016skrev Stellan Elvinsson
1. falskt 2. rätt 3. falskt
23-10-2016skrev Jan olsson
Luther kritiserade kyrkan för att den tjänade en förmögenhet på avlatsbreven. Det är en stor upplevelse att besöka Wittenberg och se kyrkporten med hans teser samt att besöka kyrkan där han predikade.Dessutom kan man se hans hem där han bodde i många år.
23-10-2016skrev Ulrica Fresnais
Svar 1 och 3 är falska, svar 2 är sant, om Luther! Jag tycker att det var mycket bra och modigt gjort av M.Luther, att protestera mot felaktigheterna inom den mäktiga katolska kyrkan! Civilkurrage och engagemang mot politiska- och religiösa felaktigheter, kan leda till stora förändringar både i samtid och framtid. Har själv vuxit upp inom den protestantiska kyrkan, men är gift med en katolik. Vore intressant att besöka historiska platser i Tyskland på 500-årsjubileumet!
23-10-2016skrev Anita Saxton
Svar: 2. Luther kritiseradde kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven. Luther menade att det inte går att köpa sig fri från begågna synder genom att betala pengar för det. Det kan vara tack vare Luther som vi får heliga Bibeln översatt till våra olika språk i stället för på latin och genom detta får vi lättare tillgång till Bibeln och dess enorma skatter i form av all visdom och om vad framtiden bär i sitt sköte för alla som lever på jorden.
23-10-2016skrevGöran Wennberg
Han kritiserade avlatsbreven alltså fråga 2 och med all rätt frågan är om kyrkan blivit så mycket bättre sedan dess? speciellt den katolska mycket frågetecken fortfarande. Var i Berlin för drygt ett år sedan skulle gärna återvända igen. tycker om Tyskland överhuvudtaget mycket mer än ett transitland på väg söderut.
23-10-2016skrev Rikard Persson
2. Luther kritiserade kyrkan för att tjäna pengar på avlatsbrev.
23-10-2016skrev Christina Persson
Nr. 2 är Luther Luther fick igång en förnyelse, en förändring vilket än idag är viktigt att få till stånd inom alla världsliga områden. Jag vill gärna vandra omkring och känna historiens vingslag i naturen runt Wartburg.
23-10-2016skrev Susanne Andersson
Alt 2 är rätt. Luther kritiserade kyrkan för att sälja avlatsbrev som gav möjlighet till botgöring för begångna synder. Luther ansåg att bara genom tron var detta möjligt. Kyrkan hade behov av pengar för nytt skrytbygge, den nya Peterskyrkan, och skulle genom försäljning av avlatsbrev få in pengar. Syftet helgar medlen liksom! Luther protesterade mot att kyrkan tappat sitt rätta tänk och infört ett system som gav människor med pengar möjlighet att köpa sig fria från synd utan att faktiskt mena det. Skenheligt! Idag skulle vi nog kalla detta revolt eller Civil Olydnad! Tyskland är ett fantastiskt land och i april öppnar en utställning på Historiska museet i Berlin om Luther som jag skulle vilja se. Luthers effekt heter den och handlar om vad reformationen betydde och gav för konsekvenser. Hur hade det varit om Luther inte hade gjort det han gjorde?
23-10-2016skrev Martin Almgren
2 är rätt svar. Genom att köpa avlatsbrev, dvs syndernas förlåtelse, slapp man skärselden och fick en genväg till himlen. Reformationen har påverkat katolska kyrkan och man har skippat både skärselden och avlaten. Religionen har blivit mer humanistisk och mindre korrupt.
23-10-2016skrev Karl Hermansson
1. JAG åker gärna till Tyskland för där vet man att man får bra boende och upplevelser .
23-10-2016skrev Åsa Helander
Nummer 2 är rätt. Luther var emit kyrkans sätt att ta pengar
23-10-2016skrev Anneli Rhedin
2. Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avtalsbreven. Luther skapade förutsättningar för att Sverige skulle bli ett enat land. Luther var en allvarlig man, och för mig var han något butter. Åka till Tyskland inför jubileumet skulle vara något väldigt speciellt.
