hoteller til sommerferien med happydays
cd top arrow

Smaklökarna – Happydays receptblogg

Smaklökarna - Happydays receptblogg
Blog oprettet: 19-09-2014 Blogindlæg i alt: 48 Antal kommentarer: 9 Antal følgere: 4 Følg denne blog
Svampsoppa med björnbärsalsa
08-09-2015

I september och oktober kan man hitta allvärldens spännande svampar i skogen, som du kan använda som ingredienser i soppor, pajer och sallader. I matklubben fastnade jag för detta recept, som du absolut måste testa. :-)

Björnbärssalsa

25 gram smör

6 mindre palsternackor – skär i små tärningar (ca. 350 gram)

4 rödlökar delade i båtar (ca. 200 gram)
2 tsk rörsocker
3⁄4 tsk grovt salt
150 g färska eller upptinade frysta björnbär
1 dl färska timjanblad

Smält smöret i en stekpanna och stek palsternackorna i cirka 7 minuter – rör runt då och då. Tillsätt löken och stek i cirka 3 minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och värm björnbärssalsan i cirka 2 minuter. Smaka av med salt.

Svampsoppa

10 gram smör
225 gram rensade champinjoner i bitar
1 liten vitlöksklyfta
1⁄2 tsk torkad timjan
3 1⁄2 dl grönsaksbuljong
1⁄2 liter béchamelsås (gör själv eller köp färdig)
3⁄4 tsk grovt salt

Dekoration

Kvistar av färsk timjan

Tillbehör

240 gram grovt bröd

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på hög värme, men utan att smöret blir för brunt. Bryn svampen, pressad vitlök och timjan i cirka 3 minuter. Lägg svampblandningen och buljongen i en mixer. Mixa på högsta hastigheten i cirka 15 sekunder. Tillbaks med blandningen i grytan och blanda i béchamelsås och smaka av med salt. Koka upp soppan under omrörning.

Vid servering

Servera soppan i varma, djupa tallrikar och toppa med lite björnbärssalsa. Ät direkt tillsammans med bröd och resten av salsan.


Tips: Om du önskar en tunnare soppa kan du tillsätta lite vatten eller mjölk.

Smaklig måltid!

Kommentarer
Skriv en kommentar
Happydays forbeholder sig retten til at slette kommentarer af anstødelig karakter.
cookie icon Vi bruger cookies
Happydays indsamler information via cookies efter gældende lovgivning. Information lagres anonymt og bruges til at huske dine indstillinger samt målrette og forbedre hjemmesiden. Læs mere