23-10-2016skrevkristina lindgren
Hej! Svar nr 2 om avlatsbreven . Luther har rykte om sej att vara sträng och tråkig men han var nog ganska mänsklig och trevlig...
23-10-2016skrev henrik
så här är svaret.. 1. Falskt. 2. Sant, det Luthers teser handlar om. 3. Falskt. visst ska vi till tyskland luther hörde vi om i skolan, o faktiskt har jag varit i Wittenberg i tittat. inte för att han betyder något speciellt för mej. han lyckades ju inget vidare med sina protester över rufferiet inom kyrkan.
23-10-2016skrevJeannette Hultner
Nr 1+3 är lögn. Nr 2 är Luther. Luther ville inte att man skulle kunna köpa sig fri från synd. Han var djup bedrövad av den oro och ovisshet som han ibland mötte hos fattiga människor som inte hade råd att köpa avlatsbrev. Han var dessutom djupt bekymrad över den överlägsna attityd som han ibland mötte hos människor som menade att de inte behöver bikta sig eller utföra någon botgöring eftersom de hade köpt avlatsbrev. Luther översatte bibeln ,som då bara skrev på latin ett språk som bara några enstaka kunde läsa och först, till tyska så att det blev möjligt för alleman att förstå Guds ord. Jag kommer att resa till Tyskland i maj nästa år, bokat via Happy Days. Om Luther har något inflytande på min resa vill jag ha osagt.
23-10-2016skrevLars Claesson
Svar är det andra alternativet alltså nr. 2 Ser man i historien har mycket utvecklats och gått framåt sedan Luthers reformationsbrev. Mycket genom en hård skola.
23-10-2016skrev Ann-Sofie Huber Jonsson
Svar:2 Den bästa av Luthers idéer är nog ändå att översätta Bibeln fr latin! Annars hade vi nog inte haft vår tro idag. Han var en klok man , skulle vara härligt att få uppleva Wittenberg o dess omgivning !
23-10-2016skrevSolbritt Ilkert
Svar: 2 Det var avlatsbreven han tog upp. Vi åker gärna till Tyskland så ofta vi kan och får råd.
23-10-2016skrev Frida Birgersdotter
Svar: påstående 2 är Luther Tack vare Luther blev Bibeln översatt och vanliga människor kunde läsa Bibeln på ett språk de förstod. Det han bidrog med i reformationen och hans tankar har stor inverkan på människor än idag. Skulle vara väldigt intressant att åka på en historisk resa till Tyskland om jag hade haft råd.
23-10-2016skrev Martin Almgren
2 är rätt svar. Genom att köpa avlatsbrev, dvs syndernas förlåtelse, slapp man skärselden och fick en genväg till himlen. Reformationen har påverkat katolska kyrkan och man har skippat både skärselden och avlaten. Religionen har blivit mer humanistisk och mindre korrupt.
23-10-2016skrev Christer Roos
Hej. , 2 ) Luther var emot avlatshandeln. Tyskland är ett intressant resemål inte minst Berlin. Men Luthers reformation är ej intressant för mig.Däremot historiskaskeden i Berlin o. Andra platser tex. Harz på f.d DDR-sidan.
23-10-2016skrevJenny Hübner
Svaret är nr 2.
23-10-2016skrevSvend Hold
Luther kritiserade kyrkan för att tjäna en förmögenhet på avlatsbreven
23-10-2016skrev Fredrik Jeppsson
1. Falskt. 2. Sant, det Luthers teser handlar om. 3. Falskt. Luther moderniserade kristendomen, och gjorde den lättillgänglig, förståelig och mer socialt jämställd mot tidigare stränga, krävande och odemokratiska strömningar. Luther gjorde kristendomen mer enlig och modern för sin tid. Traditionen att modernisera och samtidigt varsamt behålla sina traditioner är fortfarande typiskt det tyska samhället, i Bayern håller man på sina Lederhosen samtidigt som högteknologiska företag driver utvecklingen. Luther och nutid har alltså ett samband.
23-10-2016skrev carina björklund
nr 2 är fel
23-10-2016skrev carina björklund
1 luther kriteserade kyrkan för att bränna häxor o använda tortyr kan tänka mej att resa till berlin nästa år
23-10-2016skrev Gunnar Santos Karlsson
Påstående nr 2 är fel

Seneste blogindlæg

3 tips til den mest praktiske bilferie
At tage på bilferie, er måske ikke altid lige så let som man tror. Bilferier kan være kedelige, dyre og alt for langtrukne, men det kan også være et godt middel til at slappe af, og få brugt tiden på noget man sætter pris på. For at få den mest velovervejede bilferie, og for at få det bedste ud af bilferien, er der her 3 tips til en praktisk bilferie.

Før i rejser
Bilferier kan til tider godt blive dyre. Man skal sørge for benzin, overnatning og restaurantbesøg, som i sidste ende godt kan løbe ud i mange penge. Men for at spare, der hvor man nu kan, kan man overveje at tage de ressourcer med, som man allerede har liggende derhjemme. Til turen kunne man fx tage termokander med, så man kan lave nudler, drikke en kop kaffe, eller lave suppe-i-en-kop. Her kan man spare på pengene, samtidigt med at det går så nemt som smurt.

Mens i rejser
Når man så endelig er kommet af sted, kan det være en god ide, hvis man planlægger ens pauser, så godt man nu kan, ud fra hvor tit der er behov for at stoppe. Man kan nemlig risikere at skulle stoppe flere gange end nødvendigt, som egentlig bare sluger ens tid. Udover det praktiske ved selve køreturen, kan man også fokusere på at få det arbejde lavet, som man skal have lavet. Det kan være alt fra skoleopgaver, til at besvare mails eller noget helt tredje. Her kan man nemlig slå tiden ihjel, med at være produktiv.

Efter rejsen
Ved ens ende destination, er der stor sandsynlighed for, at bilen ikke er lige så ren som den var før selve rejsen. Her kan det være en god ide at rydde op i bilen, så hurtigt som overhoved muligt, inden bilen skal tages i brug igen. For når bilen så skal bruges igen, står den klar og lige til at køre i.
0 Kommentarer
Nordfriesland - så är vi här igen
Vi har precis kommit fram till Hotel Arlau-Schleuse i Hattstedtermarch som ligger precis intill den näst yttersta vallen. Platsen är verkligen fascinerande, och hotellet ligger längst ut i ensamt majestät med sitt jättestora stråtäckta tak. Vi har varit här förut, och lovade då varandra att vi skulle komma tillbaka. Nu är vi här och sträcker automatiskt armarna i luften och tar ett djupt andetag av den friska luften. Vi är lyckligt lottade och får ett rum på första våningen med den mest underbara utsikt över naturen och det rika fågellivet. På markerna och på de branta vallarna ser vi hundratals får som alla säkert har varit lamm här i påsk. Vi upplever Nordfriesland i stormande kuling idag och vi är glada för att få uppleva naturens krafter. Före middagen besökte vi Hamburger Hallig som ligger 7 km från hotellet, en plats som vi tycker mycket om. Vi ska inte helt ut till den yttersta punkten idag, vi parkerar bilen längs vägen och går upp på toppen av diket och kikar ut över Hamburger Hallig. När man står här uppe på toppen och vrider kroppen 360 grader runt upplever man marsklandskapet så långt ögat kan nå och det med olika slags väder. Vi såg en himmel så blåsvart att vi aldrig hade upplevt något liknande, samtidigt sken solen i ett annat väderstreck. I en tredje riktning såg vi ett våldsamt regnoväder och på en annan plats svävade de mest otroliga moln på himlen. Det hela kulminerade med en jätteregnbåge på himlen. Nu fick vi uppleva det som konstnären Emil Nolde har målat så många gånger, det ombytliga vädret i marsken. Hans museum och konst kan upplevas i Niebüll, 25 km från hotellet. Vi ser fram emot nya naturupplevelser imorgon, väderleksrapporten utlovar en solig dag. Trine H. Resbloggare för Happydays
0 Kommentarer
Celle,- afslutningen på " En kongelig affære "..........
Vores ferie lakker mod enden og de tre sidste dage, skal tilbringes på Althoff Hotel Fürstenhof. Stedet ligger fantastisk, oprindeligt adelspalads fra omkring 1680. 5 stjerner kan hotellet bryste sig af og med rette, her er der mulighed for at blive forkælet. Servicen er i top, morgenbuffeten i særklasse. Skal du afkøles, er der swimmingpool i kælderen og andre wellnessting. Altstadt, den gamle bydel i Celle, ligger 10 min. gang fra hotellet. Det berømte Herzogschloss og slotsparken ligge ligeså i gåafstand, og det var her på slottet, at "En kongelig affære" tog sin afslutning. En film som mange har set, omhandlende Kong Christian den 7. og hans unge hustru Caroline Mathilde. Et turbulent forhold, da kongen var mentalt utilregnelig og uinteresseret i sin hustru. Kongen får tillid til Struensee og bliver hans livlæge og senere også meget deltagende i statsanliggender, da kongen rent faktisk ikke magtede opgaven. Struensee kommer tættere på familien, og mellem Caroline Mathilde og Struensee, opstår en hed kærlighedsaffære, som til sidst får fatale følger. Kongen kræver Struensee halshugget. Dronningens bror Georg lll, som er kurfyrste i Hannover hertugdømme, kommer til landet og kræver søsteren udleveret. Det accepteres, dog uden at hun kan få sine børn med sig. Dronningen kommer til at bo resten af sit korte liv på slottet i Celle, som den gang var slået sammen med Hannover. I dag kan slottet besøges, dog ikke i sit oprindelige udseende indendørs, da slottet bliver brugt til forskellige udstillinger. Dog er der udstilling om Caroline Mathilde i hendes oprindelige stuer, og det er da lidt specielt at tænke sig, at her har hun gået rundt for ca. 250 år siden. Tæt ved slottet, inde i Altstadt, ligger Stadtkirche hvor Caroline Mathilde ligger begravet. Vi kunne ikke selv finde stedet, men fik oplyst at hun lå nede i fyrstekrypten under kirkegulvet. Det viste sig, at vi dagen efter kl. 16 kunne se krypten med kisterne, med nogle af de betydeligste fyrster og deres familier for Celle og så Caroline Mathilde. Kordegnen fortalte levende om familierne og selvfølgelig den skæbnesvangre historie omkring Caroline Mathilde. Hotellet ligger ligeså ved siden af den franske have, Caroline Mathildes yndlingspark, som hun ofte spadserede i. I 1784 blev der oprettet et mindesmærke for hende, som kan ses når man går tur i haven. En spændende historie, hvor alt der relaterer sig til hendes liv, ligger inden for gåafstand. Altstadt i sig selv, er en meget yndig by. Mange meget gamle bindingsværkshuse, ligger skulder ved skulder og vi taler om huse der er 400-500 år gamle. Byen har et rigt forretningsliv med butikker af enhver art, som smelter fint sammen med alt det gamle. Trænger man til ro, er der indtil flere parker omkring Celle, som er ganske smukke. Celle, en flot finale på en dejlig sommerferie, hvor både friluftsliv og byliv, er gået op i en højere enhed. Vejrmæssigt, fra + 30 til - grader på bjergtoppen, der deler Østrig og Schweiz.
0 Kommentarer

Seneste kommentar

Finn Møller
Flotte billeder. Flot opsætning. Man er jo klar til at rejse så snart man klikker sig ind på jeres side.
Villy madsen
God og nem at overskue
Anna Nilsson
Vi hittade The Cottage av en slump för några år sedan via Happydays. Sen dess har vi nog återvänt minst 10-15 ggr. Maten är helt underbar. Omgivningarna är som gjorda för långpromenader och personalen med Marianne i spetsen är absolut bäst! Rummen är inte toppmoderna, men där är man ju bara när man sover. En promenad ner till hamnen eller ner till stranden, eller varför inte ner till byn för att köpa smörrebröd hos den lokala slaktaren. Här kopplar vi av!

Populære tags

Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere